Синдикатите искат: 12% ръст на средната работна заплата, задава се криза

Цените в потребителската кошница ще нараснат с 5% заради поскъпването на тока
30 сеп 2021 07:00, Анисия Иванова
112

От 1 януари минималната работна заплата да скочи със 120 лв. до 760, предлагат синдикатите, и това да доведе до ръст с 12% на средната работна заплата в страната. Според тях само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация.

"Нашата цел е да постигнем съотношение на минималната към средната заплата 50%, но това трябва да се случи преди да влезем в Еврозоната. В момента то е 43% и за да расте нагоре трябва да има ръст", обясни икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов.

На този етап обаче служебното правителство няма отговор дали това може да се случи.

"Този ръст трябва да бъде съобразен от една страна с ръст на икономиката, който в момента е около 9,9% и от друга страна, с ръста на средната работна заплата. Трябва да се намери вариант, които да е приемлив и за фирмите, защото и при тях има повишаване на разходите", посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Специалистите са притеснени и от предстоящото поскъпване на тока, което ще повлече след себе си и по-високи цени на стоки и услуги.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница ще нараснат с около 5% през последното тримесечие, преди всичко заради поскъпването на индустриалния ток. Това е над прогнозата на БНБ за 3,5% инфлация в края на годината. Не са изключени и фалити на ВиК дружествата в страната.

"Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лв. за MWh в разхода на водоснабдителните предприятия, като цена на електроенергията се признават 70 лв. 70 лв. призната цена, а те плащат 300 лв., защото никой доставчик на ток няма да достави на водоснабдително предприятие ток на такава цена, каквато му е признал КЕВР", коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По мнението на експертите само две от ВиК дружествата – в София и в Бургас, могат да се справят с рекордния ръст на цената на електроенергията за бизнеса. Останалите 50 са реално застрашени.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всеки може да иска,така,че всеки е синдикат сам по себе си.Синдикати няма,но при вдигане на заплатите, тези институции да обяват почасова- та ставка, както нощните и начин на проследяване за тяхното спазване. Връзване с НОЙ.Инак царува анархия в безконтролен порядък,което убива добрите уж намерения.
22
1
 
32
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Направо повярвах. От една година всичко е нагоре и живота стана доста скъп. Заплатите не помръдват. Да не говорим за нощен труд и други. После народа бягал в чужбина, народа болен, беден ...
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да ходя в държавния сектор тогава.
20
7
 
26
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Добър ден и тука.В България синдикати няма.Това административно вдигане обслужва единствено държавния апарат.Чиновник вноски не внася.Това искане или неговото решение единствено ще затормози и малкото останал частен бизнес.Или както го казвам навсякъде:Всеки път като се вдига МРЗ 30 000 работници са на улицата от фалити.Приятен ден и тука,упражнявайте се върху макро и микроикономика.
19
4
 
22
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
Еврозона с 300 ойро месечна заплата. Спешни,долни,крадливи, българи!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И между другото МРЗ сега е 650, ако се увеличи със 120, ще бъде 770.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е окей, това ще доведе до нови поскъпване на стоки и услуги.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 Айде работи6 си сам, да те видим
15
38
 
4
 
! Отговори
топ работодател преди 2 години
хахаха нама да им дам и стотинка отгоре, като не ви харесва марш на барсата. за 200 лева ще работите като дойде зимата ***
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този ковид яко ни замаха очите, увеличиха тока, инфлацията удари тавана... В края на следващата година няма да имаме пари нито за хляб, нито з нищо. Тия 120 лв няма да ни оправят.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай синдикатите! Те не подкрепиха членовете си, които протестираха срещу хунтата на Тиквата!
12
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ няма кандидат за президент, но за сметка на това яко е активизирала троловете си. Ама много неграмотни..
11
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е след 12 години управление на ГРОБ.-->>СТИГА сте се оправдавали с Борисов. При Борисов всичко беше спокойно, стабилно икономическите показатели бяха отлични. От една година Борисов го няма и държавата затъва все повече.
10
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - отбягваните мерки са непопулярните, а популистките са най - грешните. Да идва Борисов да им оправя бакиите, че тези за нищо не стават.
9
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе защо не искаха докато дерибействаше Борисов и Шайката му?
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е след 12 години управление на ГРОБ.
7
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България действа терористична организация, ръководена от Борисов.Гешев знае, но си трае.
6
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Добре работещия частен бизнес с добра добавена стойност дава сравнително добри заплати.Другите разчитат на регулатора.
5
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на2022 година и хиляда лева минимална заплата ще е нищожна сума!
4
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да управляват работната заплата, а да намалят пенсиите. Така ще се спре инфлацията. В противен случай ще ходим с милиони за хляб.