България няма да върви в посока на задължителна ваксинация

Преговорите за съставяне на правителство продължават
24 ное 2021 13:51, Анисия Иванова
496
България няма да върви в посока на задължителна ваксинация
Снимка: БГНЕС

Преговорите за съставяне на правителство продължават. Днес „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ” проведоха преговори за бъдещето на здравеопазването. Преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане доброволен акт, на принципа на убеждението.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. "Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи.

Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. „Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, БСП няма да отстъпи от това”, заяви проф. Георги Михайлов от левицата.

Още по темата

„Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”. Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията. Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система.

„Има лекари, които получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури“, каза Иван Лютаков, част от квотата на ИТН.

„Промяна в наредбата за специализации, като това трябва да бъде на базата на здравната карта, за да се види колко е бройката на дефицитните специалности. След това смятаме, че трябва да се промени начинът на финансиране на специализантите и тяхното заплащане според пропорционална система на заплащане. Тук не сме съгласни, че броят на извършените процедури трябва да бъде пренебрегван, защото има лекари, които ще получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури. Ние смятаме, че трябва да има една финансова рамка и на базата на повече извършени процедури и дежурства, това да бъде отразено в заплащането“, предложи Лютаков.

За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопопазването, като от тях около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда извън официалните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги и лекарства“, категоричен е Александър Симидчиев.

От ДБ настояват за по-добър конрол върху осъществяването на медицинската дейност, пише БГНЕС.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев. Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза Симидчиев.

Корупцията в здравеопазването също е проблем, който трябва да бъде решен, смята Симидчиев. „Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, каза Симидчиев.


496
Още от Общество
Намаляват случаите на COVID-19 в Ловешко, смъртността е висока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чуват се гласове за шунтиране на бе-се-пе-то. Това ще е много разумно решение! Щом ПП смятат да променят нещата, имат само един свестен партньор - това е ГЕРБ! Добре, че ГЕРБ са втори на опашката за мандати! Има полезен ход! Как да се освободят, от самообявилите се останали "радетели на промяната", е проблем на ПП! Те трябва да решат как да преодолеят върху себе си и влиянието на патрона с неговата дребнава личностна омраза!
299
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
трябва да се изключи БСП от преговорите и евентуално управление. БСП е покварена партия
298
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия преговори стават все по смешни и не водят до нищо добро.
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БСП и да няма корупция, та това не го е имало никога.
296
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия от Продължаваме Промяната да вземат да изхвърлят БСП от коалицията. От ПП искат да ми кажат че БСП не са корумпирани хора ли??? Та нали затова дойде Бойко на власт, защото управлението на тройната коалиция начело с БСП беше на 100% корумпирано. ПП очакват, че същите корупционери от преди 14 години вече не са корумпирани??? Всичко това което става с тия преговори ми прилича на едно голямо Нищо.
295
0
 
3
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 1 седмица
<html><body><!--StartFragment-->Румен Гечев е голям експерт,успя да сътвори за първи път в историята на България хипер инфлация,направи един долар да се разменя за три хиляди лева,заплатите бяха пет долара ,а пенсията три долара с която можеше да се купи кило млеко един хляб и половинка сирене.Колко пенсионери измряха тогава ,историята не казва,ама сега под мъдрите му съвети и под вещото ръководство на Държавна сигурност начело с Радев се очаква да надстроят постигнатото от преди.<!--EndF
294
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За Весела и Радослава по една дебела краставица три пъти дневно .... и няма да хванете ковид
293
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
много комични са тези "преговори" на ОФе-то! Няма парламент, ТЕ преговарят и чертаят светлото бъдеще!
292
0
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 1 седмица
Що ли т.н. разяснителна вакс-кампания ми мяза на оная т.н. колективна агитация за т.н. колективизацията в едни уж отминали гадни години. Ама тогава за по-окомуш човеците имаше къде да се бега ...
291
0
 
1
 
! Отговори
до 286 преди 1 седмица
Преди няколко месеца докарах в болницата турски шофьор на ТИР.Беше се разболял за втори път от ковид.За съжаление той почина.Да,обикновено вторият път хората боледуват полеко,но има и такива дето не произвеждат антитела.И някои от тях умират.
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И да си чешем езиците и да не ги чешем-все тая!Днес отидох в магазин и още на вратата ме питаха за сертификат.Добре,че беше наблизо-върнах се да го взема.Принудата идва не от политиците,а от бизнеса.Явно са се разбрали така.Без сертификат-домашен арест!Имам съседка готвачка.Ха досетете се дали не се е ваксинирала.Дано по някакъв начин това свърши,че вече не се трае!
289
2
 
7
 
! Отговори
СЕЛЕНДУРИ ! преди 1 седмица
Сбирщина, няма да посмеете от страх службогонци, да не загубите личните облаги от властта за която драпахте обезумели с най долни методи. Кокала е сладък. Побързайте да се налапате, че часовника безмилостно отброява времето ви е малко, няма да успеете да изкарате четири години..............лапайте.............лапайте..............докато сте още в началото на време! После следва шут, и всеки от където е дошъл.
288
0
 
0
 
! Отговори
Весела До Радослава преди 1 седмица
О това ли. Това изкарамще е печатна грешка.
287
0
 
0
 
! Отговори
Радослава До Весела преди 1 седмица
Не простат си ти. На всичко отгоре си и неграмотна...
286
1
 
3
 
! Отговори
Весела До Радослава преди 1 седмица
Аз два пъти съм карал ковид ,така че простата си ти. И дори и трети път да го изкарамще го изкарам даже по-леко първите два пъти.
285
8
 
0
 
! Отговори
Радослава До Весела преди 1 седмица
Ами тогава си стой в просташката България и си умирай от ковид.
284
1
 
4
 
! Отговори
Весела До Радослава преди 1 седмица
Ами тогава отиди да живееш в Португалия.
283
3
 
0
 
! Отговори
Радослава До Весела преди 1 седмица
Да но в прехвалената Португалия Смъртността е много по-ниска от тази тук.
282
0
 
5
 
! Отговори
Весела До Радослава преди 1 седмица
Е в прехвалената Португалия пак въвеждат мерки. Въпреки ,че там са ваксинирани 87,9% с първа доза и 86,6 % напълно ваксинирани от цялото население без значение пълнолетни или не пълнолетни. Дори и ваксинираните трябва да представят отрицателен тест.
281
1
 
3
 
! Отговори
Весела До Радослава преди 1 седмица
Както и вие ваксърите също сте отявлени примитиви.