Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната

Преговарящите партии се разбраха за солени глоби при доплащания "на ръка"
116
Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата занапред ще се определя като процент от средната, а обезщетението за майчинство през втората година за 2022 г. ще е колкото минималната заплата. Около това се обединиха партиите, които обсъждат мерки в областта на труда и социалната политика.

Минималната работна заплата трябва да е процент от средната, съобразено с европейската директива, като в директивата е заложено минималното възнаграждение да е 50 процента от средното. Според партиите това е трудно постижимо от 2022 г., но целта е до края на мандата да бъде постигнато. Ще се разработи и механизъм за определянето й, като в разработването ще участват държава, синдикати и работодатели.

Водещият на дискусията Асен Василев обобщава предложенията на всички участници в дискусията.
Трябва да се гарантира, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава в момента, смятат всички партии. Всички пенсии ще си следват и индексацията по швейцарското правило.

Предвижда се засилен контрол при отпускането на социални помощи и сериозни глоби за доплащания на ръка над официално декларираните. Това каза Асен Василев от ПП при обобщаването на дискусиите по темата труд и социална политика.

От ПП предложиха социални помощи да не се дават на хора, които са трудоспособни. "Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи", каза Василев.

Според Георги Гьоков от БСП това и в момента е уредено в Закона за насърчаване на заетостта, но е проблем, че разпоредбите не се спазват. Затова партиите се обединиха да има засилен контрол при отпускането на социални помощи.

Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи пълен анализ на пенсионната система с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм на актуализация, който е устойчив във времето. Отново бяха обсъдени предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2018 г., както и актуализация на всеки пет години, която иска ИТН.

Максималният осигурителен доход ще бъде увеличен, таван трябва да има, но максималният осигурителен доход ще се определя като коефициент към средната работна заплата, решиха партиите. Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със социалните партньори, предлагат още политическите сили.

Ще се направи законодателно уреждане на дистанционната работа.

Партиите се обединиха и по темата държавните детски ясли и детски градини да бъдат безплатни за децата. Ще има ваучерна система за подпомагане на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре.

Предвижда се и разширяване на възможността за алтернативна грижа за децата, когато има квалифицирани специалисти за грижа, тъй като в момента има проблем с липсата на места за построяване на детски градини. Фокусът на финансовия ресурс трябва да е към разширяване на местата. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" посочи, че в момента майките планират така раждането на второ дете, че то да може да ползва предимството от първото при кандидатстването за детска градини.

От ИТН поискаха мерките за детските градини да бъдат в контекста на регионалната политика, да няма съсредоточаване на семейства с деца само в София.

Ще се разшири и обхватът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна бедност. Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради ограничителни ковид мерки. Антиковид мерките в помощ на работодателите ще продължат и догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока ,токааа !!! Значи за ,,бизнеса ,, без бележки а за народа с ред условия за да не получи намаление. Ама ,,бизнеса,, е Прокопиев.Той с копачките си за крипто харчи най много ток. Значи за него безусловно а за нас с невъзможни условия?Тез още не са дошли и вече искат да си ходят.Бизнеса може и да им купи партия на Кирчо и кокорчо ама ние с нищо не сме длъжни на ,,бизнеса,,.Не бизнеса а народа гласува на избори а народа. Бизнеса да го ду.х.а .Нямаме нужда от бизнес който плаща африкански заплат
72
7
 
41
 
! Отговори
NoWay преди 2 години
Висша форма на малоумие - да вдигнем максималния осигурителен доход, за да изцедим повече от реално осигуряващите се, но без да се гарантира увеличението на техните заплати; да изравним пенсията на крилите цял живот доходи с тази на чинно плащалите си 35 години хорица! И накрая, да теглим и нов дълг, защото сметката няма как да излезе. Новите стари муцуни биха по тъпотия и популизъм предишните с пълна сила.
71
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ще закопат България!По този бодър социалистически път тръгна богатата Аржентина преди много десетилетия и все още не може да се оправи.Ще раздават пари, много пари!! Освен да ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ от друго място няма от къде да вземат. Все пак сме във валутен борд и не може безразборно да печатат.
70
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това раздаване на пари без разчети наляво и надясно само ще увеличите дефицита и оттам инфлацията и на хората пак няма да им стигат. Но това е присъщо за комунистите и от предишни управления.
69
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехаааа.Ама тези били много умни бе, как досега никой не се е сетил, да вдига двойно и тройно доходите. А приходи от къде, като чуждите инвестиции са замръзнали, в Пловдивски заводи вече се работи на 4 дни, защото нямат поръчки. Други пък не могат да си пласират продукцията, защото тока им е повишил себестойността . . .Задава се още по-голяма инфлация с това раздаване на пари без да ги има, не ни чака нищо хубаво.
68
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е супер.Един мъничък въпрос: Пари откъде?
67
25
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Не съм гласувал за ПП, но тръгват доста ударно и ми харесва, засягат политики, които сериозно имат нужда от промяна, пожелавам и успех и дано тази държава тръгне нанякъде!
66
18
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
Защото се мъчиш да си поддържаш производството и/или администрацията си в голям град. Аз изместих в провинцията - в Силистра. Бедни, гладни хора, предимно застаряващо население. Хем са научени от предния строй да се подчиняват, хем не смеят да имат претенции, пък и горе/долу някакви умения имат. За 550лв нето се изкривяват да бачкат. Някои вземат двойни смени за 25лв отгоре. Рай намерих там - РАЙ!
65
4
 
9
 
! Отговори
Робовладвлец преди 2 години
Направете най сетне тая минимална 1500,че както е тръгнало че работя сам щото балъци за по 600 немога да намеря. Те и *** не им се работи за по малко от 1500.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 5 - Вай вай тас граматика зи ништу га немаш май а
63
2
 
16
 
! Отговори
ДО 5 преди 2 години
Сега е така - Майчинство се дава на Работници с 24 месеца платени осигуровки . Знам на къде биеш - ромите . Ромите са с друг Закон за Майчинство - Социални Помощи - те са по-големи от Българска Майка с Деца .
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ми нямам пари да си храна дицатааа, ко ши праааа!" - МИ МЕТНИ ГИ У КЛАДЕНЕЦА МA! Кой тий длъжен мa!
61
3
 
30
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Тия са тотална щета, с тия социални мерки ще изгубят и малкото инвеститори и легални бизнеси. За да взимат социлки, ще вдигнат осигурителният праг, демек честитон на квалфицираните служитли, пак ще плащате сметката. Лошото е че най-вероятно голям процент от тия с високите заплати или ще избягат, защото в чужбина като им одържат знаят какво получават или ще минат в сивия сектор.
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Мика Зайкова за да задоволим социалните искания на БСП ни трябва бюджета на САЩ
59
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че искаш да се възпоризвеждаш си е изцяло твой личен проблем. Не може да товарш обществото с оцеляването си. Съжалявам, но не съжалявам!
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. - редица индустрии ще си заминат. Във враца, ако направиш минималанта 900 лева (нали била средната 1800 сега). половината остават без работа още утре ... много социално!!!
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната работна заплата трябва да е процент от средната, съобразено с европейската директива, като в директивата е заложено минималното възнаграждение да е 50 процента от средното. - ХОРА! Това е ЛУДОСТ! Осъзнавате ли го!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мангу - Няма да е дълго така, спокпойно ...
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога е бъда спряна тая лудост с плащането на здравни и пазнето на място?
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сциални помощи? И кой ще ги плаща тея социални помощи, ако не е тайна?

Спонсорирани публикации