Синдикатите искат: 12% ръст на средната работна заплата, задава се криза

Цените в потребителската кошница ще нараснат с 5% заради поскъпването на тока
30 сеп 2021 07:00, Анисия Иванова
112

От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лв. до 760, предлагат синдикатите, и това да доведе до ръст с 12% на средната работна заплата в страната. Според тях само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация.

"Нашата цел е да постигнем съотношение на минималната към средната заплата 50%, но това трябва да се случи преди да влезем в Еврозоната. В момента то е 43% и за да расте нагоре трябва да има ръст", обясни икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов.

На този етап обаче служебното правителство няма отговор дали това може да се случи.

"Този ръст трябва да бъде съобразен от една страна с ръст на икономиката, който в момента е около 9,9% и от друга страна, с ръста на средната работна заплата. Трябва да се намери вариант, които да е приемлив и за фирмите, защото и при тях има повишаване на разходите", посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Специалистите са притеснени и от предстоящото поскъпване на тока, което ще повлече след себе си и по-високи цени на стоки и услуги.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница ще нараснат с около 5% през последното тримесечие, преди всичко заради поскъпването на индустриалния ток. Това е над прогнозата на БНБ за 3,5% инфлация в края на годината. Не са изключени и фалити на ВиК дружествата в страната.

"Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лв. за MWh в разхода на водоснабдителните предприятия, като цена на електроенергията се признават 70 лв. 70 лв. призната цена, а те плащат 300 лв., защото никой доставчик на ток няма да достави на водоснабдително предприятие ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР", коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По мнението на експертите само две от ВиК дружествата – в София и в Бургас, могат да се справят с рекордния ръст на цената на електроенергията за бизнеса. Останалите 50 са реално застрашени.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите няма да се вдигнат, те отдавна са по-високи. Кой работи за 600-700 лв.? Няма такъв!Просто минималният осигурителният доход ще се увеличи малко. Е, естествено, който е свикнал да не осигурява работниците си на реалната заплата казва, че светът ще пропадне . Няма да пропадне. И те самите няма да обеднеят от това. Просто алчният и крадлив работодател ще продължи да краде, но малко по-малко отколкото го е правил досега. Мъка, мъка...
82
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Младияпремиерсхарема === Тука само тъпaни като теб пишат :))) Кой частник ще плати такава МРЗ от 2000 - 3000 евро за намалена работна седмица? Или ако държавата я приеме, откъде ще се извадят пари да плащат на целия държавен апарат? Същото важи и за европейските пенсии, дето бълнуваш. Но пък по плюсовете които са ти сложени се убеждавам за сетен път, че тук пишат само тъпоъгълници и 80 процентови (с малки изключения)
81
2
 
5
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
искат,ама фигурантът не дава
80
11
 
9
 
! Отговори
финанси и кредит преди 2 години
Не е добре да надуват заплатите, защото цените ще отидат в космоса. И ето хиперинфлация. Парите ще останат в историята. Мислете преди да искате високите заплати.
79
5
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Добре мислят, а не мислят ли, че е време за безусловен базов доход, шкаф, европейска мрз поне 2000 3000 евро, европейска пенсия, намалена работна седмица, с тоя темп на вдигане на доходите и след 1000 години, няма да сме стигнали Швейцария.
78
22
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 2 години
На който не му стигат парите да се хване на втора, ако трябва и на трета работа.
77
7
 
17
 
! Отговори
абе преди 2 години
Ай стига облаги за най- бедни и мързеливи!!!! Неквалифицирани- да им дадем минимална ,че не им стигали, неработили, без трудов стаж- да им дадем над минималната пенсия, че не им стигало! Пълен геноцид над отговорните, учили, развивали се работещи! Те не са приоритет.
76
0
 
13
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Оръжейните магазини тепърва ще процъфтяват, ми се струва... На народа друго не му остава.
75
0
 
11
 
! Отговори
ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ преди 2 години
ЗА ДА НИ ОДЕРАТ КОЖИТЕ!
74
0
 
12
 
! Отговори
чакат ни да измрем преди 2 години
ПЕНСИОНЕР...
73
0
 
10
 
! Отговори
ГЛАС В ПУСТИНЯТА.... преди 2 години
КАКВО ДРУГО МОЖЕШ ДА ОЧАКВАШ ОТ БИВШИыНАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ***-дс
72
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Петолъчка,***,защо да дойдат петолъчките,нима 12 години не управлява пожарникаря с най-голямата петолъчка.
71
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се увеличат пенсии и заплати трябва да има икономически растеж, аз не виждам такъв. Само ще увеличите дефицита и оттам и инфлацията.
70
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
другари от синдикатите,много лесно се постига този ръст,минимална заплата 760 лева,директорска заплата,или заплата на синдикален деец 12000лв.и ще получите 12% ръст на средната заплата.
69
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам дали на някой реално ще му се увеличи заплатата с 13% особенно в часния сектор. Май държавните служители пак искат да си вдигнат заплатите, не се спряха ти хиени.
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80 Кой е натрупал големи суми пари освен министри и депутати?
67
4
 
13
 
! Отговори
НЕ Е ТАКА преди 2 години
Идеята на ПОСКЪПВАНЕТО НЕ Е да се вдигат заплати, А ТОЧНО ОБРАТНОТО. Хората натрупали големи спестени пари които не ги харчат ИНФЛАЦИЯТА да ги ИЗЯДЕ това е идеята. ИНАЧЕ НЯМА ДРУГ начин ТЕЗИ хора ЩЕ СИ ДЪРЖАТ паричките без да харчат НЯМА ДРУГ НАЧИН освен ПОСКЪПВАНЕТО. ТАка че НИКАКВИ високи заплатки.
66
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искайте да се увеличат заплатите, защото ще се увеличи инфлацията. Искайте да се намалят цените, защото са спекулативно надути, дори някой стоки и услуги надвишават цените в Западна Европа.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едната експертка внучка на"червена касапка", другата не знае къде се намира. Маркс и Енгелс отдавна са го казали! Разликата между сбора на цените на произведените услуги и стоки и наличните пари водят или до дефлация, или инфлация. Като налееш повече пари се гони равновесие и цените изпреварват ръста на заплатите. Та давай да гасим пожар с керосин. Производителност, ефективност, нови технологии, организация, дигитализация, енергийноефективни и т.н.Клиентите ми-луд умора няма. Никаква ефективност
64
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИНФЛАЦИЯ СЕ СПИРА С ПОВИШАВАНЕ НА ЛИХВЕНИТЕ ПРОЦЕНТИ А НЕ С ВДИГАНЕ НА ЗАПЛАТИ!!ЗАПОМНЕТЕ ДОБРЕ ТОВА .АКО СЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ СЕ ПОЛУЧАВА СПИРАЛА И ИНФЛАЦИЯТА СТАВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМА .ОТИВАЙТЕ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА И ВСИЧКИ БАНКИ И ИСКАЙТЕ ДА СПРАТ ИЗВРАТЕНАТА ПОЛИТИКА НА НИСКИ И ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ

Спонсорирани публикации