Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?

Зелената сделка засега е повече политика и по-малко икономика
Обновена: 24 сеп 2021 12:51 | 24 сеп 2021 12:50, Анисия Иванова
104
Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия, са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейскияъ съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом пенсиите станаха проблем за влизане в Еврозоната, а няма никакви други, значи наистина трябва да се унищожат повечето пенсионери! Няма пенсионери - няма проблем! Не ви е срам!!!
80
1
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Тия на 370 лв пенсия скок ли му викат????Това си е направо пълна подигравка!!!!То няма такива катастрофални пенсии и заплати като българските в целия ЕС.
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за какъв скок става въпрос средно това са 60лв след нова година.
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами то по тая логика а да умрем от глад и мизерия ама само и само да влезем в тази пуста Еврозона...то това ми прилича повече на оная приказка на гол тумбак чифте пищови...
77
2
 
3
 
! Отговори
В преди 2 години
Богата Русия колко е минимална пенсия?
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократите ограбват България и врякат, че комунистите го били правели
75
3
 
6
 
! Отговори
Калинка Тиквена преди 2 години
Малък но изключително *** народ гласуващ за бкп и сега за техните шофьори герп. Еми кога ще ги настигнем европейците. Чист късмет че поне сме в евросъюза.
74
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Този господин много си вярва на писаното O sankta simplicitas!
73
3
 
11
 
! Отговори
Го'син Янков... преди 2 години
Омръзнаха мимненията на туеядци като вас. Щели сме да бъдем с "големите играчи" !?!?!? Вие вярвате ли си, че България, която от 30 г. се ограбва от един файтон комунисти и местни феодали ще стане член на еврозоната ? Аз не. До сега се крадеше без мяра ( при валутен борд) , а ако влеземе ЕЗоната не мога да си представя какво ще бъде.
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една забележка към този икономист. Пенсиите при нас са много ниски - тези стотина лева за човек с добра заплата са нищо - за повечето пенсионери са по повишаване на качеството на живот.Държавата не е абстрактно понятие - а хората, с увеличението подобряваш директно живота на 2 милиона човека в държавата.Мисля, че това е добро решение.
71
4
 
19
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
При това положение съм съгласен да увеличите двой ръста на пенсиите ,а ЕВРОТО и Еврозоната може да почакат ....още някоя и друга 10 -тилетка!!!!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако вдигаш пенсиите- вдигаш дефицита и опасност да не те приемат в еврозоната, а ако държиш пенсиите ниски- не отговаряш на европейските критерии за конвергенция и с тази мизаерия пак не си за еврото! Имаме избор- на кое основание да ни откажат! А мерак да ни отрежат- голям! Ние сме пазар.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е при Радев бре Геор? Какво беше преди е въпроса.Колко милярди евро се изпариха.Ако бяхме преди 2 века щеше да е различно с ГЕРБ и БСП.Щеше много да внимават.
68
12
 
3
 
! Отговори
Георг преди 2 години
При Радев е така
67
3
 
24
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Как пък все пенсионерите са виновни за всичко в тази държава, висока смъртност щото са много болни, не щат да се ваксинират, сега пък и дефицитът е проблем.... Това е подигравка с хората, направили толкова много за България.
66
3
 
22
 
! Отговори
Win = win преди 2 години
Аз съм твърдо ЗА! И за повишаване на пенсиите и за отлагане на влизането в еврозоната!
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека попречи. От влизането имат интерес един малък брой хора, за сметка на всички останали българи, за които ще е унищожително.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ иска бедни пенсионери и беден народа за да го управляват по-лесно.Смърт на ГЕРБ и БСП и свобода на народа.
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионерите са си бедни и без праг и с праф на бедноста.300 лв. Стигат за едни човек да си купува в един месец един хляб,едно кисело мляко и едно прясно мляко.Ако има 1000 ще си купи и дрехи и може да купи и месо,сирене и бира.Та за какви ми ги дърнка тези глупости този ГЕРБ ав.Това единствено може да ппдобри икономиката.Бойко милярдите ги харчи в Барселона ,а не в Благоевград.Той все още е разследван в Барселона
62
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно са изтрщяли от ГЕРБ.Пенсия от 500 лв. Е абсолютна мизерия.На тези цени минималните пенсиите трябва да са по 1000 лв. И това може само да се отрази положително на всичко.А ако минималноте заплати станат 2000 лв.това ще се отрази още по-положително.В нито една държава високите доходи на населението не се отразяват зле на икономиката,особено ако се вдигнат на тези с по-ниски доходи.Хората с много високи доходи харчат парите в чижбина,а бедните в България.Този е за затвор дето говори глупо