Шефът на БНБ очаква ръст на доходите с влизането в Еврозоната

Влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро
51
Шефът на БНБ очаква ръст на доходите с влизането в Еврозоната
Снимка: Pixabay

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите, заяви  управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред bTV.

Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна.

Още по темата

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим“, заяви Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. Допълни, че  влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

А относно инфлацията - той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 милиарда са личните влогове в България?! Определено доходите на някои са порасли, даже е ясно точно на кои. По тази причина ще отменят данъка вържу лихвите от спестяванията като маловажен. Доходите в България трябва да се увеличат съобразно европейските преди приемането на еврото, впрочем приемането на еврото трябва да СТАНЕ след референдум.
22
1
 
17
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Само не е обяснил, че става дума за доходите на банковата администрация
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"клуба на богатите" викаш, тези де са затънали в дългове - Постугалия, Италия и т.н. с над 100% БВП дългове, големи богаташи - нема що. Влизането в таа ко*ина ще донесе само мизерия вкл. и на средната класа, положителни страни ще има само за тези, които се опитват да ни вкарат там (шепа "политици")
20
3
 
16
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Пълни глупости и лъжи !!! Целта е да бъде ограбен ГАРАНЦИОННИЯТ ФОНД, 4 000 000 0000 лв. / милиарда / , спестяванията на народа и намаляване на заплати и пенсии ... Всичко ще бъде ПО ДВЕ - цени и режийни , само доходите ще са ДЕЛЕНО НА ДВЕ !!!Ако толкова се мисли за народа , нека да има някакъв разумен праг на влогове който , да бъде ЕДНО КЪМ ЕДНО с еврото , заплати и пенсии да са ЕДНО КЪМ ЕДНО И ПОЛОВИНА !!! Тоест : взимаш заплата 1000лв / примерно / и ще получаваш 750 ЕВРО при обмяната ...
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте ги какви хора слагат за шефове на БНБ, това е точно обратното на това което ще се случи, ще взимаме заплати в евро по курса, обаче цените в магазините ще забряват да ги обменят.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членство в еврозоната-мечтата на милиардера Бойко,приближените му милионери-политици,бизнесмени,банкери,олигархия и всички,натрупали богатство по един или друг начин.А за народа-от трите по-дългия.
17
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Онзи ... Ами Учиндолският месия да Ви проведе референдум, както за НЕприемане на еврото, така и за излизане от Еврозоната, ЕС и НАТО, а този с вдигнатия юмрук ще Ви заведе на Шипка да викнете отвисоко, за да Ви чуят надалеко ... а после през байкалоамурската магистрала директно към Сибир, където е мястото на повечето от Вас ... !!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Фгйтдд преди 2 години
Ти си луд
15
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула ше дава 1000 евро минимална еврог ейска заплата :)))
14
0
 
19
 
! Отговори
долу ЕС и ЕЗ преди 2 години
Цялото ЦИЕ е по богато от нас и не са в еврозоната. Норвегия също не е ! ЕЗ е поредната кошара за непосушните. влезем ли вътре ще стане като с Поша и Унгария за, ако искаме пари от ЕЦБ ще вземате мигранти и ***. Държавния бджет ще бъде одобряван дори от ЕЦБ, пенсии всичко!
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-бедната държава в ЕС последна трябва да въведе евро-то,защото иначе пак ще си остане най-бедна.Или когато средният ни доход се изравни със средния за Европа има резон да влезем в еврозоната.В противен случай ни чака още по-голяма мизерия.Не може с 200 евро пенсия и 350 евро заплата да искаш да влезеш в клуба на богатите.
12
1
 
21
 
! Отговори
I'm-дртиБелБОЙ! преди 2 години
И така, моля уважаемият БНБ-шеф да ми изясни, как ще може реално да ми се вдигне доходът след влизането директно в EU-зоната, ако НЕ ни вдигнат едновременно с това рабзаплатата, пенсията, преките възнаграждения - хонорари и др.такива; ако инфлацията остане същата, както и в случай, че данъците не бъдат изменени - с някаква вълшебна пръчка ли ще стане това чудо?!? Щото, за да може 1 величина да се промени, то трябва други свързани с нея и скачени показатели също да се променят, нали така...
11
6
 
29
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Задължителен референдум! С това евро, богатите ще станат по-богати, бедните по-бедни! Типичен пример, са Гърци, Испанци и тн.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефа на БНБ за колко хилки се разписваше на месец?Май бяха около 20 000.Поправете ме,ако греша.Така че,за него е все едно в каква валута ще ги получава,но за мен не е.Ако парите ми в евро са едно към едно с левовия ми доход,тогава може.
9
2
 
13
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Тоест, искат да ни кажат, че ако имам един милион евро на влог (пожелавам го на всеки и на мен, разбира се), и реша да ги обърна в левове днес, те ще станат близо 2 милиона лева. След приемането ни през 2024-та, тези пари ще станат 2 милиона евро? Хмм
8
6
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Еврото вече е прието господа независимо дали искате или не. Това стана още с подписването на договора за влизане в ЕС.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И цената на хляба автоматично мина в евро.Вече!Ама доходите ми не са увеличени.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия ще приемат еврото една година преди нас а влезнаха в ЕС 5 години след нас,но там няма такива балканопитеци като в БГ-то да ги управлява бивша мутра СИКаджия!!
5
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Споко, както ***, така и кака Ви Корна която ще става Вицепремиер, се изказаха против приемането на Еврото в България, така че с подобни месии може и изобщо да се разминем с Еврозоната, а да бъдем насочени през трета глуха директно към евроАзия ... !!!
4
9
 
6
 
! Отговори
Различни планети преди 2 години
А руcките трoлчета, подстрекавани да съскат против еврото, понеже това ще е стратегическа стъпка към изриването на кремълския б0клук тук и неговото влияние, предвиждат апокалипсис, масово обедняване и тотален банкрут!

Спонсорирани публикации