Пандемия, цени...ще останат ли празни къщите за гости за Нова година?

През лятото в тях е имало над 70% заетост от чужденци
9 ное 2021 20:02, Анисия Иванова
59
Пандемия, цени...ще останат ли празни къщите за гости за Нова година?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От септември обикновено всички резервации на къщи за гости за Нова година са заети и няма свободни места, това е ежегодна тенденция. Тази година обаче поради новата вълна на новозаразени и зелените сертификати резервациите за коледните празници са по-малко.

В повечето случаи резервациите покрай Коледа са правени от българи, които живеят в чужбина, но заради обстановката тази година те почти липсват, а фирмите, които осигуряват резервациите, съобщават, че не е имало никакво допитване. Това каза Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

През лятото в къщите за гости е имало над 70% заетост от чужденци. Есенният период се отразява по-лошо на сектора заради отменени резервации, защото клиентите се разболяват или са контактни на болен, или искат по-ниски цени на услугите им. Затова и работят с по-ниска заетост.

Друг сериозен проблем е липсата и бавната доставка на пелети и дърва за огрев, като някои от тях се чакат по 2-3 месеца. От септември са се увеличили цените на пелетите и дървата за огрев, както и токът, а клиентите искат цените да бъдат намалени. Силният зимен сезон започва от 8-ми декември, но миналата година не е имало клиенти поради ограниченията. За разлика от миналата година този зимен сезон разчита на зелените сертификати и необходимите тестове.

Според Кънева проблемът не е толкова до сертификата, колкото до самата обстановка и затова на хората не им се събира, освен по празниците. Вече не се организират тиймбилдинги през уикендите, а тенденцията, която се забелязва при клиентите, е, че мислят от днес за утре и не планират предварително.

Целия разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изберете Радев и коремите ви ще станат празни.
15
3
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази Нова Година няма да има клиенти за Хотели и Къщи за Гости .Моето мнение е че няма да се случи заради Държавната Администрация и Депутати - Първите са объркани че няма да има Бонуси и Увеличение с 10 % на Заплатите , вторите не знаят дали няма да ги Арестуват за Корупция .
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля, аз има три и до януари месец са резервирани за уикендите и новогодишните празници.
13
3
 
33
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Къщичките за гости бяха водораздела , който ме накара да не гласувам за ГЕРБ и Бойко Борисов до края на съзнателния си живот!!!Аз ще блъскам като *** цял живот , за да живея , що годе нормално, а хората с връзки и власт , ще имат привилегия да използват лостове , за да усвояват еврофондове за стотици хиляди евра и да си правят имоти палати, които след пет години, ще бъдат тяхна собственост!Бойко *** си с мир и отведи шуро-баджанашката посредствена клика заедно с теб!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде ново 5. До сега пишехте, как къщите за гости процъфтявали, заради пандемията. Лак се пукали по шефовете и резервациите били със седмици напред. Сега и те били закъсали.
11
3
 
5
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
да БАНКЯНСКи КЪЩИ ЗА ГОСТИ ами ХОТЕЛИТЕ НА ОБЗОР НА ГОЛЯМАТА И МАЛКААТ.. В.А.г.и.Н.И много близки с БАНКЯНСКИЯ!! ами ЗЛАТИУ МИ Н ЕтКАТА !!! каде правиха циркове 4е уг бил задърган а тои си играл карти У Сборището на МУТРЕНСКи ПРОШЛЯЦи.. ЯПОНСКИ ХАТЕл амии... много АМИИИИ
10
2
 
7
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
57% - Значи има надежда за тази държава. Все пак разумните хора са болшинство.
9
2
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Гостите и преди и сега са под мен, да эаповядат и эанапред!
8
2
 
3
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския ***, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠Очевадно е, че за
7
2
 
3
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
Бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ за кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠Борисов излежава осем месеца в затвора в Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко живо, за пари ламти. Гладни че гладни, пари да вземат отнякъде... кво бе аджеба изкривени, ще си купите с тия пари? Здраве ли, живот ли? Кво ще си купите? 2 кубика пръст и нищо няма да ви трябва. Ни пари, ни коли, ни къщи - нищо. Живей и бъди човек, съобразявай се с останалите в обществото и се дръж с тях така, както искаш те да се държат с теб. И това е. Материално зависимо поколение. И не само това, ами и предното. Всичко, след 90 година иска пари, имоти, слава. Все едно с орлите ще са.
5
8
 
10
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Банкянският крадец усвои еврофондове стотици милиони и раздаде на приближени хора от и във властта къщички за гости, а електората го остави да се труди денонощно , за да преживява и да оцелява!Продължаваме промяната, без ГЕРБ и ДПС, Гешев и Нинова във властта!!!Агент Рита Грималджи!ЦРУ!!!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само къщите за гости а и другите видове услуги и търговия ще останат без работа щото ЕС свива потреблението . Освен това на снимката къщата е с много издадена плоча която с времето ще провисни . Това зависи и от армировката но като знам че е конструирано от вишист съм сигурен че ще има проблем . Не трябва да се строи неустойчиво и за един такъв проект да се иска 2 -3 000 лв от човека.
3
3
 
9
 
! Отговори
Изпатили преди 2 години
Нашата софра ще е празна за Нова Година! Жалко! Тая година ще го караме на вода...
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си посрещат ваксинираните!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Геран фуул...