Здравната реформа: Спешни мерки срещу пандемията и да няма доплащане

Експертите в преговорите с ПП се договориха за ускоряване на е-досието
44
Здравната реформа: Спешни мерки срещу пандемията и да няма доплащане
Снимка: БГНЕС

Спешни мерки за справяне с Covid пандемията и мащабна реформа в здравната система, с която да бъдат премахнати дисбалансите, а пациентите да не бъдат карани да доплащат - около тези позиции се обединиха четирите формации, които излагат приоритетите си в сектор здравеопазване, като част от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

Още по темата
Повече от пет часа и половина продължи дискусията в сектор "Здравеопазване" - част от преговорите по изготвяне на управленска програма на бъдещия коалиционен кабинет.

Експертните екипи на политическите формации, преговарящи за здравните приоритети на бъдещото коалиционно управление, се договориха за ускорено създаване на електронно досие на пациентите. И още – през юни догодина да се въведе пилотно в една болница финансиране на лечението на т.нар. диагностично свързани групи.

Участниците в дискусията одобряват постепенно да се премахнат настоящите клинични пътеки.

На фона на това БСП и "Демократична България" влязоха в сблъсък дали лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. За това настоява левицата, предаде БНР.

В проекта на бъдещата управленска програма е записано, че ще бъдат направени анализи за най-добрия модел на здравно осигуряване и как да се премахне доплащането.

От "Има такъв народ" препоръчаха създаването на специализирани болници за лечение на Covid, които да се задействат при нова вълна. Според тях е необходим и кризисен щаб, но съставен от инфекционисти и епидемиолози, за овладяване на кризата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Трети ден откакто избраха президента и той почна да се отблагодарява на ,, КОЗЯК,, !!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар в Кения Не се напъвай. Не си добре информиран, затова и конспирациите ти са нелепи.
14
4
 
22
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Абсурдно и притивозаконнно е изобщо да съществува такова нещо като Е-Досие... Ще ви дам пример - ако случайно се заразите с гонорея през студентските си години всеки лекар ще може да види това дори и след 20 години без значение дали сте съгласни или не. Е-досието разбира се ще се споделя с банкери и застрахователи и когато имате диабет ще ви откажат жилищен кредит, а ако имате проблеми с черния дроб ще ви лишат от право да сключите ГО защото ще ви счетат за алкохолик.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом така или иначе си плащаш, дали не е по-разумно да си правиш личен влог за тази цел, вместо да плащаш осигуровки, които никой не ти признава?
12
2
 
13
 
! Отговори
Лекар в чужбина преди 2 години
Ако човек катастрофира в друг регион или получи инсулт например на улицата , как ще знаеш дали има епилепсия, диабет, хипертония, рак, дали взема антикоагуланти, какви лекарства взема и т.н.
11
6
 
5
 
! Отговори
Лекар в Кения преди 2 години
Някой зафава ли си въпроса защо в Африка ома много малка заболеваемост и много малко смъртни случаи от ковид, въпреки ниския процент на ваксинация, само 7 процента ваксинирани. Това навежда на мисълта, че или този вирус е прилепчив към определени гени или се разпространява с определени широкоупотребяеми храни и или бутилирана вода и или дифузно с климатични уредбо. В Африка храната е повече или по-малко от натура, а не от магазина, фризера илк от борсата. Как мислите, коя е причината.
10
1
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
До Лекар в чужбинаТова с хартиите не се прави от поне 10 години в България и от 15 в София, явно сте напуснали страната отдавна. Няма абсолютно никаква нужда от централизирано досие и всеки пациент и сега си има електронно досие във всяка клиника/болница където е лежал и сега може би с изключение само на психиатриите. Всеки пациент може да си вземе изледванията на електронен носител или дори телефона си и сега. Е досието е тоталитаризъм защото с него се обвързва достъпа до определени дейности.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха. "Спешни мерки". А преди това мълчаха като пукали, докато хората умираха със стотици. И начело на тоя геноцид бяха същите хора, които сега ще предприемат "спешни мерки". СЪД!
8
4
 
15
 
! Отговори
Лекар в чужбина преди 2 години
В цяла западна Европа и в САЩ има електронен медицински журнал на пациента. Само в България пациентът ходи с цяла папка хартии. Навсякъде е дигитално. И се виждат всички изследвания , консулти и лекарства. В който и град да отидеш, в която и да е болница, може да се направи справка като въведеш ЕГН то. Лесно, просто и сигурно за пациента. И никъде няма пътеки. Ако трябва един ще лежи 1 ден в болница, друг 1 месец, по преценка на лекаря.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко гениално е просто- в царска България хората са имали здравно-осигурителни книжки. Купуваш си специална държавна марка за еди-колко си лева и лепиш в книжката. Ако се наложи да отидеш на лекар- сметката ти се покрива от държавата по стойността на закупените и залепени марки. Ако някаква сума не достига- заплащаш допълнително. Пито- платено, без излишни административни структури и и без корупционни практики.
6
4
 
20
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Замислете се малко кому е нужно т.н. електронно здравно досие? Всичките ми пациенти и сега имат такова в клиниката и не им трябва друго и винаги могат да донесат документи, епикризи и изледвания от всяка друга болница или лаборатория ако пожелаят... Тази измама е нужна на държавата за да следи дали се бодете с чудните течности на Бил Гейтс защото това ще контролира достъпа до всичко и държавата ще въвежда нови регулации базирани на здравен статус което е тотален абсурд...
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа, електронни здравни досиета, които Кирчо в едно интервю каза, че ще продава на Амазон и други корпорации, защото не било гот държавни институции да ги съхраняват. В туй време чичко Бил Гей създаде виртуална валута основана на здравния статус на огромната маса безмозъчно месо. И познайте дали е за ваше добро. Е туй е "промяна".
4
3
 
21
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Електронното здравно досие беше отхвърлено в Англия още преди 22 години предложено от глобалиста Тони Блеър тогава, навсякъде където това е предложено е било отхвърлено, а Кирчо и Кокорчо искат да го въведат у нас. Това са слугите на новия световен ред и Клаус Шваб у нас без съмнение заедно с учиндолския мартеничар...
3
2
 
18
 
! Отговори
Разбиращ преди 2 години
Бла бла. ... само дърдорене, хляба стана 5 лева, това ли ви е промяната ???? И червените кхмери пак на власт! Малък, слаб и *** народ...
2
5
 
23
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Спешни мерки срещу пандемията = задължителни ваксини, да не се доплаща значи мизерия и депопулация за за почти всички вас. Е досие е абсолютно ненужно и реално е крайъгълния камък на тоталитаризма когато когато държавата ще ви лишава от шофьорска книжка ако ви боли зъб и ще следи дали слагате редовно всички ваксини за принудителна стерилизация по предписанието на СЗО.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако 20-30 години си плащал здравни осигуровки, но не си ползвал медицински услуги, системата дължи ли ти нещо или трябва да си доплащаш?