Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри

За мярката ще са необходими към 650 млн. лв., имало ги
Обновена: 27 сеп 2021 17:06 | 27 сеп 2021 16:37, Веселина Йорданова
125
Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри
Снимка: БГНЕС

Правителството е разработило схема за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени на тока за предстоящите зимни месеци.

Става дума за 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия, като по предварителни разчети за мярката ще са необходими 600-650 млн. лева за шест месеца. Схемата е разработена съвместно с КЕВР и ще бъде заложена в бюджета за следващата година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в Министерския съвет, който представи мерки във връзка с високите цени на тока за бизнеса.

Янев обаче подчерта, че парите са налични, но разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Това означава, че мярката ще бъде заложена за бюджет 2022, което трябва да бъде одобрено от бъдещия парламент след изборите през ноември или още за тази година, но чрез актуализация на настоящия бюджет отново от бъдещия парламент.

От думите на Янев стана ясно още, че ресурсът е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества производители в енергетиката.

Ще бъде изработена национална позиция към ЕС за по-гъвкава политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ. Предвижда се МФ съвместно с Фондовата борса и Министерството на икономиката да приеме и обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на участниците в пазара.

Сред мерките е още засилване на регулаторния контрол на КЕВР. Ще бъдат предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и ще има временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

Всички мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции да можем да влияем на търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, каза Янев. Според него в последните два месеца у нас на свободния пазар са едни от най-ниските цени на тока, а ръстът се дължи на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, посочи служебният премиер.

По думите му до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика - АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй". Според него трябва да започне такъв експертен разговор и да има яснота какво България ще прави в перспектива.

Янев заяви, че министърът на енергетиката се справя и няма да му иска оставката. Според него исканията за оставки трябва да спрат, а да се търсят прагматични решения.

Шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че цените на тока за бита и топлоенергията ще останат непроменени до края на годината. За началото на следващата година той заяви, че ще се търсят решения за по-ниски цени, но посочи, че основен фактор, на който няма как да се повлияе, е цената на природния газ на международните пазари.

 


125
Още по темата: енергетикаСтефан Янев
Още от Коронавирус
Богдан Кирилов: При малко хора не се получава имунен отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 3 седмици
А КЪДЕ СА ОБЕЩАНИТЕ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ- ДА ПОВТОРИМ ЦЯЛО ЛЯТО ОБЕЩАВАХА ВИСОКИ ДОХОДИ И КОГАТО НАГЛАСИХА С АЛАБАЛИЗМИ ШЕСТИ МЕСЕЦ ДА УПРАВЛЯВАТЕ- ИМА ОГРОМНИ ЦЕНИ И ВСЕ СЪЩИТЕ ДОХОДИ
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не правят , но обясняват,че токът в България е най-евтиният в ЕС.Радевки те в действие.
114
1
 
2
 
! Отговори
?!? преди 3 седмици
Браво! На Социално слабия бизнес сметката за ток да му е плаща бедният българин. То по голяма кощунство само в приказката болен здрав носи. Ей това е Радев - Срам!
113
0
 
4
 
! Отговори
Алллоооо преди 3 седмици
На служебното много му се иска, ама няма желание .... ха ха ха
112
0
 
5
 
! Отговори
Да бе,и тате каза, преди 3 седмици
че ще ми купи колело,ама другия път.
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а помощ за Черно море кога бе... колко време трябва да мине, че да предприемете мерки, за да няма екологична катастрофа?... само големите приказки
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малки Герберчета,кликата минуси срещу всеки,който пише " лошо за дедо им Борисов"? Утре сте на училище деца! -:) Малки сте,да променяте " политиката" в БГ! Ок само него помните,но са се случвали събития и преди него,които не помните уви!-:))) Така че по кротко! Приятно училище утре!-:))))
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
стефчо, още ли имаш усещането, че те подслушват?
108
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев ти хвърли ръкавицата мутро!-:)) Не си " чул" ли?-:))))
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С тая схема май пак се подпомагат спекулантите, просто наложете контрол.
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде е бившето борче от прехода 1989 г с бухалката тогава?-:))) Радев го предизвика,щото не спря да си го търси!-:)) Нека научи английски първо! Едва ли ще стигне нивото на Радев,но все пак!-:)) Я да си дреме тоя в Банкя!!! Рахат сме вече,щом не го гледаме вечер,както някога!-:)))Радев ще бъде подкрепен от почти цялото ни общество! С изключение на симпатизантите на ГЕРБ!-:)) Ще успеем и без вас!!
105
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Стефан! И как разбра че Кирил и Асен са " мошеници" при положение че от вчера са във властта като служебни министри? А мутрата Борисов,за 12 г не разбра че е КРАДЕЦ? Кирил и Асен,ни прочетоха какво пише в документите от " управлението" мутренско 12 годишно! Те не си измислят! За това ли са " мошеници"?!!
104
12
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 3 седмици
Радев няма нищо общо с тока Герберюги! Вина има само вашата мутра,по време на " референдума" за и против Белене! Малките Герберюги не помнят! Няма и как!-:) Но ние помним че мутрата каза тогава,че това било " проект на БСП" и бойкотира референдума тогава! Когато продължи да ни клати демек " управлява"! Сам каза,че без Белене сме за никъде! Лицемер е нали? Никога повече ГЕРБ и Борисов на власт!!! Новите партии,колкото и да са " калпави" го изхвърлиха за винаги!-:)))
103
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
" Устойчивото развитие" на Радевци вече удря по джоба. Не се притесняват да кажат какво ни чака и след Нова година.
102
10
 
5
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 3 седмици
като гледам кандидатите за президент, МАЙ румбата няма да се явява на втори тур
101
0
 
10
 
! Отговори
енергиен експерт преди 3 седмици
Моята препоръка е г-н Радев да не поставя кандидатурата си за втори мандат като президент. Освен това препоръчвам да бъде въдворен в Белене цветът на нацията. Така и така няма да се прави там АЕЦ, поне да въдворят цвета на нацията.
100
2
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 3 седмици
А на някой да му прави впечатление,че Атанас Петканов не е с мошениците Киро,Асен и Спецов.Или това за радевци няма значение
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вече има замърсяване при яйлата, служебното правителство да ходят да чистят след като до сега бяха заети със себе си и манипулациите покрай изборите
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До КЪДЕ Е БАТКО?___ и слави и харвардските почтени и честни са слуги на радев
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тези радеви тикви вкараха държавата в такъв батак, и всичко, заради мераците на радев за власт, изобщо не му пука за народа, лъжат, мажат, честни били, почтени били, цените честно и почтено стават все по-високи... ако не са програмираните изборни банкомати-машини, едва ли някой ще гласува за тях, ако ще и наоще 10 партийки да разбият вота