Лим, Микре, Своге... Пътните инциденти с автобуси, почернили България

За съжаление в последните 20 години у нас имаше редица инциденти с автобуси
23 ное 2021 18:34, Красимир Ангелов
44
Лим, Микре, Своге... Пътните инциденти с автобуси, почернили България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Катастрофата с македонския автобус на магистрала "Струма" тази нощ е най-тежката в Европа за последните десет години, отчете в свой материал АФП.

Най-малко 45 души, включително 12 непълнолетни, загинаха, когато автобус, пътуващ от Истанбул за северномакедонската столица Скопие, избухна в пламъци рано сутринта. Повечето от пътниците са от албанското малцинство в РСМ.

Още по темата

За съжаление, макар трагедията от тази сутрин да е най-голяма на  пътя у нас от доста време, в последните 20 години у нас имаше редица инциденти с автобуси, които почерниха страната. Dnes.bg припомня най-големите от тях.

4 април 2004 г.

Макар да не се случи у нас, трагедията в навечерието на Великден с български деца опечали цялата страна. Автобус с ученици падна в сръбската река Лим, при което загинаха 12 деца от Свищов. Жертвите бяха ученици на възраст между 12 и 19 г. и се прибираха у нас след екскурзия в чужбина. На завой на планински път в Сърбия шофьорът на автобуса губи контрол над превозното средство и то пада в коритото на реката.

В автобуса са се возили 34 ученици и 16 възрастни от училище "Николай Катранов" в Свищов. Разследването тогава установи, че инцидентът е станал след като шофьорът изгубил контрол над управлението

7 декември 2006 г.

Общо 18 души загинаха при катастрофа между камион и автобус на моста близо до град Бяла. Участъкът като цяло е един от най-смъртоносните в страната, а катастрофата става по тъмно – 15 минути след 17 часа. Над 10 души бяха ранени при инцидента.

25 май 2009 г.

Общо 16 души загинаха при пътния ад край Ямбол и местността Бакаджика. Повече от 20 бяха ранени, след като автобус, оказал се впоследствие технически неизправен, не може да спре след спускане. Превозното средство помита хора, тръгнали за традиционния Национален тракийски събор "Спасовден".

15 юни 2011 г.

Общо 9 пътуващи в автобус от София за Бургас загиват, след превозното средство се блъска в мантинела и преобръща на магистрала "Тракия" край Пловдив. Инцидентът става през нощта. В този момент като герой се проявява един комбайнер - Стефан Стойчев, който е първият човек, притекъл се на помощ в зверската катастрофа.  Стойчев се движел зад злопоучния автобус по линията София-Бургас и се прибирал към дома си в Чирпан. Става свидетел на катастрофата, спира с автомобила си и започва да гаси пламъците с пожарогасител.

Мъжът стана по-късно първият носител на кристалния знак "За доблестна постъпка". Наградата беше учредена от репортери в Стара Загора в памет на говорителя на старозагорската полиция Йонка Георгиева, която бе една от деветте жертви, които намериха смъртта си в катастрофата на 15 юни.

17 ноември 2017 г.

Деветима души загиват при челен сблъсък на пътя София-Варна между автобус и камион край село Микре. Над 15 души са ранени. В автобуса са се возили хора с нарушено зрение, а инцидентът е станал заради неправилно изпреварване.

13 април 2018

Шест жертви и над 20 ранени в тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел. Инцидентът става преди обед, когато лека кола засича автобус, пътуващ от Бургас към София.

25 август 2018 г.

Автобус с хора от Световрачане, връщащи се от екскурзия до манастир, излезе от пътя край Своге и падна във високо дере. На място загинаха 17 души, а малко по-късно още трима загубиха живота си в болница. Заради пътният инцидент оставки подадоха трима министри – на транспорта, на вътрешните работи и на регионалното развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от тия катастрофи са на магистрала Тракия, ама иначе всичко е точно и все шофьорите виновни.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебелата Лиляна въведе винетките. Изяла асфалта , горката
31
1
 
2
 
! Отговори
БУРГАЗЛИЯ преди 2 години
СЛЕДВАЩАТА ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ ЩЕ БЪДЕ В СЛЕДСТВИЕ НА БРУТАЛНОТО БЕЗХАБЕРИЕ ,БЕЗОЧИЕ И БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ОБИЩАН БУРГАС!!!НА ВХОДА ЗА К-С М.РУДНИК,ТОЧНО СЛЕД ПЕРАЛНЯ "БЕЛИНА ЕКО" ОТ ЦЕЛИ 2 ГОДИНИ ИМА ОГРОООМНО СВЛАЧИЩЕ, КОЕТО ВЕЧЕ Е ПОГЪЛНАЛО ЦЕЛИЯ ТРОТОАР И Е НА КОСЪМ ДА ПОГЪЛНЕ ЦЯЛОТОТО НАТОВАРЕНО ПЪТНО ПЛАТНО!!!НА КОСЪМ!!!ОБЩИНА БУРГАС СИ РОВЯТ В НОСА ЦЕЛИ 2 ГОДИНИ И НЕ ПРАВЯТ АБСОЛЮТНО НИЩООО!!!ПРИЗОВАВАВМ ЖУРНАЛИСТИ ДО ОТИДАТ И ДА ВИДЯТ С ОЧИТЕ СИ ЦЪКАЩАТА "БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ"!!!!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 2 години
До Анониментова е и целта! Тотална дезинформация!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркаха бая народ.Едни казват,че са били спрели в някаква отбивка на магистралата,други,че са се движили в най-лявата лента по посока на движението с висока скорост.После... 90 мин преди катастрофата били на бензиностанцията,а само на 20 мин от нея стянал инцидента ??!! Къде са били и какво са правили останалите 70 минути??!! Тия будните,които са се спасили,като са видяли,че шофьора кара като бесен посред нощ,защо не са му казали да намали ??
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черна е жътвата,но сами и доброволно участваме в нея,без желание за изтърканата дума промяна,НО КЪМ ДОБРО,а не към харвард.
27
7
 
8
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМЕ.. преди 2 години
ЗАЩО ДЪРТАЧКАТА КОМИТОВА НЕ КАЖЕ , КАК СТАНИШЕВ И мин.ГАГАУЗОВ СТРОИХА ТОЧНО ТОЗИ УЧАСТЪК ОТ МАГИСТРАЛАТА С МАКЕДОНСКИТЕ ФИРМИ-"Маврово" ,А И ТОЗИ УЧАСТЪК ОТ НОРМА ПРИ ЦЕНА-32-млн.Э.....СТРУВА 92-млн.Э......А В УСТАТА И Е САМО БОРИСОВ ....ХА,ХА,ХААААААААА.....
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, едно време какви оставки имаше като стане тежък инцидент. Но това беше защото ни управляваха мутри. Сега ни управляват едни много почтени и затова оставки йок.
25
5
 
7
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Мутрата Борисов ще го попърджаме и за с.Бисер , с. Хитрино , десетките самоубийства и самозапалвания , но ТОЙ вярва в правдата на Началника !Сигурно ще го покоси мълнията!
24
4
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Дори днес след тази катастрофа шофьорите не спазват никакви ограничения на скоростта. Днес карам на извънградско, наближавам кръстовище, възел, ограничение има 40 аз карам с 60 защото преди съм пробвал да карам с 40 там и става страшно, сгига се до конфликти. Карам с 60 и точно в този участък с непрекъсната линия ме изпреварва товарен камион с около 90 км и подминава. На друго място в града карам с 50, на мост, част от булевард, изпреварва ме кола с около 100 км Нужен е контрол за скоростта.
23
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не живея в БГ и основно се придвижвам с влак, колкото и кратки да са ми разстоянията, въпреки че държавата в която живея разполага с безупречен междуградски транспорт. Но в БГ БДЖ е в окаяно състояние. На кого да "благодарим"? Може би на покойния ВИЛХЕЛМ КРАУС.
22
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво повече трябва да стане за да си подаде Радев оставката!
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма спор че днешното е огромна трагедия, но България дава 200-300 жертви всеки ден и на властта изобщо не и пука и не се вземат абсолютно никакви мерки.
20
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Всичко струва кинти, с 100 лева винетка и данък няколко десетки лева, да не би да искате и осветление на магистралата, ако искате да ги направим като немците бетонни с нагреватели да топят снега!Селяни прости, колко от вас работят в реалната икономика и допринасят да се събират *** в бюджета!Агент Рита Грималджи!ЦРУ!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев какво означават тези агенти от ЦРУ които пишеш постоянно бе канджо
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз самия съм правил много опасни "каскади" преди 20 години, даже се чудя как съм опазил себе си и другите които беха с мен, но тогава си ударих спирачка, щото късмета е до едно време :))) Все пак макетата да си разследват, фирмата е техна, значи отговорността също е техна, на мен пътя ми изглежда окей, ама може некой да ме обори за това НЕЩО :)))
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам статистиката и добре че отдавна не съм се качвал на автобус...
16
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Не ме интересува колко са жертвите и каква е причината, важното е да не допуснем Северна Македония да приватизира нашата история!И всички пишман експерти по пътна безопасност , които се захранват от НПО да си затворят устите, защото аз ще ги намеря и ще им ги затворя!!!Агент Бен Харис!ЦРУ!!!
15
4
 
9
 
! Отговори
До 6 Факт преди 2 години
Може да е имало туби с бензин или нафта.А нищо чудно и да е имало някакви чанти с пиратки(фоейерверки),.Говори се за БУУМ.
14
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В 80% е човешка грешка и в 20 техническа. Но тя техническата -пак е грешка или недоглеждане на човек.Това е ! Като пътя е лош - караш със съобразена скорост ! Като си изморен - не караш ! Кото караш хора- НЯМАШ право на грешки!

Спонсорирани публикации