Варуфакис: България не трябва да се присъединява към еврото

Той подкрепи Кристалина Георгиева като шеф на МВФ
Обновена: 10 окт 2021 10:27 | 10 окт 2021 10:26,
135
Варуфакис: България не трябва да се присъединява към еврото
Снимка: Pixabay

България не трябва да приема еврото, заяви бившият министър на финансите на Гърция и настоящ депутат Янис Варуфакис.

По думите му най-големите ползи на ЕС не са свързани с еврото.

"Може и да спечелите нещо, но има повече за губене. Най-големите ползи, които сме получили от ЕС, не са свързани с еврото. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите. Струва ми се безсмислено. Вие в никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото.  Можете ли да си представите Полша да се присъедини към еврото? Или Чехия?", коментира той.

Варуфакис допълни, че не е голям почитател на МВФ, но изрази пълната си подкрепа към Кристалина Георгиева.

„Тя е преследвана и демонизирана, защото има нова студена война между САЩ и Китай", посочи бившият гръцки финансов министър.

Още по темата
Той коментира твърденията към Кристалина Георгиева, която беше обвинена, че е оказвала натиск на служители като директор на Световната банка, за да бъде подобрен ранга на китайската икономика в класацията за 2018-та година "Да правиш бизнес".

"Американската администрация се прицелва в Китай. Играят си на международен мир и международна стабилност. Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки", каза още Варуфакис и заяви, че скандалът няма нищо общо с твърденията за нарушаване на човешките права в Китай.

Според него пандемията щеше да е приключила досега, ако всички се бяха ваксинирали.

"Нашите правителства не са добри в убеждаването на хората, а отприщиха езика на наказанието", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Варуфакис - това е гласът на разума!!!
39
5
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Варуфакис е типичен византиец.В случая под маската на вярната теза за Еврозоната, пробутва задължителна ваксинация.
38
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нещо се случи с еврото, България ще е потънала много преди това. Тогава по-скоро ще ви трябват лири, а не левчета, защото турската войска ще е на Дунава.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше и такава идея да върната драхмата в спира с тройката кредитори. Едвам ги убедиха да не го правят. После италианците също искаха, обаче онзи службогонец Конте не им даде. Така че тролчета гербави не вървите.
36
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме евро, искаме си рубли !
35
7
 
7
 
! Отговори
Мазно гърче преди 2 години
Ами вие в Гърция защо сте с евро ?! Айде върнете си драхмата и фалирайте и тогава съветвайте другите !
34
1
 
8
 
! Отговори
1-н преди 2 години
с еврото едни другари не могат да крадат, затова е токо рев, а раята лесно се манипулира...бай Каиш само ще спечели, че няма да могат да го доят така нагло...
33
3
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Взимай съвети от Гръцката държава за управление на финансите .ха ха.Е сега идва Корнелия на власт и гледай какво ще стане с Лева. 1000лева едно евро???Само ако има Евро няма да ни е страх от Българския политик и БНБ да не напечатат един куп пачки.Опа кафето ще стане евро?? Ами като не го купувате няма как да стане евро. Търговците не са ***, въпреки че кафето поскъпна вече 2х за последните три години.Ако останем с лева, кафето рано или късно ще стане евро заради хиперинфлацията
32
0
 
7
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Къде щяха да са сега маляките, ако не бяха в еврозоната да ги спасяват по принуда германците ? 1000 драхми за евро?!
31
6
 
4
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Приеха ни задани откъснат от Русия без да сме готови в нито една свера сега същото правят с западните балкани....
30
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Колкото и да ни е гадно е прав, приемането ни в ЕС беше политическо а не на реален напредак!
29
4
 
11
 
! Отговори
VeryFackis преди 2 години
Тоя гърците го изгониха с камъни... почти беше съсипал държавата им като финансов минисър. Значи първата ни цел е да приемем еврото, щото иначе нашите хартийки ще станат като през 1997 - 3000 лева за долар!
28
5
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ДАВАМ ВИ ПРИМЕР-ИТАЛИЯ КАТО ВКАРАХА ЕВРОТО 2001Г ЗАКРЪГЛИХА ЦЕНИТЕ НАГОРЕ.-6 МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА КАТО ПАЗАРУВАШ НА СКОНТРИНОТО БЕ НАПИСАНО ЦЕНА В ИТАЛ.ЛИРА И ОТДОЛУ В ЕВРО.АБЕ НЕ Е ЗА НАС-ИПРИ ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ-НЕ Е ДОБРЕ СПОРЕД МЕН.
27
7
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Точно от византийците акъл не ща!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че борда е вързан за еврото, означава , че сме в квази-еврозоната. Получаваме негативите от това , а ползи не получаваме. Затова трябва да влезем в еврозоната, първо за да спрем комунистическите олигарси да ни крадат - нали това е желанието на протестърските партии, но едно говорят , а друго вършат, вкарват ни в хиперинфлация. И второ ще спрем да ни крадат и от банките с най-разнообразните такси , а сега вкарват и отрицателните лихви. Наиститна сте овце, и затова комунистите ви стрижат.
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борда не трябва да пада и никакво евро. Сега и без това сме вързани, но си имаме двоен буфер. Ако нещо се случи с еврото, лева си го има и можем да се отвържем. Отделно гръка е прав че Полша и Чехия никога няма да си сменят валутата и имат сериозни причини за това.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма далавера, искат просто да премахнат всякакви елементи от обществата, които ги правят индивидуални. Какво е това "лев" за европееца, нищо не му говори, каква е тая кирилица, какви са тия йерогливи - айде на ви латиница, на ви малко чуждици. Бъдещето на ЕС е да няма граници между държавите, това беше казано някъде. Т.е. 0 суверенитет, 0 общност, 0 национален интерен, ние трябва да сме просто някакви единици, които лесничко да бъдат вкарвани в пътя и да не лаят много.
23
4
 
8
 
! Отговори
минаващ оттук преди 2 години
Принципно правилно, обаче:За разлика от Полша и Чехия, България няма независима парична политика, защото сме във валутен борд и същевременно няма политическа партия с достатъчно доверие да ни извади от него за да вземем позитивите на това до сме извън еврозоната.Или накратко - платили сме авансово повечето негативи на еврото, но не ползваме позитивите
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 затова ли германия щеше да фалира гърция преди няколко години? И накрая ги задължиха да си намалят пенсии и заплати. Хайде без тия.
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валутният борд е в България вече 20 години. Той помага в началото , но сега вече е пречка за развитието на икономиката ни. Все едно е да караш колата 20 години с резервната гума и да се чудиш защо не се движи нормално и останалите ни изпреварват. Не сме забравили , че заради комунистическите зими- Видевнова и Луканова сме във валутен борд.

Спонсорирани публикации