11 антигенни теста за COVID-19 могат да се прилагат в училище

Всички са налични на пазара у нас, пет са от слюнка
13 окт 2021 16:05, Елка Василева
14
11 антигенни теста за COVID-19 могат да се прилагат в училище
Снимка: архив, БГНЕС

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката (МОН) от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

В него са изброени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език, съобщи пресцентърът на МОН.

МОН поиска тази информация от ИАЛ, за да улесни от една страна образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга - родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021/2022 година, в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90 процента от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги купят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв., информират от МОН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 211 да са като не се прилагат масово и безплатно все тая
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде са тези тестове? Това трябваше да се случи през лятото още преди да са започнали учебната година за да маже да ги тестват ежеседмично.
10
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ако това стане,ще има убити много!
9
1
 
9
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
11 теста дето не хващат никакъв вирус, а възпаления.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости....училищата да си ги купят. Ми осигурете ги безплатно и да ги има налични, преди да мислите такива гимнастики. Всичко ви е бутафория - тръбите ковид зони , оказва се че не работят, тръбите за безплатни лекарства - и там е пълна боза. Сега ще се тестват ученици - но съм сигурна, че хич не сте помислили, ако стане, как ще доставите за всички безплатно тестове. Или си мислете, че директорите ще чакат на опашка като личните за ваксините? Грам организация няма я тая администрация.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ръцете от децата!Престъпници.
6
5
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Смешки, като тебе, бачкащи за жълти стотинки, никога в живота си не са смели да кажат нищо. Затова и това са ти интересите- да жулиш ракия и да папкаш салатка. Цял живот робски труд без пари и мълчание. Не ме размивай, моля...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда, мерси. Да се бяхте сетили миналата година. В момента има нормален вирус в училищата с възпалено гърло и тестовете за ковид излизат отрицателни. Ковидът е малко сред учениците сега.
4
3
 
12
 
! Отговори
Ева преди 2 години
Децата не могат да бъдат материал за лансирането на медицински продукти за изследвания. Само по желание се извършват експерименти и те се заплащат. Здрави деца не се тестват. Действията на тези хора са наказуеми и трябва да понесат санкции.
3
3
 
8
 
! Отговори
Това преди 2 години
е постановка...за да се изкарат повече положителни тестове и да се сплашат хората...съответно ще се пробват и налагане на други мерки....Натискът и нарежданията са отвън.....
2
5
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ЕЙ БАРНЕ ТЕ ЛИ ДЕЦАТА.ТИЯ МЪЖЕ КАТО МЕНЕ ДЕТО ЛЮЩАТ РАКИЯ С ШОПСКА и ПСУАТ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА.ВЕДНЪЖ СЕ ОБРЪЩА МАСАТА.А ОБЪРНАТ ЛИ Я ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ВИ СЕ СТРУВАТ КАТО ДЕТСКА МАНИФЕСТАЦИЯ.
1
2
 
14
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Нещо друго не искат ли тези ***, да си напъхат тестовете в задния проход и надълбоко!!!