МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева

От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори
10 дек 2021 10:05, Анисия Иванова
98
МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

„Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия - Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Според сигнала от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Тя уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37 Че какво общо има тая със СУ?
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33. Много е просто: цитатът се дава в кавички и се посочва в скоби източникът му, с точни страници. Ако цитатите, дори и коректно обозначени, надвишават обема на собствения текст или дори се доближават до него, това също е вид плагиатство. Отдавна са регулирани тези неща в цивилизованите страни. А научни ръководители, които не четат работите на докторантите си, както и невежи и подкупни рецензенти и научни журита са твърде разпространени у нас. Надявахме се да идва един друг морал, но ..
81
1
 
0
 
! Отговори
Докторант преди 2 години
До АнонименКурсови и дипломни работи може и да се преписват. Но дисертационният труд е нещо съвсем различно - трябва да имаш собствени научни приноси!
80
0
 
4
 
! Отговори
Боц от Буци преди 2 години
До ХАХАХАТая от 2014 до 2017 е заместник министър в правителството на ГЕРБ! После е съветник в КФН пак при Буци! ценен кадър, щом и в скужебния кабинет се устроила добре!
79
1
 
6
 
! Отговори
Няма да има резултат преди 2 години
Гарван гарвану око не вади..... Министерствата ни и администрациите , включително и съдебната система са толкова плътно напълнени с калинки с фалшиви дипломи и купени титли че и този случай на плагиатство ще бъде покрито... както се покри плагиатството на Барбадоския консул... и герберските депутати с купени дипломи... И калинките на НДСВ.... а колко лекари, адвокати и професори имаме с напазаруване дипломи... чет нямат.
78
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тая е работила в Регионалния инспекторат по образованието ..... службичка за калинка :)))
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както махнаха атестационните комисии, в България няма наука, а образованието е под всякаква критика. При бай Тошо от 5 университета имахме патенти, научни открития и качествени кадри в икономиката, а сега от 50 бр и кусур "университети" имаме стадо *** с дипломи.
76
5
 
6
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Всички докторантури са такива, няма какво да се заблуждаваме. Малко пачки и яко преписване, което пък като го споменеш като "използвана литература" вече не се брои за преписано и копирано - и хоп - вече си научна степен!
75
2
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Що не се кръстиха Партия "Почтените"? Щеше да им отива.
74
1
 
4
 
! Отговори
И сега кво преди 2 години
Везиева трябва да уволнява и ония от МОН, както уволни тея от ДКК, дето изгониха оная с жартиерите за корупция - ега ти!
73
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите кучета си лаят, Промяната си върви :)
72
2
 
8
 
! Отговори
Станислав Трифонвов преди 2 години
Няма такава държава! Ноо .. все пак ше се съюзим с тях.
71
3
 
17
 
! Отговори
ПОЗОР, ПОЗОР преди 2 години
РАДЕВАТА ХУНТА Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! ТОВА ЛИ Е НОВИЯТ МОРАЛ
70
1
 
12
 
! Отговори
356н преди 2 години
Тая прилича на вампир от филма Блейд...
69
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите да кажат защо са допускали това. Нейният случай далеч не е единствен, да кажат и техните :)
68
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 Кристално чисти хора няма. Не смятам, че и ПП са такива, но, сравнени с вас, почти изглеждат такива :)
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плагиатството е 69 Мда, да откраднеш милиарди от бедните българи е самата невинност пред това.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е посочила източника, т.е си е присвоила чужда интелектуална собственост, да я съдят. Иначе когато аз си търсих дипломен ръководител на въпроса ми колко от обема на дипломната ми работа трябва да са мое творение, отговора на доцента беше, че всичко което той е написал сам може да го събере на две страници, а той има няколко учебника. В тези среди яко се преписва, дори карат студентите да правят преводи, за да може доцента или професора да има възможност да прочете и препише.
65
0
 
0
 
! Отговори
toto преди 2 години
tot
64
1
 
12
 
! Отговори
Плагиатството е преди 2 години
Състав на НК. Да си понесе заслуженото. Кражбата на интелектуална собственост трябва да се наказва жестоко и безкомпромисно.

Спонсорирани публикации