Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?

Отговорите във филма на Миглена Георгиева в "Историите ON AIR", събота
24 сеп 2021 15:13, Анисия Иванова
83
Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бузлуджа е една от дестинациите в България, известни сред почитателите на така наречения "тъмен туризъм". Това са изоставени и опасни места с история, които хора от цял свят търсят.

"Бузлуджа е опасна, защото сградата е доста разрушена. Конструкцията няма как да се срине, но покривът и всичко вътре е компрометирано и крие рискове", обясни Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Нейният филм "Бузлуджа - блясък и разруха" ще бъде представен в ефира на Bulgaria ON AIR в събота, 25 септември, от 19:00 часа в предаването "Историите ON AIR".

Георгиева подчерта, че е важно да се знае - паметникът на Бузлуджа е забранен за влизане.

"Обектът се охранява от полицаи, които не разрешават на туристите да прекрачат прага. Ние влязохме с разрешение от Областната управа в Стара Загора, но само с уточнението, че влизаме на собствена отговорност", заяви Миглена Георгиева.

От филма "Бузлуджа - блясък и разруха" ще разберем защо не е добра идея паметникът да бъде възстановен в блясъка си от 80-те години.

"Проучванията показват, че ако паметникът се възстанови в истинския си блясък от 80-те години, щял да спре туристопотокът, те искат да се насладят на опасностите. Трябва да останат част от разрушенията, за да се види диалога преди и след тези 30 г. на разруха", добави авторът на филма Миглена Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много чужденци у нас които са сконни да платят за да ползват турска талетна. Някои хора си мислят че от това могат да спечелят много пари....
38
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият начин да се раставрира тази сграда е да се направи ретро бардак с подбрани девойки и младежи които ще удовлетворяват желанията на отбрана публика.-------======----------- Клубовете на СДС и МГЕРБ не задоволяват ли целия поток от отбрана публика?
37
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият начин да се раставрира тази сграда е да се направи ретро бардак с подбрани девойки и младежи които ще удовлетворяват желанията на отбрана публика. Богати и извратени богаташи ще идват тук и ще спонсорират поддръжката на това чудо
36
12
 
26
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Нещото което създаде социализма, като тежката индустрия например в България, капитализма го сведе до празни дърдорения, "шоумени" и *** от Кърджали за "лидер". Аман от празноглави "демократи".
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,не е като птичарника в Банки,но все е нещо.И тук и там ходят туристи.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Творението" ("Чинията") трябва да се възстанови като казино! Около него да се сътворят няколко микро-хотела със съответната инфраструктура - Площадка за хеликоптери (платена), паркинги (платени), бензиностанция (само от гоолемите - OMV или подобно), мини Кауфкланд или нещо подобно, офиси на БСП и Еколозите, банка с банкомат, платени WC, бит-пазар тип "Сувенири и розово масло", и т.н.! Но таксите само за община София-град!
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в държавите с военно положение се руши, вместо да се възстановява.
32
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се напълни с комунисти и да се взриви, само това му е предназначението
31
5
 
26
 
! Отговори
кръстоносец преди 2 години
И кое му е лошото, след като и по нешънъл джиографик го даваха и споменаха като уникат. Вие в края на краищата какви точно сте : демонкрати, либерали, варвари, вандали или обикновенни...А? Защото вашата мания по разрушението граничи със болестно състояние.
30
6
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ до 24 Петров преди 2 години
Петров, и капитализмът, и социализмът са неприемливи. Всъщност неприемлив е капиталът, защото соца е пародия и бутафория, той е НИЩО. Затова, когато обсъждаме минусите на отделните видове общества, обикновено обсъждаме и критикуваме капитализма (нещото), а не нищото.
29
7
 
8
 
! Отговори
usa do 18 преди 2 години
Абе професоре, тука що капитализмЪма не е унищожил държавата ?!
28
7
 
25
 
! Отговори
младен преди 2 години
Проста *** държава. Бутнаха мавзолея вместо да направят някакъв музей и да изкарва пари. Бузлуджа я оставиха да се разпада вместо да я стегнат и или на музей или на хотел комунистически стил - щяха да се изтрепват чужденците да ходят.
27
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАМЕТНИКЪТ НА БУЗЛУДЖА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЗРИВЕН, НАЙ-ДОБРЕ СЪС ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ВЪТРЕ.
26
6
 
30
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Когато един народ не си знае и пази историята, рискува да повтори всичките грешки, които е допуснал! Бузлуджа е един великолепен архитектурен и исторически паметник, който не само трябва да бъде възстановен, той трябва да влезне в учебниците по архитектура. Специалистите от цял свят му се възхищават, но някои родни умници, нихилисти и да не кажа нещо по-лошо, се опитват да унищожат всичко, което не рабират, или им диктуват външни господари. Хайде спрете се малко и помислете вие какво ще оставите
25
6
 
1
 
! Отговори
gosho преди 2 години
do vsichki ,koito revat za ''hubavite'' vremena predi 30 godini edin vupros":zashto sami si svalihte bay tosho be.koy vi e vinoven
24
8
 
19
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Е то откак дойде капитализма цяла България е разруха, няма ден без нещо да се срути. Що да ходиш чак на Бузлуджа?
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иншaaллax тoaлeтнaтa c кaзaнчe ще pyxне скоро.
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яааа всички коментари против комунистическата бутафория изтрити.Браво на мисирките после що сме 112 по свобода на словото.
21
7
 
9
 
! Отговори
До 17 и сие преди 2 години
Абсолютно съм съгласен. Дори не знам какво е била точно експозицията вътре , но като бъдещ архитект мога категорично да кажа че както Саграда де Фамилия може да привлича туристи точно заради оригиналността си - ново модернизъм-Art Nouveau
20
11
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До съвецката армия кога В центъра на Виена има паметник на съветската армия в идеално състояние.Не е надраскан и боядисан.Благодарение на съветската армия днес живееш в свободна Европа,вместо под фашистки ботуш.По-полека с призивите за бомбеску.