Кирил Петков: Екологията е сред сферите с най-много проблеми

"Биоразнообразието е огромен ресурс, който още можем да опазим"
101
Кирил Петков: Екологията е сред сферите с най-много проблеми
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че явно "Екология" е сферата с най-много проблеми.

Преговорите за коалиционни приоритети по темата днес започнаха с най-малката парламентарна група към най-голямата, като по повечето теми беше постигнат консенсус, предаде БГНЕС.

Отбелязано беше, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

Според Петков кражбите са тройно по-големи от реалната стойност на резултатите и това показва, че пари ще има и за решаване на проблемите. А корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия. Именно това са приоритетните области, както и наказателните процедури и новите технологии във връзка с въглеродните емисии.

Според Петков, биоразнообразието е огромен ресурс за България, който още можем да опазим. "Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната дюна ли е и подобни", каза той. Петков предложи да се започне с малки стъпки, като премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.

Политиките бяха представени от Борислав Сандов от ДБ. Според него темата за околна среда е пренебрегвана в България, докато е основна в политическия световен ред. Той подчерта значението на срещата в Глазгоу за глобалните политики за климата. Сандов напомни, че климатичните политики са хоризонтални и засягат различни сектори и подкрепи идеята за създаване на позиция на вицепремиер по темата.

По отношение на националните политики за околна среда Сандов подчерта връзката им с човешкото здраве. Той напомни, че държавата има лошо изпълнение - около 15 наказателни процедури само в сектор "околна среда" и с 4 съдебни дела срещу България в Съда на ЕС по тях. Той обобщи, че успешните кампании са най-вече от гражданските инициативи, докато институциите печелят санкции.

По отношение на водата Грети Стефанова повтори нуждата от достъп до питейна вода за гражданите. Като бърза мярка до края на годината тя настоя за преглед на състоянието на язовирите.

Тома Белев говори за нужни мерки за превантивна дейност и биоразнообразие. Има огромен превантивен контрол за одобряване на един проект, но няма контрол впоследствие на изпълнението му.

Силвия Бакърджиева подчерта, че споделят голяма част от предложенията на Демократична България. Наказателните процедури вече са 16 и тежки, като не могат да бъдат разрешени краткосрочно. Тя смятат, че транспонираното европейско законодателство е добро. Проблемът е в недоброто прилагане и разходването на наличните средства без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ЗА УХИЛЕНИЯ МОШЕНИК И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ КИРО КУРИЛОТО !!!!!!!!!!!!
61
0
 
2
 
! Отговори
Грета преди 2 години
ало, Кики , Грета съм...браво, само така, с тебе съм ... очаквай обаждане и от Анимус
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократична българия са антибългарска партия. Те работят за чужди интереси -- името е подбрано за шарани, да гласуват за тях и после да предлагат на чужденци български активи на безценица.
59
0
 
1
 
! Отговори
Те тава е преди 2 години
Meeerdee...
58
0
 
1
 
! Отговори
Бошлаф, ефенди преди 2 години
Ц-ц-ц
57
0
 
4
 
! Отговори
Игрите на глада преди 2 години
Вие сте ibasi пичуити, честноХората ви избраха с идеята за промяна, вие си правите такоа
56
0
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Към Коледа, евентуално, щяло вече да има нормално избрано правителство??? Към Коледа? Не е ли твърде бързо и прекалено рано за това пришествие? Тия хора ли са, дяволи ли са, та са прозрели и робуват на българската максима: Бързата работа - срам за майстора... Но, че има належащи нужди от редовен Парламент и за редовно Правителство за внасяне и приемане на бюджета за следващата година и за куп други нетърпещи забавяне проблеми? Пък и за крадненето трябва време. Току виж, са ги измели набързо.
55
1
 
6
 
! Отговори
Капитан Блъд преди 2 години
Г-н Петков, докато обсъждате No waste и ESG идеите, българи гладуват, мизерстват, умират, стоят на студено, живеят в унижение...
54
0
 
2
 
! Отговори
Поздрав преди 2 години
Greenday- Boulevard of broken dreams
53
1
 
6
 
! Отговори
Имаме човек преди 2 години
Останаха ли хора в тая държава, които да ни поведат към по-добри дни или само с позьори ще се занимаваме и международни мекерета?
52
2
 
5
 
! Отговори
Кажете, господа преди 2 години
Ще има ли правителство или ще развивате уидорми?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние гласувахме за промяна, а тук някакъв бивш министър, трайчо трайков, калинка от герб говори същите глупости, каквито си спомням, че говореше преди 5 години, и той седнал да преговаря за коалиция и да влиза пак във властта, с друга партия. Ще работи пак срещу българските интереси в полза на чужди държави, които само искат да използват България, като дойна крава. Истински позор.
50
0
 
1
 
! Отговори
В МОНТАНА преди 2 години
СЕ ПУСКА ЗОВ ЗА ПОМОЩ ОТ АЛЬОША И ЖАНА НИЩО НЕ ПРАЩАЙТЕ 11 ПЕРАЛНИ ПОЛУЧИХА А ГИ ПРОДАДОХА И ИЗПИХА ДРЕХИ НОСЯТ И ХВЪРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРА НЕ СЕ ПЕРЕ И Т Н
49
4
 
1
 
! Отговори
Семирамида преди 2 години
Ти си моят бог, Кире, остави ги другите какво приказват.
48
1
 
6
 
! Отговори
Киро Жарта преди 2 години
Кирчо,най-важно е да се нахрани българина,да се подобрят доходите,да вкараш хайдуците в затвора!!! Ам май и ти се отчиташ на ,, КОЗЯК,, !!!
47
0
 
2
 
! Отговори
Аз може да нямам млн преди 2 години
Ама такива глупости не бих казал.Защо някои от другите участници на преговорите не кажат какво се е коментирало и какви решения са взети?ИТН? Какво ще кажете?
46
1
 
6
 
! Отговори
ВЪВЕДЕТЕ ЗАКОН преди 2 години
ГАЛА СЪС 17 000 ЛВ ЗАПЛАТА А ХОРА НЯМАТ ПАРИ ЗА ПОЛОВИН КРЕНВИРШ ЛЯГАТ ГЛАДНИ НАМАЛЕТЕ СЪС ЗАКОН ЗАПЛАТАТА НА ТАКИВА НЕКА ИМА ТАВАН ДА ВЗИМА 3000 ЛВ ЕХ ЗА КОЛКО МНОГО ХОРА ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ХРАНА САМО СИ ПОМИСЛИ ЗА РАЗЛИКАТА ОТ 14000 ЛВ КОЛКО ХОРА ЩЕ СИ ЛЯГАТ СИТИ
45
2
 
1
 
! Отговори
ПРИРОДА преди 2 години
ОПАЗВАНЕ УЧЕНИЦИ И ДР ДА ЗАСАЖДАТ БОРЧЕТА И ДА ГИ ПОДАРЯВАТ ЗА НОВА ГОДИНА ПО ТОЗИ НАЧИН ДА НЕ СЕ СЕЧЕ ГОРАТА ТОРБИЧКИ ЧАШКИ ДА СЕ СПРЕ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА СТЪКЛО ЖЕЛЯЗО ПЛАСТМАСА ДА СЕ ПРЕДАВАТ В ПУНКТ И ДА СЕ СЪБИРАТ ТОЧКИ ПРИ НАПРИМЕР 10 КГ ПЛ. МАСА 10 КГ ЖЕЛЯЗО 20 КГ ХАРТИЯ ДА СЕ НАМАЛЯВА ДАНЪК СГРАДИ ТАКА ЩЕ Е ЧИСТО И ПОЛЕЗНО МНОГО ШИВАШКИ ЦЕХОВЕ ХВЪРЛЯТ ПАРЧЕТА ПЛАТ А МОЖЕ ДА УШИЯТ ТОРБИЧКИ И ПОДАРЯТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО НА ТЕЗИ ПЛАТИЛИ СИ ПЪРВИ ДАНЪЦИТЕ И НЕЩО ОТ ТОЗИ РОД
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете" данък пРосия "и ще имаме милиарди за жизненоважни сфери..Ама пРезидента и Боко Тиквата клекат....
43
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този мазен лъжец,що не се скрие.Омръзна ни да му гледаме искуствената усмивка и гелосания перчем и да слушаме *яндурско-харвардския му говор.