Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса

Ще има последици за целия ЕС
21 ное 2021 11:13, Александър Попов
218
Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса
Снимка: Pixabay

Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират? Две международни издания се спират на този въпрос и стигат до един ужасяващ извод, пише "Дойче Веле". Ето някои цитати.

Виждаме Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа - под това заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) представя част от коментар в италианския вестник "Кориере дела Сера":

"Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу Ковид-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година", отбелязва италианското издание и помества данни за огромния брой на заразените и починалите от пандемията в Русия, като припомня, че само 34% от хората там са ваксинирани.

Верноподаничество, но и враждебност към държавата

Ето какво още четем там: "Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. (…) На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините - деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

На същата тема е посветен и част от анализа на Оливер Грим в австрийския "Ди Пресе", озаглавен "Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа". Обширната статия е илюстрирана със снимка от антиваксърски протести в София на 24 октомври, а в началото ѝ четем:

"В нито една от бившите комунистически страни, които сега членуват в ЕС, ваксинираните не са повече от 60%. В Румъния ваксиниран е едва всеки трети, а в България дори всеки четвърти. Това е резултат от липсата на сериозни медии и от тежката дезинформационна кампания, водена от Русия и Китай, срещу която ЕС може да направи твърде малко."

По-нататък авторът припомня как през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини несправедливо изостава, и продължава: "Да, беше очевидно че България, Румъния и други източноевропейски страни явно страдат от огромен дефицит на ваксини. Днес обаче проблемът е точно обратният. И в България, и в Румъния, и в другите държави от източната част на ЕС няма дефицит на ваксини. Във всички посткомунистически страни има най-вече дефицит на желаещи да се ваксинират."

Последици за целия ЕС

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой ваксинирани и стига до следния извод: „За ЕС това създава няколко проблема. Първо, защото надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) отново може да раздуха отровния дебат за граничния контрол, ако не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, защото може сериозно да попари сегашните доста розови стопански прогнози за 2022 година, ако производството отново спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома тъкмо посвестилите се национални икономики в Европа“.

Според автора от тази ситуация за ЕС възникват и още две неблагоприятни тенденции. Евросъюзът ще бъде принуден да остави на заден план най-важните си дългосрочни цели като опазването на климата и отказа от фосилни горива, а освен това Брюксел на практика не може да накара националните правителства да ваксинират повече граждани, защото здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, четем още в статията.

Но защо всъщност в Средна и в Източна Европа има такава съпротива срещу ваксинирането? – пита се авторът и разказва накратко за дебата в Европейския парламент по тази тема, в който е ставало дума най-вече за дезинформация и за конспиративни теории.

„Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски държави от ЕС изцяло са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия например е RT Serbia, печално известният руски пропаганден канал. Тази телевизия доказуемо разпространява извън границите на Русия дезинформации и фалшиви новини за западните ваксини и за опасността от пандемията“, пише Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийския вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии.

„Много хора, които вярват в теориите на заговора, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. Авторът Оливер Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Хай хафтееее...
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А шенегенската завеса? Забравихме ли, че има и шенгенска измама и бяха крайно нечестни с България?
188
3
 
3
 
! Отговори
нЕкой си преди 2 години
Вярно е. Масово в бг плачат по отминалите години 'братство' със ссср. Вярват на публикуваното от м_урзилките. Цялата хибридна помия се излива от раша и китайците.
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е все едно да анализира живот на планета за която има оскъдна информация! Всички тези СПЕЦИАЛИСТИ, аналИЗАТОРИ НЕ СА ЖИВЯЛИ В СОЦИАЛИЗМА, НО ЗНАЯТ КАКВО Е БИЛО ТОГАВА! И тогава имаше общество и тигава имаше подмазвачи и най вече партийни кадри! Но обществото не беше така озлобено един към друг както е сега и не беше така разделено! Демокрацията на принципа divide et impera e скока в миналото, което опростелия народ не може да разбере!
186
3
 
11
 
! Отговори
ТЕЗИ ХОРА преди 2 години
Тези хора са с тотално промити мозъци - авторите на тези небивалици. Те не виждат ли, че точно в тяхната страна най-много случаи на ковид има точно в най-ваксинираните им региони? Мога само да ги съжалявам. Стойте си зад завесата и се наслаждавайте на графена, който ви инжектират. А междувремено, направиха ви канабиса достъпен - само това ви остава сега за утеха.
185
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се колко е яка пропагандата във велешко. Говорят с омраза към нас, с презрение и досада! Милите те, пллиткоректни велики демократи! Не става с омраза тая работа! И с велешка пропаганда пък хич не става! Някога никой не вярваше на комунизма, а сега велетата станаха по- противни. Нескопосана работа и омраза.
184
2
 
13
 
! Отговори
Аз казах преди 2 години
А какво стана с кръвната плазма от преболедували, която вдигаше хората за часове? От нея май трудно се печелят пари
183
2
 
7
 
! Отговори
Miro преди 2 години
Само като видях DW....
182
2
 
14
 
! Отговори
АНТИТЕЛА - ГЛУПОСТ преди 2 години
Изглежда при Славяните инстикта за самосъхранение е по-силен. То си е тъпо постояно с бустери да се кара тялото да произвежда АНТИТЕЛА, понеже антитела има в болния или въстановяващ се от болестта организъм. След това те са НЕНУЖНИ и вместо тях остава Т-КЛЕТЪЧНИЯТ имунитет. А ако да държиш една армия от антитела, без нужда, постоянно в кръвта на човек не ми звучи много разумно. До сега това май не е правено...
181
5
 
6
 
! Отговори
Ваксъра преди 2 години
Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антивакъксъри.Тая глава на раменете не е само за пиене на ракия и ядене.Я обяснете пак конспирацията за чиповете на Бил Гейтс, за веществата във ваксините как преди 4000 години са ги ползвали за мумифициране в древен Египет. Я обяснете как сте супер умни и пак гласувахте за герп.Я обяснете как прецакахте системата и си взехте кредит да си изплатите айфона.Отивам за пуканките.
180
3
 
17
 
! Отговори
Аз казах! преди 2 години
Да , точно тези държави се съпротивляваме , защото знаем как мирише диктатурата , тоталитаризма. А сега мирише , та се не трае!! Хората на запад не са изпитвали на гърба си първите симптоми , развитата болест и късните стадии на липсата на свобода и сега се опитват да ме убедят , чесъм безотговорен! Идея си нямат какво ги чака! "Не питай старило, питай патило" са казали хората. Едно време диктата беше руски, партиен , сега е капиталов, западен ... симптомите са едни и същи
179
9
 
4
 
! Отговори
до 182/последни по преди 2 години
Другарю, последни по доходи ще бъдете, докато не изгори Кремъл.
178
2
 
2
 
! Отговори
..... преди 2 години
няма нищо по-хубаво от лошото време и последните ще станат първи :)
177
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък т.н. ни партньори не бяха толкова загрижени преди пландемията когато пак бяхме първи по смъртност и последни по доходи в ЕС и най-бързо изчезващата нация в света?
176
6
 
27
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ние не се подчиняваме на властта като германци и австрийци. Не машируваме към Ваксценгъра но и не правим концлагери и газови камери за хора по заповед на властта. За това българските евреи се спасиха а техните не.За това чумавото уж стадо от Сакар роди агънца
175
5
 
24
 
! Отговори
. преди 2 години
Доста тъпотии на едно място.Но и за да сътвориш този журналистически шедьовър се иска талант.
174
5
 
32
 
! Отговори
В. преди 2 години
По лошо. Някой дето смъркаамфетки в хоум офиса се прави на експерт. Възраст 18-21. Но разбира от СССР, соцлагер, желязна завеса. Сигурно не може една филия хляб да отреже ама на, пише.
173
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно са пропуснали целта. Нямат идея какво са писали. Това са съчиненията на някой, койти си седи в офиса във Франкфурт и теоретизира що аджеба тия в България и Румъния не искат да се ваксинират, нали правителството каза и отсече, че трябва? Ама вместо да хване да попита тия от източна европа хванал да съчинява причини. Истината, е че на сила хубост не става и още повече ние не вярваме докато не видим, а не виждаме резултатите при вас, съответно ако няма резултати за чий ми е ?
172
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните робовладелци ни ограбиха а сега искат и живота ни. Безпо..лови негодн...ци бъдете проклети!
171
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото това,което се случи с Кунчев се случи на много хора по света и у нас, в другите етапи ще се случи на успешно преминалите 1,2 и 3...Като в сериала игра на калмар.