Експерт: Това е невралгичен участък на "Струма", силно рисков

АПИ, "Автомобилна администрация" и КАТ да спрат да са недосегаеми
23 ное 2021 13:15, Анисия Иванова
45
Експерт: Това е невралгичен участък на "Струма", силно рисков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Експертизи ще покажат какви са причините, довели до трагедията с автобуса на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души.

"Сигурно има и шофьорска грешка, и техническа неизправност. Не изключвам и състоянието на пътя да е допринесло за трагедията. Катастрофата е станала в условията на ситен дъжд, който е много по-опасен от поройния дъжд. Когато вали силно се отмива праха, наслоен върху настилката и коефицентът на сцепление е по-добър", каза председателят на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че ситният дъжд създава филмов слой, който намалява сцеплението на гумите.

"В такава ситуация няма много възможности за реакция. Трябва да има тотална реформа за качеството на обучение на шофьорите. Време е АПИ, "Автомобилна администрация" и КАТ да спрат да бъдат недосегаеми и да се търси отговорност за тяхната дейност", добави Георгиев.

В участъка на магистралата край Боснек често стават катастрофи.

"Това е невралгичен участък, силно рисков. АПИ какво направи? Трябваше отдавна да изследват пътя, да се установят причините за повишената концентрация на катастрофи. Вече трябваше да има взети мерки. Ако беше направено необходимото, можеше и да не се стигне до трагедията", убеден е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези 30% комисия, които плащаха Боковите фирми на Вожда Ленторезач, не очаквайте нито качествено построени по строга технология пътища, нито съответно положената маркировка!
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В участъка лентите за движение стават три без никаква вертикална маркировка, указваща, че "третата лента" има някакво друго предназначение. Като професионалист и съвестен водач, отговорен за 50 съдби, Водача е застанал там, където е мястото на превозното средство - в най-дясната лента. След завоя обаче маркировката подвежда, но вече е късно. Корупцията убива.
21
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ако се спазва ограничението на скоростта,в участъка няма нищо рисково.В случая най-вероятно става въпрос за заспиване на водача.Сами се изкарваме виновни без вина.
20
0
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Потресена съм от журналистите в бг. Ама това са някакви истерици, бе. Слушах сутрешните блокове-те го насадиха това, че пътя бил виновен-как го установиха изобщо не е ясно и веднага разни "експерти" по 3 снимки в нето установиха и заваляха с искане за оставки, пък кой я строил, пък кой я поддържал. Нашите медии освен истерии и простотии явно друго не могат да произвеждат.Бог да прости горките хора, журналистите никаква милост и респект към смъртта не проявиха. Само показност и лудост.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27.Да вие сте прав.Ако след катастрофата е избухнал пожар и е имало живи хора,защо не са слезли от автобуса преди да се разгори пожара до толкова,че да много хора да изгорят.Все пак това е автобус а не лек автомобил.
18
0
 
6
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Съдейки по снимката, шофьрът или е заспал, или е имало техническа повреда (не са редки случаите на внезапно възпламеняване на автобуси по време на движение поради тех. проблеми). Лично съм бил свидетел как пред мен се самовъзпламени частен автобус във Варна, но пострадли доколкото по-късно разбах нямаше. Случилото се на магстралата е Ужасна трагедия.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито пътя,нито маркировката са причина за трагедията,поради простата причина,че не един автобус,тирове или леки автомобили са преминали през този участък на магистралата преди катастрофата.Ако не е имало взрив как е щял да избухне пожар.Много катастрофи стават с автобуси но пожари не избухват,даже и да излизат извън платното и през мантинелите.В тази катастрофа се е целяло никой да не уцелее за да не стане известен факта за взрива.Това и доказва умисъла.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правят немакедонски граждани в македонски автобус който осъществява екскурзия до Истснбул,от фирма фантом.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по факта,че тази фирма е фантом,е ясно че има външна намеса.Просто се използва политическия момент за да бъде България принудена да премахне ветото за РСМ,за приемането и в ЕС.Всичко друго е следствие от този факт.Ужасната катастрофа е предизвикана от взрив в автобуса.Може да ви се струва невероятно,но самоубийците съществуват и колкото е по голяма трагедията,толкова по голям ще е и отзвукът.Особено ако сред жертвите има и деца.Има умисъл в трагедията и вероятно ще се докаже.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тази магистрала е строена преди 15 години. "... точно от Вожда ти е направена, има много източници в днешно време, кому е нужно да гадаеш. Отвори Уйкипедия например, там пише и за боко ти, и за Росенчо, всичките са ти наредени, гироите, по дати, по час, по длъжности..
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази магистрала е строена преди 15 години. Тогава Бойко Борисов веоятно не е бил още дори и кмет. е по-ирония на съдбата от братска Македонска фирма. В тази страна поне две години за всяко нещастие ще е виновен Борисов. След две години народа ще си отвпри очите и ще види и тези са като предните и ще тръгне да търси поредния месия в место да запретне ръкави и да се оправи сам..
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали преди време обвиниха един челяк, даже го вързаха като най-големия престъпник, дъщерите му едва си сдържаха сълзите :(( *** все пак може да е невнимателност, умора....все пак знам е какво е да те използват докато не се гътнеш, да кажат тези които са видели произшествието :)
11
4
 
5
 
! Отговори
До Това е преди 2 години
Точно този участък не е строен от този, който обвиняваш...
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Промяната ще променят нещата и вече няма да има такива тежки инциденти. Най вероятно в виновен борисов и корупцията за конкретния участък. Отсега нататък ще има нулева корупция!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен е атентат.Но нека следствието да установи причината преди да се правят каквито и да е заключения.След взрива шофьорът е загубил управление.А времето и мястото на катастрофата са били предварително планирани.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Самата отбивка е сигнализирана със знак така както трябва." Това не означава, че човек не може да се обърка, въпреки всичко. Никой не обвинявам и не ангажирам, навярно просто е един ужасно нелеп, ужасно трагичен случай.
7
0
 
13
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Жалко и съболезнования за отнетите животи най вероятно е не съобразена скорост умора в водача. Недеите да търсите политически измислици пътя е строен 2002 г така че хвърляите трагедията на сметката на Герб.
6
4
 
14
 
! Отговори
До Бог да прости ! преди 2 години
Самата отбивка е сигнализирана със знак така както трябва.
5
4
 
8
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До Клоунски Святот 20 г. на това място стават много катастрофи. Само че магистралата я направиха преди 7-8 г.Според мен е виновно крайпътното дърво, което е тръгнало да пресича неправилно и е блъснало автобуса. Не по магистралата, а по пътя, който беше преди да я направят, като карам с 90-100 км/ч, автобус ме изпреварва със 120 поне.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този " експерт" май не е разбрал че шофьорите са македонци. Явно трябва да го изпратят в Македония да им подобри обучаването на шофьори.