Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток

Очакванията бяха от този момент олиото да започне да поевтинява
10 окт 2021 13:10,
145
Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията за по-ниски цени на продукта през есента няма да се сбъднат, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Очакванията бяха, че цената на олиото ще започне да пада от 3,10-3,20 на литър от този момент и ще достигне до около 2 лева за литър при излизането на новата реколта от слънчоглед, пише „Телеграф“.

Заради ръста на цените на тока обаче това намаление се отлага. Иванов коментира още, че в момента единствено конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат заради поскъпването на тока. Има увеличение при колбасите и кашкавала, но то е в рамките на 10 на сто вследствие на по-големите разходи за ел. енергия на предприятията.

Междувременно стана ясно, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен максимум заради поскъпването при зърнените храни и растителните масла. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс. Оттам прогнозираха и рекордно производство на зърнени храни в света през 2021 година, но се очаква потреблението да е по-малко.

Още по темата
Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нараснали с 32,8 процента през септември, отчитат от ФАО.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 процента през септември спрямо предходния месец. Това се дължи най-вече на увеличението с близо 4 процента при цените на пшеницата, което ФАО обяснява със затягането на експортните наличности на фона на силното търсене. Индексът за растителните масла е нараснал с 1,7 процента на месечна основа и е отчел увеличение от около 60 процента на годишна основа, тъй като цените на палмовото олио са скочили заради силното търсене и опасенията от недостиг на работна сила в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 процента през септември заради опасенията за слаба реколта във водещия износител Бразилия, която е била частично компенсирана от забавянето в търсенето на внос и благоприятните перспективи за реколтата в Индия и Тайланд, според ФАО.

Организацията на ООН прогнозира рекордна реколта от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко увеличение спрямо очакваните преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от световната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона спрямо предходния месец и отразява основно по-голямата употреба на пшеница за хранене на животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хляб от лимец можете само да си мечтаете с вашите заплати, то и за западняците е скъп хляба от лимец, 7-8 евро.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко е в Австрия?
71
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже е скъпо олиото и хлябът е от лимец чер - един е лозунгът - съюз със Ю Ес Ей.
70
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Най-евтиното олио в Германия е 1.09 Евро. 1.20 - 1.30 е средната му цена, за краен клиент. Местните спекуланти да не забравят, че има вариант (по-бавен, но работещ) да се пазарува от там, и също това, че не са те тези, които да казват на кое няма да се монижава цената и защо.
69
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пръскайте само няколко капки олио на тигана, ще ви стига за по дълго време, ама вие сте *** и не се сещате, ами се оплаквате от демокрацията!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз ще готвя с генералска, натовска триморска мас.
67
1
 
15
 
! Отговори
София без Газ иТопло преди 2 години
Една Новина не Виждам - няма Топла Вода в София, ако се обадите на 0700 11111 запис ви казва, че Газпром е ПреУстановил доставките на Газ за София! Това е НеВероятно, а в Новините - Тишина!!
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво количество олио готвите? Всичко във фритюрника ли отива? Тиган с незалепващо покритие е достатъчно да се напръска със съвсем малко мазнина. Една бутилка зехтин/олио стига за няколко месеца.
65
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил ще ви оправи.
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
62
4
 
3
 
! Отговори
КутеФ преди 2 години
От другата седмица ще тролите 7 дни седмицата, не ми харесват преобладаващите крични коментари уикендите към нашия вожд фуражката, нито към негативните реакции към кабинета на подмяната ни.
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето така се подготвя държавата за приемане на еврото което Баце ви спазари на юруш
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя европейска колония е богата днес? Индия, Африка, Латинска Америка? Те са бедни и гладни след столетия европейско управление. Източна Европа е новата колония на Запада и САЩ. За нея е отредено да е бедна и източник на евтина работна ръка.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещате ли как все повече ви влиза и нищо не можете да направите. Ще има занимавки - Радев, Кирил, Бойко, Мая, Корнелия - гласувайте, дебатирайте, спорете. Даже и нова занимавка са ви намерили, вече няма да зачерквате кръстчета на листчета, ами going диджитъл, машини за гласуване - йее! Или може би ще протестирате, а? Или ще се вдигнете на оръжие срещу полицията и армията, а?
58
6
 
4
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Гответе с краве масло тогава !!!
57
6
 
5
 
! Отговори
Басси преди 2 години
Какво толкова готвите с олио бе извяйници
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Т маркет олио Бисер е 3.29 лв.
55
1
 
25
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Най евтиното олио днес в Кауфланд на промоция бе 3.00лв...следващото 3.50 ...масово е 4лв....а Бисер уж обогатено с разни утки майни 6лв!?...последното преди скока беше 2.8лв. ...за мен това са спекулативни цени...
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А скъпия ток кой ни го докара на главите? Правитерството на хунтата. Мислете като гласувате.