До две десетилетия населението ни може да намалее с 25%

Държавите в региона са много обезпокоени от демографските промени
28 ное 2021 21:30, Нели Христова
283
До две десетилетия населението ни може да намалее с 25%
Снимка: БГНЕС

Делегации от 44 държави ще търсят решения на демографските проблеми на конференция в София. На нея ще бъдат обсъдени проблеми, свързани с ниската раждаемост, застаряването на населението и регулиране на миграцията. Организатори на срещата са Министерството на външните работи, социалното министерство и Фондът на ООН за населението.

Директорът на регионалния офис на Фонда на ООН за Източна Европа и Азия Аллана Армитаж даде специално интервю за БНТ.

"Държавите в региона са много обезпокоени от демографските промени, застаряването на населението, ниската раждаемост, намаляването на населението, но освен тези държави, които са над 30 и ще се включат в конференцията има и много други държави, извън региона като Япония, Корея, Мексико, които също имат интерес към темата", каза Аллана Армитаж, директор на регионалния офис на Фонда на ООН за населението за Източна Европа и Централна Азия.

Целта на конференцията е да се промени начина, по който се гледа на демографията, поясни Армитаж и допълни, че стремежът е "да преминем от едно разбиране на демографските промени като криза към нови възможности, които чрез правилните политики могат да доведат до просперитет на населението".

На Конференцията ще се обсъдят различни политики, които да доведат до устойчиво развитие в региона. Българското правителство, заедно с други правителства ще обсъдят какви са работещите решения и какви добри практики могат да се приложат.

Аллана Армитаж коментира и отношенията на България със Северна Македония. На въпроса трябва ли да се даде светлина от страна на България за започването на началото на преговорите за членство в ЕС, тя отговори така:

"Аз съм тук за конференцията, знам, че тези въпроси ще се уредят между отделните държави. Като представител за Фонда на население на ООН, нашата цел е да подкрепяме държавите да приложат най-добрите политики, които се основават на човешките права и научни доказателства и съм сигурна, че те ще намерят най-добрия начин", каза Армитаж.

Според доклад на ООН от 2019 година България ще загуби четвърт от населението си до 2050г.

"Има общи проблеми, които не важат само за България. Те са валидни и за региона. В много държави намалява населението с 20-25 % и прогнозите са, че това ще се случи в следващите 15-20 г. Това е общ проблем за всички и точно затова провеждаме конференцията, за да видим какво може да се направи във връзка с демографските промени. Разбира се няма лесно и бързо решение. Трябва да има всеобхватни политики, които да бъдат насочени към стремежите на младите хора, за да могат те да просперират в своите страни, за да може да отговорим на въпроса защо жените, семействата нямат повече деца, защото много от тях биха искали да имат повече деца, но не могат поради различни причини. И с тази конференция искаме да могат да се формулират такива политики, за да може да настъпи промяната", обясни Аллана Армитаж.

Армитаж открои и следната положителна тенденция:

"Интересно е, че въпреки пандемията от COVID, има нови възможности. Наблюдаваме например обратна миграция. Много хора се връщат обратно в родните си страни и това се наблюдава в България, както и в Сърбия и затова е моментът да се разработят такива политики, които да позволят на хората да работят от вкъщи, да имат по-добра свързаност. Изобщо да измислим иновативни начини, за да можем да разрешим демографските предизвикателства. И тук основното послание е, че не е важен какъв е броят на хората. Това, което е важно е човешкият капацитет. Човешкият капитал, затова трябва да инвестираме в здравеопазване и в образование. И както казва един от водещите, че не е важен броят на мозъците, важно е какво има в тези мозъци, за да има просперитет", допълни Армитаж.

Според нея от части демографските промени са нещо положително, защото хората живеят по-дълго.

"Те са в по-добро здраве и виждаме, че в региона населението застарява, но това е така, защото има по-дълга продължителност на живота и по-добро здравослосно състояние. Трябва да сме благодарни за това. Същевременно обаче правителствата трябва да осигурят услуги за възрастното население. По отношение на намаляващата раждаемост, това е тенденция, която забелязваме през последните десетилетия. Не е нещо ново. Това, което забелязваме е, че в страните, където има повече равенство между половете има по-голяма раждаемост. Защото жените получават необходимата подкрепа и на работното място, и вкъщи и могат да раждат повече деца или поне толкова, колкото те биха искали. Нашата цел не е да променим демографията, а да гарантираме, че правителствата разработват необходимите политики за подкрепа на хората", каза още Армитаж.

Тя допълни, че раждаемостта е свързана с икономиката, със семейното отношение. По думите ѝ това са дългосрочни въпроси и нямат бързо решение - дали имат жилища и възможност, които могат да си позволят семействата.

На въпроса защо българите трябва да останат в България да живеят, Армитаж отговори така:

"България е много красива държава. България се развива добре. Посланието ми е, че не трябва хората да стоят постоянно, където са. Хората трябва да са свободни да пътуват, но това, което трябва да постигнем е да гарантираме, че в България както и в други държави има правилните политики, които дават възможност на хората да решат дали да се развиват и просперират в своята страна и това е крайната цел, да можем да дадем тези възможности да живеят в собствената си общност. За младите хора това означава достъп до заетост и образование. България е много красива страна, аз самата с радост бих живяла тук", каза Аллана Армитаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
4
 
! Отговори
До ЧУКУНДУР преди 2 години
Сигурно е така, но ти няма да го доживееш.А като останете само от пробивната религия докъде ще сте стигнете според теб? Нирвана на земята ли ще настъпи?
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че Чорапа има само 5 години мандат...
70
11
 
10
 
! Отговори
Якубов преди 2 години
Не съм чувал някой да е пускал жена си на партийния, виж сега съм чувал за неприлични предложения в разни корпорации. Кадърните бяха ценени и през времето на соца. И най-важното имаше ред и чистота. Сега е мръсотия и мизерия, от крадене не могат да се организират една метла да ударят. А децата бяха супер щастливи, сега доколкото има деца чатят на едни табети само или са едни кресливи чалгари.
69
6
 
7
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Какво да ви кажа ефендилер,*** посредствен и робски народ сте ! Нищо чудно да намалеете ,да се претопите и изчезнете .Въпреки ,че аз чесно не го вярвам Ама само Аллах знае ! А тая територия 500год е била наша и пак ще бъде ! Сега ще вземете да ме плюете ,ама натам вървят нещата !
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
The World's Fastest-Shrinking Country = България...
67
5
 
13
 
! Отговори
Якубов преди 2 години
Не превъзнасям нищо, гледам фактите - единственото предимство сега е целогодишно бананите и западаните коли втора употреба, че спор няма по-добри са от соц возилата, но и те вършиха добра работа.
66
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, да си шиеш 10 годишните слипове за да имаш поне един чифт бельо беше добре. Да пускаш жена си на партийния за да получиш повишение беше добре. Фабриките да са само за украса и да оцеляваш единствено от бурканите на село беше добре. Знаем го комунизма но на мен ми е интересно друго. Броя на забилите малуумници е изключително голям. Комунизъм няма от 30 години. Айде да се развием малко, а. Живеят със спомени за соца какъв провал.
65
8
 
11
 
! Отговори
Якубов преди 2 години
Преувеличаваш друже. Студена биричка си имаше и то истинска, дето не те боли глава от нея. А сега да работиш 30 години за жилище е много добре, щот тогава хората масово си построиха къщиза по 2-3 години. Еле пък да ти надуват кючеци по улицата разни *** и да ти се хилят нагло е върха.
64
4
 
6
 
! Отговори
До Якубов преди 2 години
Др.Якубов превъзнася Т.Живков.Какъв беше крайният резултат от управлението на Т.Живков?Фалирала държава,която не може да си обслужва кредитите.
63
2
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Румбата и Стоймчо ще го постигнат за 3 години и после ще си връчат по един златен медал и торбичка с рубли.
62
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЯкубовДа метеш плаца с калашник на рамо и надежда да убиеш някой турчин беше добре, да пиеш топла бира във ведомствения стол на ведомствената почивна станция с колеги дето виждаш всеки ден беше добре; да имаш една бюлетина за избор беше добре; да чакаш за кола 10 г, за цветен телевизор 2г.- беше добре; да те тъпчат че не си член на бекапето беше добре, да чакаш на опашка за всичко и живот в недоимък на стоки беше добре; да гледаш европа на снимка през бодлив тел беше добре, и много още...
61
2
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
Големи сте оптимисти! До 2030 всичко ще е свършило!!!
60
4
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Територията на България с благоприятния климат,плодородна земя и наличието на вода няма да остане без население.Ако българите не искат да живеят на тази територия,ще дойдат други,които искат.
59
2
 
10
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕ преди 2 години
Новата лапачка. Спасяване на населението.
58
5
 
5
 
! Отговори
Важното е преди 2 години
Да спасим пет баби от ковидо
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това изобщо не е проблем на планетата. Напротив, населението расте. Продължават да съществуват по -гъвкавите и приспособими, изнежените и слаби нации загиват - нормален процес, няма нищо страшно.
56
3
 
6
 
! Отговори
Боли ме фара преди 2 години
За населението.
55
8
 
12
 
! Отговори
Якубов преди 2 години
Понеже гледам че много не са съгласни че при бай Тошо беше по-добре, дайте факти които доказват обратното.В коя сфера сме по-добре сега - в наука ли, спорт ли , изкуство ли, култура ли, обществен ред ли? Това че може да ходиш да бачкаш за евро или долари нейде по света ли е най важното?
54
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Радев президент населението ни може да намалее с 25% и да пет години - дръж се Българио Радев те гази !
53
5
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Според Ричърд Ран икономиката на българия трябва да изхранва 5 милиона население, така че спокойно, има на къде още да се стопяваме, после ще стане чудно, ще цъфтим и ще вържем!