Всяка година уловът на рибарите от Ченгене скеле е все по-слаб

В мрежите им се лови чернокоп, но в малки количества
Обновена: 24 окт 2021 10:25 | 24 окт 2021 10:19, Камелия Цветанова
30
Всяка година уловът на рибарите от Ченгене скеле е все по-слаб
Снимка: БГНЕС

Слаб улов за рибарите от Ченгене скеле тази есен. В мрежите им се лови чернокоп, но в малки количества, по 2 - 3 килограма на ден. 

"Сафридът си замина, почнахме да ловим чернокопа, но не е като едно време. Преди години хващахме в пъти повече. Сега не е нормален, хубав чернокопът, все още е малък. Имаше и лефер, хванал го само на мрежите, на чепаре няма. Аз съм 37 години тука рибар, преди имаше много риба, а сега от година на година става по лошо. Нямам вяра вече, че нещата ще се оправят. Замърсяването на морето е причината!", каза  Енчо Енчев пред БНР.   
"Слаб е риболова при нас тази есен", коментира и Димитър Янчев, председател на  сдружение “Морски сговор“.

Според него за това е повлияло лошото време в началото на сезона.

"Слезе такъв циклон на два пъти беше много бурно морето, а нашите лодки не могат да излизат при високи вълни и за това леко се разминаваме със сезона. Сега очакваме да дойде паламуда, ако духне лодос, както рибарите му казват "деври" да направи рибата, но св. Николай ще каже!", посочи той   

Надеждата на рибарите от Ченгене скеле е със застудяването на времето  да имат по добър улов в мрежите.  


 


30
Още по темата: рибаририбаулов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
СПРЕТЕ СТРОЕЖА преди 1 месец
НА НОВИ ХОТЕЛИ и РАЗРУШЕТЕ ХОТЕЛИТЕ, КОИТО НЕ СА НА 200 МЕТРА ОТ МОРЕТО
25
9
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
За рибари ли става дума или за бракониери?В нашето Черноморие всеки лови с всички средства.Не съм чул обаче "рибари" да плащат данъци.А това незаконно сборище още ли съществува?И до кога?А Доган бил такъв и онакъв, а. скелето е една клоака, пък и с претенции..
24
1
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
В нашето море видове риба винаги е бил малък. Да не говорим дали е достъпен до трапезата на хората поради ред причини. Щом в световния океан живеят 350 вида акули, какво остава за другите видове риби. Причини? Ами, първо, какво ни е морето, ограничен воден басейн, второ, никакъв бизнес през соца, продължава и до сега, сигур ни крадат комшиите и т.н. Каква риба купувахме до 89-та, шаран и таранка, и то от язовете на текезетата. Раци, миди, скариди...плийз? Стига, айде.
23
1
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Като е зле с улова защо рибарите не започнат да работят нещо друго?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно ТУРЦИТЕ ни КРАДАТ рибата... Както преди няколко години, когато българин-граничар застреля турчин- Крадец- бракониер....Обаче тоя вече НЕ е граничар... Б. Борисов го махна и пусна турците да крадат.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да има риба когато бракониерите я ловят в Дунав още преди да си хвърли хайвера.
20
1
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
До летния сарай на Доган се намира.
19
0
 
7
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Големите РК. пускат тралове с малко око , и обират вси4ко що мърда !!!
18
1
 
9
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
Краснодар в Бургас е залят от риба , 4ернокоп от 7-10 лв. , калкан-25-35лв. , и реват ,4е нямало риба . При тези цени трябва да са я хранили за да я продават за толкова !
17
3
 
8
 
! Отговори
осъма преди 1 месец
Това, че е в България го познах по номерата на лодките и по флаговете. Ами че то изглежда, като че ли е в най дивашките части на Бангладеш и Индия, не като част от Европа. Срам. Разкарайте ги тези рибари и си започвайте да си оправяте свинарника, българи.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е това Ченгене скеле, край кой град, питам, защото не знам а не ми стана ясно от статията.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма риба щото бракониерстват. Тя рибата е малка казва той, ама ние пак ловим. Оставете я да порасне
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боковото наследство
13
1
 
22
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
в тая тоалетна ченгене скела истинските рибари са не повече от 20% от живущите там , всички останали са виладжии с по една лодчица , а пък рибарите не могат нищо да хванат защото целия залив е опасан с даляни от бойковите/догановите хайдуци, постоянно се трали с кораби от созопол, пак бойкови и доганови хайдути но вече с по големи възможности, общо взето за дребните рибари не остана нищо, най много кефал да има наоколо защото той обича отпадните води разбирай-***
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах един път по NG един дето ходи при племената по света. Беше при едно племе на остров с листа на задниците ходят. Вожда му вика довечера ,ще те водим на лов на някакви раци бяха. Вечерта нашия хваща един рак и цялото племе нястръхна.... идва вожда и му вика... пусни така това е женски рак не ги ловим, защото утре йям да има какво да ядем. ... бях шокиран това е племе живеещо 2000 година назад... а нашия бай *** живеее 5000 години назад
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рибарите са алчни и завистливи. С лека работа искат много пари. То в тоя Бургаски край от соца се научиха малко труд големо крадене
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много глупави хора. От къде,ще се оправят нещата след като 20г търмъчите, не спазвате нищо. Затворете морето за 3г да се размножи и после с ръце, ще е ловите. Толкова ли е трудно да се сетите. Вие сами си слагате примката на врата.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
промишления риболов унищожи пасажните риби,веднъж годишно се размножават,всеки ден ги ловят,то всяко нещо си има край,малките риболовци най-страдат от това,защото нямат възможността да откриват и преследват пасажите,ако нещо дойде-хващат,но вече нищо не идва,виж ако направят и отворят втория канал с бяло море може и да пристигне нещо
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ловят ги още докато са малки. Сами унищожават рибата. Тази година в Поморие предлагаха сафридчета, колкото цаца. Алчни са и рибарите вече.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Шестък Акулите също!