Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници

Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%
12 окт 2021 18:35, Ния Христова
176
Цената на тока и природния газ се увеличи в цяла Европа, а правителствата търсят различни варианти за компенсации. Докога цената на газа ще върви нагоре?
 
"Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа", каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
 
Той припомни, че външният министър Лавров заяви, че са готови да вдигнат доставките, но срещу предоговаряне на условията.
 
"Дойде ли зима - Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на "зелени източници", се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви", допълни Керемедчиев.
 
"За България се отлага преминаването към "зелена енергия" с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни", подчерта експертът.
 
"Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас "Балкански поток", който реално си е "Турски поток", вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок", категоричен е Милен Керемедчиев.
 
"Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени", коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ РЕКЛАМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА НЕГОВАТА ,, ЕНЕРГИЙНА БОРСА ???ДОБРЕ , ЧЕ НЕ СТАНА ,, ТИКВЕНАТА КОНСТИТУЦИЯ " !!!
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Плевнята ви крещеше че 240 дойляра били много и рашките дерат кожи. А сега кво ше викате бре шорошпияци мизерни? На ви як ЕССР на десеторни цени. Тази зима ще съхнете по диреците за назидание на всичко крадливи пръкнало се с благословията на европее-те.
71
3
 
11
 
! Отговори
Гл. комисар Берия преди 2 години
Благодарение на намесата на Европейската комисия.... така става когато комисари се намесят в търговията.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са братята с втечнената газ?
69
2
 
5
 
! Отговори
Парното е Студено преди 2 години
Парното едвам се усеща!!! /// и при мен е така +++ /// при мен е горещо --- ///
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗападните страни в ЕС, произвеждат панелите и целите системи - соларни,вятърни и др. , а батериите на тези системи се сменят след време и са скъпи, те имат производство и полза от тези системи и все им е тая, а ние не произвеждаме такива системи и сме валат отвсякъде, не пострите ли Белене, България става Бантустан и всичко ще поскъпне ужасно и ще сме зависими ,а и производатвото може да се изнесе и се загубят още работни места и хора, които ще емигрират! Това ще доубие България, ве
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със СЪРП И ЧУК И С ВДИГНАТ ЮМРУК УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ БРАТЯ БЪЛГАРИ това болшевишко племе и неиния ушати диктатор
66
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Първо:..-"Каквото повикало,това и отговорило"..След десетките МАЛОУМНИСАНКЦИИ,които еврочиновниците наложиха на Русия ПОД ДКТОВКАТА на Фашингтон,какво искате да очаквате в отговор?..Ония-рашъните,ЩЕ СИ БЪДАТ НА ТОПЛО и светло,но НИЕ-"ТАРИКАТИТЕ", ще студуваме..И то в името на какво?..-В името на НЕИСТОВИЯ МЕРАК на краварите ДА СИ ПРОБУТВАТ ШИСТОВИЯ ГАЗ...И второ:..-Израза "Природния газ ще поскъпне" не е точен!..Всъщност,.."ЩЕ ПОВИШИМ цената на природния газ" !!..Самият газ НЯМА как да "поскъпне
65
3
 
2
 
! Отговори
izh преди 2 години
До Анонимен 100Ами не напразно се пишеш Анонимен Да не проличи наистина на кого да се смеем за неграмотността. Щатен комуноблизач
64
1
 
12
 
! Отговори
Не знаех преди 2 години
Прокуратурата за организираната престъпност ли работи!
63
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
"Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%" Говорило се ,че глави ще се търкалят на разни гадoве!?
62
2
 
7
 
! Отговори
Да попитам преди 2 години
Защо прокуратурата потулва жалби срещу Борисов и бандите му!?
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Бившата герберска калинка,енергиен министър,Теменужка Петкова да обясни,като как тъй ние плащаме скъпа и прескъпа по 1200$ за мегават, газ а сърбите и унгарците,плащат по 300$ за същото количество.Нали великия вожд на ГЕРБ,ни уверяваше,че ще станем богата Държава,като Арабски халифат,след като построим Балкански(опс Турски) поток,през България.Е той забогатя а ние съвсем обедняхме огладнахме и оголяхме.
60
2
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Бат"Бойко е виновен / Всяка нация си има манталитет /
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една енергия не пречи на другата , дори е добре да има повече и различен вид енергия, защото това понижава цените на всичко, единствената енергия - замърсяваща и отравяща завинаги околната среда, водата, земята, животните, птиците и всичко наоколо е шистовия газ, за който се вкарват коктейл от отровни химични и радиоактивни вещества до 3000 метра дълбочина в земята и я напоява като гърба с тези отрови, унищожавайки я завинаги!
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па редно е селяните да платят на софиянци неустойка, задето избират Боко и ДПС от 12 години. Какво се оплаквате? Та това са вашите любимци, дето продъниха И топлофикация. Нали ръце целувате, с питки посрещате, благодарите за новия асфалт, за поправената детска площадка; нали само Боко за вас мисли и само той работа върши в китните ви селца. Ми плащайте сега, щото това е управлението на гербиджа в кутийка: крадем, на краденото му викаме "натрупан дълг" и сметката връчаме на данъкоплатеца.
57
11
 
0
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Изнудвача Путин си отмъщава, за това че свалихме пионката му Бойко Борисов.
56
2
 
5
 
! Отговори
"пуснаха" преди 2 години
Студено ли е парното? //// ДА + //// НЕ - ///
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ви сега зелена сделка, ще се топлите от пръцкане на магаре(символ на Демократическата партия на САЩ.)
54
5
 
1
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА СЕГА!!! преди 2 години
Изборите са ТУК и СЕГА. Днес "пуснаха" парното и сега ви питаме: Студено ли е парното или е горещо? //// Горещо е + //// Едвам се усеща --- //// ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!