Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток

Очакванията бяха от този момент олиото да започне да поевтинява
10 окт 2021 13:10,
145
Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията за по-ниски цени на продукта през есента няма да се сбъднат, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Очакванията бяха, че цената на олиото ще започне да пада от 3,10-3,20 на литър от този момент и ще достигне до около 2 лева за литър при излизането на новата реколта от слънчоглед, пише „Телеграф“.

Заради ръста на цените на тока обаче това намаление се отлага. Иванов коментира още, че в момента единствено конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат заради поскъпването на тока. Има увеличение при колбасите и кашкавала, но то е в рамките на 10 на сто вследствие на по-големите разходи за ел. енергия на предприятията.

Междувременно стана ясно, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен максимум заради поскъпването при зърнените храни и растителните масла. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс. Оттам прогнозираха и рекордно производство на зърнени храни в света през 2021 година, но се очаква потреблението да е по-малко.

Още по темата
Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нараснали с 32,8 процента през септември, отчитат от ФАО.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 процента през септември спрямо предходния месец. Това се дължи най-вече на увеличението с близо 4 процента при цените на пшеницата, което ФАО обяснява със затягането на експортните наличности на фона на силното търсене. Индексът за растителните масла е нараснал с 1,7 процента на месечна основа и е отчел увеличение от около 60 процента на годишна основа, тъй като цените на палмовото олио са скочили заради силното търсене и опасенията от недостиг на работна сила в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 процента през септември заради опасенията за слаба реколта във водещия износител Бразилия, която е била частично компенсирана от забавянето в търсенето на внос и благоприятните перспективи за реколтата в Индия и Тайланд, според ФАО.

Организацията на ООН прогнозира рекордна реколта от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко увеличение спрямо очакваните преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от световната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона спрямо предходния месец и отразява основно по-голямата употреба на пшеница за хранене на животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Тотална спекула е на пазара а контролните органи без действат, не купувайте скъпете ***.
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица един от специалистите излезна и каза, че олиото трябвало да стане 5 лв. за литър. Обяснението беше "заради миналогодишната слаба реколта". Ега ти наглецa!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
супер скъпо за нашия мизерен стандарт. в Германия олиото е към 1.50 евро също, тука заради очаквано увеличение на всичко с 15% се говори за апокаличтипни последици за домакинствата, а в БГ не ми се мисли. Тъпите разглезени немци трябва 1 година на преларат в БГ да видят какво е
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Украйна реши да напусне СССР и стана независима държава, имаше промишлен потенциал значително превъзхождащ Германия (обединена Германия). Военно промишления потенциал на Украйна тогава превъзхождаше практически всяка страна в Европа, включително Франция. Що се отнася до корабостроенето, Украйна можеше да построи всякакви военни кораби. Украйна можеше да произвежда космическа техника, ракети, междуконтинентални балистични ракети и самолети. Автобуси. Сега Украйна е страна от Третия свят наред с България.
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще си купувам гръцки или испански заехтин,напук на търгашите.
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бяхме със СССР България беше сред 30те най-развити икономики в света, и българите живеха на средно-европейски стандарт.
47
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 30 години западно партньорство, ЕС и НАТО България е първа по смъртност в света, 80% от работещите живеят в бедност и икономиката е нула - депо за черноработници и пазар за западни стоки.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ценови контрол води до липса
45
4
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Минаваме на свинска мас :)))
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 Ми аз доколкото си спомням Русия отдавна разтури СССР и го няма вече. И след това когато не бяхме нито там нито в ЕС бяха най-мизерните години. ЕС пак ни спаси от глдните години на 90 те. Тъй че не разбирам какво намекваш с мнението си. Все едно ние сме разрушили любимия ти СССР и го натякваш. Пък ние сме прекалено малки,за да направим каквото и да е.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спекулата се вихри с пълна сила.Къде е контрола?Бойкотирайте търговци и производители.Само така ще свалят цените.
42
6
 
10
 
! Отговори
Тринморие преди 2 години
Унгария преди седмици сключо договор с Русия за дългосрочна доставка на газ и сега купува газта евтино от тръбата през България. Русия предложи и на България да сключи такъв договор. България купува на 600$ по спотови цени, другия месец ще купува на 800$, след нова година на 1000$. Тримореца "русофил и агент на Москва" Румен Радев можеше да сключи договор с Русия както направи Орбан, и сега нямаше да има никакво повишение на цените на нищо. Но кариерата в НАТО е по-важна за тримореца Радев, пък и заплатата му е добра, не са му грижа цената на отоплението, тока и храните.
41
2
 
8
 
! Отговори
фон дер Лайен преди 2 години
Яжте насекоми. Съдържат протеини и всички амино-киселини. Ще ядете насекоми и синтетични химически каши вмесо плодове и месо защото няма да има селско стопанство и растителност за плодове, зеленчуци и животновъдство. Всичко ще бъде покрито със соларни панели и вятърни перки за ток, които могат да произведат едва 10% от необходимата енергия. Но ще спасим планетата.
40
2
 
4
 
! Отговори
ББ от Банкя преди 2 години
До Анонимен 32 В Минесота ползват само мас!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ф - еми грабвайте по едно чифтe и като Караджата срещу демократичната полиция и органите на реда. Какво чакате. Те като ви видят какво сте караджи - ще се уплашат от вас, и управляващите ще се уплашат и ще свалят цените на тока и олиото.
38
1
 
6
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
До Анонимен 35 От рапица и бучимиш, какъв вкус дириш?
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой от редакторите на днес.бг или гол.бг женен за рускиня?За един прЕател питам..
36
3
 
6
 
! Отговори
ПЕТ лева зехтина преди 2 години
Хубаво се живее в ОЙРО съза!
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да умират бай *** и бг мама. Най-скъпата храна и лекарства в ЕС и най-голямата мизерия. Стойте още, да не сте си и помислили да идвате при ЕС фашистите със сертификатите. Правете като жабите от творчеството на Ботев, като им пресъхне блатото.
34
1
 
4
 
! Отговори
ф преди 2 години
До ПредложениеДемокрация, демокрация, колко демокрация. Нямаш свобода. Трябва да протестираш мирно. Но, Каравелов е казал - "Свободата не ще Екзарха, иска Караджата. Разбра ли?