В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
22
 
! Отговори
NZ преди 2 години
Май Радевата зима ще заприлича на Виденовата преди 25 години. Така както вървят нещата и следващо редовно правителство няма да има, а постоянното раздаване на пари носи доста подводни камъни за всяко следващо.
40
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Е колко да режат заплатите?!Накрая на ангария ще го обърнете ако може.Е.ем ти и държавата!
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светла демокрация, задължителни медицински експерименти, инфлация, ниски и намаляващи заплати, мачкане на средни и дребен бизнес, спиране на всякакви производства, демографска криза.
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от КНСБ и Домусчиев 12 г.слугуваше на герб ,нямаше протести или стачкуващи ,сага понеже е Радев ,организират протести ,гад
37
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, следва масово напускане и го оставяш работодатела да си търси работници да го видим. Ще гълта вода
36
14
 
8
 
! Отговори
Работодател/бизнесме преди 2 години
Осигурявам на осем бачка ми десет всяка трета събота се бачка and there is no overtime pay.Обичам да ми се четкат като ги затегна.
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновените хора си нямат представа как стоят нещата от гледна точка на бизнеса. Когато имаш бизнес с доказани приходи можеш да вземаш много големи кредити. Говорим за милиони. Естествено че ще си купят скъпи коли и ще си построят луксозни къщи. Докато бизнеса има приходи няма проблем да изплащаш голям кредит. Само крадците и измамниците могат да си позволят да извадят голяма сума кеш и да си купят скъпа кола или имот. Обикновените бизнесмени нямат такива пари! Всичко е на кредит.
34
1
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
С една дума въздух под налягане !
33
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз взимам осем хиляди в кол център съм с холандски и френски нищо не са ми намаляли тъй чи фък оф
32
6
 
19
 
! Отговори
Един преди 2 години
Щом не искат да ни плащат няма да им работим. Кой тогава ще им изкарва парите? Роботи?! Ха да го видим!!
31
7
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Киро брейка === Аз моите ги купих 2016 по 900$ за 1. Похарчих 500 000$ . Смятай колко имам сега :))))))))))))))))))
30
17
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Нищо не ограбват. Българските бизнеси имат ниска производителност, ниска ефективност, и продукцията е с ниска добавена стойност. Това че собствениците карат скъпи не означава че имат пари. Колите и къщите се купуват с кредити които се изплащат цял живот. Единици са тези които наистина могат да си купят всичко с готови пари.
29
5
 
4
 
! Отговори
Велик е Радев преди 2 години
Следвайте го за да сте напътени и всички картажии в затора
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
целия свят е пирамида. въпросът е да излезеш от дадена схема навреме
27
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И пак за Фигуранта да гласувате, виждате, че при него няма мутри и по-лесно се живее.....Само Черепа, Прокопиев, Шиши, ама те са бизнесмени ахахахахахахахахахахахахаха :))))
26
8
 
8
 
! Отговори
Киро брейка преди 2 години
Биткойма е пирамида
25
7
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Честита ви промяна. А Биткойна удари 60 000$ за 1 :))))))))))))))))))))
24
5
 
18
 
! Отговори
Работодател/бизнесме преди 2 години
Мойте са ми роби със заеми и наеми мандръсам ги както си поискам няма мърдане!
23
5
 
20
 
! Отговори
22 преди 2 години
Ето защо Иво, карат поршета и мерцедеси! Много от работодателите ограбват труда на работниците и служителите си! Дори не плащат полагаемата МРЗ! Нащен труд, прослужено време, няма такива понятия!
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще ви плати тока бе ту лупи? Данъците на работниците, на които ще орязвате заплатите.