Да почерпят: Имен ден празнуват Андрей, Андреа...

Църквата почита паметта на свети Андрей Първозвани
5
Да почерпят: Имен ден празнуват Андрей, Андреа...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква почита днес паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и брат на свети Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, свети Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в църквата на Светите апостоли. По-късно през 1208 г. главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата "Св. Петър". През 1964 г., за да се почете подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия.

Името на свети Андрей Първозвани често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.
Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.
 


5
Още по темата: Андреевден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля че на около 25ти Дек започва да нараства деня, но това лесно може да се провери.
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на Опулев Андреев!
3
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Ами Асан :)))
2
3
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
По това време нито Русия нито пък Румъния са съществували! Хайде малко по информирано моля
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит Андреевден на всички!