Синдикатите искат: 12% ръст на средната работна заплата, задава се криза

Цените в потребителската кошница ще нараснат с 5% заради поскъпването на тока
30 сеп 2021 07:00, Анисия Иванова
112

От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лв. до 760, предлагат синдикатите, и това да доведе до ръст с 12% на средната работна заплата в страната. Според тях само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация.

"Нашата цел е да постигнем съотношение на минималната към средната заплата 50%, но това трябва да се случи преди да влезем в Еврозоната. В момента то е 43% и за да расте нагоре трябва да има ръст", обясни икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов.

На този етап обаче служебното правителство няма отговор дали това може да се случи.

"Този ръст трябва да бъде съобразен от една страна с ръст на икономиката, който в момента е около 9,9% и от друга страна, с ръста на средната работна заплата. Трябва да се намери вариант, които да е приемлив и за фирмите, защото и при тях има повишаване на разходите", посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Специалистите са притеснени и от предстоящото поскъпване на тока, което ще повлече след себе си и по-високи цени на стоки и услуги.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница ще нараснат с около 5% през последното тримесечие, преди всичко заради поскъпването на индустриалния ток. Това е над прогнозата на БНБ за 3,5% инфлация в края на годината. Не са изключени и фалити на ВиК дружествата в страната.

"Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лв. за MWh в разхода на водоснабдителните предприятия, като цена на електроенергията се признават 70 лв. 70 лв. призната цена, а те плащат 300 лв., защото никой доставчик на ток няма да достави на водоснабдително предприятие ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР", коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По мнението на експертите само две от ВиК дружествата – в София и в Бургас, могат да се справят с рекордния ръст на цената на електроенергията за бизнеса. Останалите 50 са реално застрашени.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените в България надминаха тези в Западна Европа, затова трябва да се намалят според Българският стандарт. Увеличаване на заплати и пенсии води само до увеличаване на дефицита и оттам до увеличена инфлация. И на хората пак няма да им стигат дори и да са увеличени пенсиите и заплатите, защото инфлацията ще ги изяде.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. Искайте да се намалят цените бе тъпани.--->>ДЪРЖАВАТА няма как да намали цените, защото те се определят от пазара. За това тук споменах, че заплатите и пенсиите, както и монетарните инструменти трябва да се "пипат" много внимателно. Единствената възможност която има пред сегашното правителство е да съкратят разходите и повече да не се заиграват с пенсии и заплати.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената защита от увеличението на заплатите на държавните служители е вдигането на цените от тези които работят в частния сектор . Производство трябва .
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия искания на синдикати и сие разгарят криза, дори и да нема такава! Тикви!
39
2
 
1
 
! Отговори
Комп човек преди 2 години
Много готона тази Синтетична Телепатия започнах да влизам в главите на хората!
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искайте да се увеличат заплатите, защото се увеличава и инфлацията. Искайте да се намалят цените бе тъпани.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вземаха ли минималната заплата само необразованите и ниско квалифицираните в Бг.И това ли е начина да се вдига средната заплата.Големи популисти тия.Сблужат на чужди интереси за разбиване на държавата.
36
12
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Резултат от 15 години евроинтеграция.ПП. Пък вие чакайте капиталистът доброволно да ви вдигне заплатите.
35
3
 
6
 
! Отговори
ВИДЕНОВ преди 2 години
АЙ ЧЕСТИТО, АЗ ВДИГНАХ ВСИЧКО, КОСТОВ ДА СЕ ОПРАВЯ...ТОЙ КОСТОВ И НА ББ БЕШЕ ВИНОВЕН...
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗЛЕЗ БЕ РАДЕВ! КАЖИ,Ч Е ББ ВДИГА ТОКА И ПАРНОТО , А ТИ ВДИГНИ ЗАПЛАТИТЕ. РАЗДАЙ И 1МЛДР НА ПЪТНИТЕ ФИРМИДА МЛЪКНАТ! ЗА ЦЕЛТА ИЗТЕГЛИ КАТО ББ 11 МЛДР ЗАЕМ ЗА 30Г., КАЧВАЙ СЕ НА САМОЛЕТА И ПОЧВАЙДА ХВЪРЛЯШ ПАЧКИ!
33
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББ МНОГО ДОБРЕ ЗАЛОЖИ БОМБИТЕ -ОБВЪРЗА НИ С ГАЗПРОМ, ПО КОМАНДА ДКЕВР ВДИГНА ТОКА, СПРЯ ВЕЦОВЕТЕ, ПОДПИСА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ДОГОВОРИ С ПЪТНИТЕ ФИРМИ, ЗАТВОРИ ХОТЕЛИЕ ИРЕСТОРАНТИТЕ И ЕТО ТИ КРИЗА! И ПОСЛЕ- ОПРАВЯЙТЕ СЕ, ЧЕСТИТО НА КИРЧО... МНОГО ПОДЛО!
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОМБИТЕ НА ББ ГЪРМЯТ...
31
14
 
11
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ! преди 2 години
КРИЗАТА НА ФИГУРАНТА ЩЕ ИЗЯДЕ ВСИЧКИТЕ "СТЪКМИСТИКИ " И ПЛАНОВЕ...ЩЕ ГО УСЕТИТЕ С ДЖОБОВЕТЕ СИ , ПРАЗНИТЕ СТОМАСИ И ВКОКИНЯСАЛИТЕ СИ *** ОТ СТУД ЗИМАТА! К-19 ЩЕ Е --- ДЕСЕРТА КЪМ КРИЗАТА...!
30
9
 
13
 
! Отговори
ДО 35 преди 2 години
ТОКА И ГАЗА ГО ВДИГНА ББ!
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ ГЕРБЕРСКИЯ ДКЕВР ВДИГА ТОКА И ПАРНОТО , А РР ДА ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ.
28
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото си направи народа, това е. Искахте промяна, получихте я. Сега ще си плащате цената.
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** НА ББ СЕ АКТИВИРАХА ПРЕДИЗБОРНО - ТИЯ, ХОТЕЛИЕРИТЕ, ОТ ПЪТИЩАТА.. ТОЙ КЪДЕ СЕ СКРИ, ЧЕ РР ГО ТЪРСИ ДА ГО БИЕ? А КЪДЕ Е ИВАН ИВАНОВ ОТ ДКЕВР, НАЗНАЧЕНИЕ НА ББ, ДА ОБЯСНИ ЗА ТОКА И ПАРНОТО?
26
4
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Той онзи специалиста си го каза много точно. Ако качат минималната заплата и доста хора с дребен и среден бизнес ще фалират. Това означава, че вече ще трябва да пишеш всичките си работници на минимална, както и сега правят и да доплащат заплатата на ръка. Но като качат заплатите, означава, че ще плащат шефчетата и по всички данъци, пенсионни осигуровки, здравни :))) Те затова не искат това увеличение.
25
2
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Да продължа.Средната работна,която е при чиновниците ще се вдигне,от там се вдигат и командировъчни и тийм билдинзите.Частниците ще бачкат и събота,че и неделя, а даскалите ще правят тиймбилдинзи на Орешака и Черни осъм,даже и на Чифлика.В училищата ще се разграбват четириядрените "ACER" за директори и даскали,естествено нуждаещите ученици,само ще ги миришат.Ако желаете ,ще продължа и други аспекти от живота в Нългария след вдигане на МРЗ!!Например общински служител?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Цара, Пъдара, Чалгара, Тошо Свинара и Мишо Шамара! Искаме на парите да са изобразени мутрите на Боко и Слави, и всички останалите селски аристократи на царство Чалгария! Турете Боко и Слави на парите!