Песимизмът ни расте, очакваме инфлация и ръст на цените

Негативни са и прогнозите за безработица, спестяване и харчове
165
Песимизмът ни расте, очакваме инфлация и ръст на цените
Снимка: БГНЕС

Нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с юли показват данни от изследване на НСИ.

Общият показател на доверие на потребителите намалява с 10.8 пункта спрямо равнището си от преди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в селата, така и в градовете - съответно с 11.9 и 10.2 пункта.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет, са по-песимистични спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 9.6 и с 13.3 пункта. По-негативни в сравнение с три месеца по-рано са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Настоящата икономическа ситуация в страната се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

Същевременно потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът също нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.

Последната анкета отчита влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са по-резервирани. Негативна е и нагласата им по отношение на покупка на кола и за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
10
 
! Отговори
Аз пък очквам... преди 2 години
...дефлация - свръхпредлагане и клоняща към нулева покупателна способност на населението, по-точно 80% от него + много високи данъци от догодина. Някой ако иска може да ми опонира, но едвали ;) .
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одеве бях за хляб!Вече е 1,65!Продавача каза,че още ще се вдига!
84
9
 
10
 
! Отговори
era преди 2 години
така е след като българина се връзваше на селския популизъм на Борисов толкова години, докато го крадоха, като за последно. Ако 80% парите бяха усвоени по предназначение за тези 12 год. сега ситуацията щеше да е коренно разлочна.
83
7
 
13
 
! Отговори
иво преди 2 години
Крадците от ГЕРБ трябва да бъдат съдени за геноцид.То бива крадене ама чак пък толкова.............Без съд и затвор няма да се разминат.
82
6
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Западът уб.ива Българско, както 5 века е уб.ивал и грабел света.
81
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта да му мисли януари месец, като минат празниците. Макси и Мориц също, ако имат глупостта още да са в България.
80
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пореден напън на комунистите да стъпят на врата на българина.
79
13
 
16
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Парите от чекмеджетата на хората отишли в чекмеджето на Борисов. По голяма глупост от тази до сега не беше казвал Радев. Явно този човек смята всички нас за кръгли ***.Освен клишета Радев вкарва в репертоара си и селски популизъм. Единствено този Президент разбира само от паради,прегледи,вечерни проверки,юбилеи т.н остатъци от Комунизма.
78
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Народът си иска превратаджиите , които нямат равни в обещанията си . Народът обича красиво да го лъжат, да го ласкаят като най-кадърния , най-умния , най,най,най. Така е било след 9 септ.44г , така е и сега. Поука --0
77
15
 
16
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Долу Радев, той доакра България до това положение.
76
2
 
3
 
! Отговори
Бъдещето! преди 2 години
Селскиябяма да изведе на добър край не само България но и себе си. Тоя *** няма представа какво ще му се случи при започването на една война. Бъдещето е пред всички...
75
1
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Благодарете на нашите звезди: ЕЦБ и ФЕД , Кристалина и ЛагардИскате още от същото!Нали
74
2
 
8
 
! Отговори
тТт преди 2 години
Песимизмът ни е породен от реалността!!! Кой печели от тази криза? Кой изнася ресурси? Кои са най-големите страни, износителки на ресурси? Европа има ли много запаси на ресурси? Пред 3-та световна война сме, хора.
73
9
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
На селу моем сякък. Мислете му гражданята !
72
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
До 144Токът от нова година ни го уреди твоят Герб и Теменужка Петкова. Не се опитвах да лъжеш хората. Август 2020 управляваханте
71
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупа да бъде изправен пред съда.
70
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нали ви направи инфлацията и ви дигна цените? Гласувайт си за него и честит да ви е. След Нова година тока се дига още с 30%. Тоя е Жан Виденов 2. Обаче българина е тп.
69
17
 
11
 
! Отговори
Накрая преди 2 години
Радев пак ще бъде президент, а Бойко пак няма да помирише власт.
68
12
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Песимизмът расте. Според "Сова" реализмът също. Радеф щял да спечели на първи тур!!!
67
3
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Оптимизма расте... Киро канадски Премиер... Луна Президент :)))