Пандемия, цени...ще останат ли празни къщите за гости за Нова година?

През лятото в тях е имало над 70% заетост от чужденци
9 ное 2021 20:02, Анисия Иванова
59
Пандемия, цени...ще останат ли празни къщите за гости за Нова година?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От септември обикновено всички резервации на къщи за гости за Нова година са заети и няма свободни места, това е ежегодна тенденция. Тази година обаче поради новата вълна на новозаразени и зелените сертификати резервациите за коледните празници са по-малко.

В повечето случаи резервациите покрай Коледа са правени от българи, които живеят в чужбина, но заради обстановката тази година те почти липсват, а фирмите, които осигуряват резервациите, съобщават, че не е имало никакво допитване. Това каза Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

През лятото в къщите за гости е имало над 70% заетост от чужденци. Есенният период се отразява по-лошо на сектора заради отменени резервации, защото клиентите се разболяват или са контактни на болен, или искат по-ниски цени на услугите им. Затова и работят с по-ниска заетост.

Друг сериозен проблем е липсата и бавната доставка на пелети и дърва за огрев, като някои от тях се чакат по 2-3 месеца. От септември са се увеличили цените на пелетите и дървата за огрев, както и токът, а клиентите искат цените да бъдат намалени. Силният зимен сезон започва от 8-ми декември, но миналата година не е имало клиенти поради ограниченията. За разлика от миналата година този зимен сезон разчита на зелените сертификати и необходимите тестове.

Според Кънева проблемът не е толкова до сертификата, колкото до самата обстановка и затова на хората не им се събира, освен по празниците. Вече не се организират тиймбилдинги през уикендите, а тенденцията, която се забелязва при клиентите, е, че мислят от днес за утре и не планират предварително.

Целия разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
1212 преди 2 години
За 3 нощувки къща в Говедарци искат 3000 лева. Отделно си носиш храна и доплащаш за дървата за камината. Пак погледнете цифрата и кажете дали е нормална. Сигуррен съм че няма да платят лев данъци а всичко се пребира в джоба. Да си стоят празни.
35
1
 
11
 
! Отговори
СС преди 2 години
Абе не мога да разбера защо мисирите се занимават само с кръчми, къщи за гости, молове и прочее паразитни отрасли. Как никой не отиде на полето да каже реколтата прибрана ли е, есенниците засети ли са и изобщо какво е положението със сектора, който би трябвало да ни изхранва. Имате ли представа каква е цената на пшеницата и слънчогледа? От нея зависят цените на хляба и олиото. Или тези неща не ви интересуват, там интрига няма. Ми са стоят празни и кръчми и къщи за гости, и хотели, дреме ми.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЙ МИСИРРКИ, НИЕ СЕ ЧУДИМ КАК ЩЕ ИЗКАРАМЕ ЗИМАТ,А, НА ВАС ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ! И ВАКСИНИТЕ! ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК НЕ ВИ ПУКА! ДА ВИ ЧЕТАТ КРРЪЧМАРИТЕ!ЧАО!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къщите за гости за пълни за коледа и нова година няма места още от септември
32
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Глупости!В Еленски балкан 9 от 10 къщи са резервирани още от лятото!На никой не му дреме за пелети и дърва,като повечето къщи са с климатици!Имат и камини,но са повече като декорация,там да пука дървото за фон!Идват по 3-4 коли,с натъпкани багажници с меса и алкохол,от цяла България!
31
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Няма да останат празни.Ще се яде и пие,както винаги.
30
1
 
6
 
! Отговори
таш.ак_оглу преди 2 години
да бе, едвам си намерих за нова година... празни ама на....
29
5
 
10
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Не на маркирането..! НЕ на сертификатите
28
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До ...Да, и аз снощи проверих - за Сапарева баня, където къщите били празни за Нова година, имаше само 4 оферти (свободни), като най-ниската беше за 1400 лв за 3 нощувки на 10 човека... да ги ожалиш
27
1
 
22
 
! Отговори
... преди 2 години
Празни друг път. Въобще не може да се намери свободна. Говоря за къщите за гости. В хотелите без сертификат не пускат, там едва ли ще се запълнят. И др странно, все ревем, че сме бедни, а как вадим по 1000лв на вечер за нощувка?!?
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се напълнят къщите за 8 декември, за Коледа и Нова година. Стига хленчене.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички къщи за гости ги чака национализация
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът го очаква рязък спад на жизнения стандарт, и това ще бъде катастрофа защото при спадане на стандарта минимум два пъти не е възможно да се запази инфрастуктурата и стабилността на обществото, ще бъде много по-страшно отколкото 90те в Русия и в България. А в България като периферия и депо за черноработници ще дойдат още по-тежки времена, ще бъде просто ужас.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад всички се надяваха, че след ковид-19 спада всичко ще тръгне нагоре, и есента на 2020 наистина тръгна. Но 2021 всичко отново тръгна надолу, дори по зле от спада началото на 2020. Всеки следващ спад ще е по-нисък от предишния. Не е ясно до кога ще продължи това, защото степента на на идиоти3ма на правителствата на запад е голяма (новото правителство в Германия ще спре индустрията да спасява планетата със зелени енергии въпреки че Германия има ресурс, а Франция и Англия изобщо нямат ресурс).
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на ваксинирана Германия спадна тази година с 10%, до максималното ниво на най-острата фаза ковид-19 пандемията 2020 година. 10% това е твърде много.
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев носи само Глад, нали това искахте?
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо маймуниии, всички къщи които не са имали дейност бяха прецакани от Борисов да връщат субсидиите, какво меляте тук.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те тия от герб си направиха къщи за тъщи, какви гости. Бяха апартамент гейт, тераси, къщи и оня дето се прави на прокурор хич го няма. Всичко от управлението на калинките е бесна далавера.
18
2
 
27
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Повечето "къщи за гости" никога не са посрещали гости. Те са си всъщност къщи за тарикати, а държавата бездейства...
17
6
 
14
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
А БАНЯКСНКААТ КЪЩА за гости.. в БАРСИЛОНА??/ с 6 бани и подземи парлинзи