МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева

От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори
10 дек 2021 10:05, Анисия Иванова
98
МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

„Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия - Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Според сигнала от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Тя уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
20
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Достойна наследничка на т. н. почтени от групата на кандидат премиера Петков! Какво да кажем и за останалите негови назначения когато беше министър! И такива уж почтени хора ще ни управляват , пази Боже!
42
4
 
19
 
! Отговори
Фридрих Ницще преди 2 години
Нормално е Слави Трифонов да се съюзи с тях, все пак при него плагиатството е на почит.
41
0
 
12
 
! Отговори
сс преди 2 години
То в нашата Република, май само аз и още някои не сме професори.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - "Икономиката не е наука , а религия за грабеж .." - Каза представител на една от най-облажилите се професии, благодарение на икономиката.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли от тези новите са с купени дипломи, то на някои определено си им и личи?
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17 - Софтурът работи ако копираното е ба 95% еднаквио.
37
5
 
22
 
! Отговори
Сашо Диков преди 2 години
Кое от сладките приказки на агентите на промяната се оказа вярно? Къде е завода за ел. автомобили на Кирчо? Кирчо излъга за гражданството си, подписа фалшива декларация. Слави Трифонов предложи за министър плагиат. Тази сега излизат данни, че е преписала дисретацията си. Кьорфишеците на Рашков без нито едно реално обвинение. Митологеми за някакви пари в чували.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 - На бате ти баучната рсзработк ане е писана от бате ти, само да вметна.
35
3
 
18
 
! Отговори
void преди 2 години
Поредният "експерт" на Радев... Ще видим сега новият "месия" какви ще ги нареди.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривам СУ!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега остава едно интервю при някой журналист в стил Пешо. С Пешо да основат партия на етичните плагиати. Първа цел е закриване на етичната комисия и всички закони свързвани с нарушаване на това човешко право
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето още една Калинка от честните и почтени Шмекери
31
1
 
18
 
! Отговори
калинките вън ! преди 2 години
Почетния консул отвръща на удара .... хахах. Няма само той да е плагиат . Няма лошо, нека всички плагиати в науката ну да бъдат разкрити и професорските им титли отнети . Задължително. Без значение дали става въпрос за зам. министър, почетен консул, президент или мин. председател .... КЪДЕ ОТИДЕ ОНЯ ЖУРНАЛИСТ ДЕТО БЕШЕ ПОЗВЪНИЛ НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ОТБЕЛЯЗАЛИ ЧЕ ГОВОРЯТ СВОБОДНО АНГЛИЙСКИ В БИОГРАФИИТЕ СИ ... И НА ВЪПРОСА -HELLO SIR! HOW ARE YOU? БЯХА ОТГОВОРИЛИ - ХИЛЬООУ. КОЙ СЪ УБАЖДА ?
30
10
 
6
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
А бе, преди да кажете, че някой плагиатства уточнете що е плагиатство и що е цитат! Ако е плагиатствама къде беше научният и ръководител? Къде бяха рецензентите, ленове на Научното жури? Къде бяха слушателите по време на защитата? Ако чак сега се реши, че госпожата е плагиатствала, не трябва ли на рецензентите да им се отнемат правата да бъдат повече рецензенти? И т.н. и т.н. (не ИТН)
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 "А защо си затваряхте очите 12 г при мутрата? Що не търсихте принципност тогава? А сега се сетихте?-:)) Я стига бре!!!Четиво за наивници!" Като изключим, че си нямаш представа аз какво съм правил, е интересно, че се хвърляш на мабразурата да браниш тая. Уж щеше да идват почтените, вместо "компрометираните", а сега гледам, че се сучете на фльонга. Или от самото начало знаехте, че тия приказки за почтеност са ала-бала, м?
28
0
 
15
 
! Отговори
Баш преди 2 години
Кацнал бръмбар на трънка и започнал да врънка за доцентура и професура....тра ла ла тра ла ла!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте я проверява, ще й докарате когнитивен дисонанс и хистерични кризи като преди да стане министъркя.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак калиники ни налазиха
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "А досега защо сте си ги затваряли :) На баце проверихте ли :)" А кой ти каза, че сме си ги затваряли? :) Какво да проверяваме на "баце", той нали беше "еднокнижник", забравихте ли? "еднокнижниците" не пишат дисертации. Или вече опорката не е подходяща? :)
24
1
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
ПОЧТЕНО КРАДЕНЕ. Я ВИЖТЕ КОЛКО ХУБАВО СЕ УСМИХВА! И ТРАПЧИНКИ ИМА!