МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията

На срещата присъства и съпругата на загиналия подполковник Терзиев
Обновена: 24 сеп 2021 20:13 | 24 сеп 2021 12:21, Нели Христова
107
МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майор Терзийски имаше доказателства, че генерал Радев като главнокомандващ ВВС е работил за Руското разузнаване, изнасяйки секретна НАТОвска информация за ГРУ. Беше готов да свидетелства и да стане защитен свидетел. Убиха го преди да стане свидетел, но за всеки случай преместиха и бюрото за свидетелите при Рашков.. Знаеш ли някой друг може да реши да свидетелства против Радев.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нечие пипе дойде ли простичката мисъл, че всичко се разиграва на 1300 м височина?Не на 130 или 13! Значи пилотът е могъл да катапултира 10 пъти, ако ситуацията е била животозастрашаваща! Има нещо друго, което крият от нас! Приятелски огън?
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е страна на абсурдите. Пострадалия виновен.... А виновника невинен.
85
1
 
7
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Има ли някой, който се е съмнявал, че накрая загиналият пилот ще бъде виновен!
84
5
 
4
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
А Радеф осъзнава ли ситуацията?
83
2
 
9
 
! Отговори
невменяем.... преди 2 години
Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира....горката женица,оженила се за ......................ТИЯ от МО са кръглиТУЛУПИ!!!!
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що е туй пилота до последно не осъзнал ситуацията щот се омаял,изгубил равновесие в завъртванията на самолета в сложна фигура с въртене по оста,под ъгъл,напреки на самолета с посоката на полета каквито упражнения има тактически при летене и за военни атаки както и на спортната пложадка за проверки физически за издръжливост на пространствена ориентация с правилно потегляне в необходимата посока за движение по направление,че той за годините и стажа които има е летял в небето над страната и района.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 62СУ-25 има двуместен вариант и се казва Су-25УБ. Остави се, че даже има и триместен вариант на това: СУ-25ТУ(трехместний, учебний)...
80
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 2 години
Някой неграмотен или недоспал е виновен и да си понесе отговорността!
79
1
 
1
 
! Отговори
gosho преди 2 години
ne pilota sustavya plana za uchenieto.nekadurnite protejeta prezidentski sa vinovni
78
1
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Полета се ръководи от други хора.Да кажат кой е бил в командния център по време на полета.Много е грозно да се оправдават с грешка на пилота,защото човека не може да се защити.
77
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е в жена му. Коя нормална жена на загинал човек ще хукне да си вее гривата по пресконференции и полит и избирташки удурми.
76
1
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
Аз така и не разбрах какво точно се е случило и каква е причината за смъртта на пилота.
75
1
 
11
 
! Отговори
Ами преди 2 години
До IQ 3.14 Като те лъжат от сутрин до вечер и то десетилетия наред - много десетилетия и на държавно равнище, как да не станеш "конспиратор"?
74
5
 
18
 
! Отговори
Бог да го прости преди 2 години
Измиха си ръцете и очите с момчето. Позор!Колко време я търсиха черната кутия? И защо два месеца време съобщаваха, че ту ще я пращат в Русия, ту вече е изпратена?Голям пазарлък ще да е било, докато изкопчат нужното им "становище"! 1:1 с предварителната информация/предположение.Румба, Румбаааа, за живота и честта на твой колега става въпрос!
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да обяснят в прав текст, че МиГ 29 е завършен ***, останка от друга епоха, без почти никакви сензори за това кога и къде се намира в пространството, еле па нощем. А пилота е с нальот колкото бабата на министъра и това му е била първата нощна стрелба, щото в бг такива не се правят от години, оти си знаем с какви *** требе да се лети. Еми няма как да се обясни това нещо, щото излагацията е голяма. Евала на пилота, че е треснал мишената, оттам насетне ясно....
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не осъзнавал къде се намира????? ГРОЗНОО!!!!!!!!!!!!!!!
71
8
 
12
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Генералчето,направено от радев такова ,защо го криете?Доказан некадърник,но приятел на фигуранта и хоп генерал.убиха пилота с некадърност и се оправдават него .убиха офицера в Пловдив за да прикрият друг некадърник от хунтата на радев.Пази боже от такъв главнокомандуващ!Оставка на фигуранта на мутрите радев!
70
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено виновен е пилотът! Типично за хунтата на радев.а некадърният генерал приятел на радев и отговарящ за стрелбите е чист и неопетнен. Проверете кой го е направил генерал и с какви заслуги.
69
6
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
българина е отвикнал да мисли, че е възможно и нещо друго освен глобален заговор на загнилите капиталисти срещу нация техническа. за съжаление инцидента само доказва, че шуробаджанащината и безхаберието на трето поколение успеляци начело на държавата и армията, са смъртоносни.