МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева

От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори
10 дек 2021 10:05, Анисия Иванова
98
МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

„Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия - Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

Според сигнала от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Тя уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
13
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Всеки крадец започва кариерата си по този начин!
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДСТО ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА БЪЛГАРСКАТА "НАУКА". Я РАЗШИФРОВАЙТЕ СТОТИЦИТЕ ТИТУЛОВАНИ ДОЦЕНТИ,ПРОФЕСОРИ И АКАДЕМИЦИ ОТКЪДЕ СА ПЛАГИАТСТВАЛИ !!!
61
1
 
11
 
! Отговори
Чалга-тайм преди 2 години
не бих се занимавал с тази невзрачна везиРева, ако по абсолютна същия повод провалиха правителството на Слави, заради Пепи плагиата, значи тая може, а при Пепи не и още... Сламен шнорхела не бил учил в Австрия, даже в рамките на един ден получиха бележка за това, а Киро Измамника, който изобща не е завършил Харвард, никой не се занимава да го коментира, той даже с нивото си на владеене на английски не би могъл и хай-скуул да завърши
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преписала е и името си
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 Само доказваш, че никакъв "морал" няма зад "промяната" ви.
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербави, колкото и да плюете, остава вината на управлението, допуснало това да се случи, а то е вашето. Очаквано ченгесарската машина започна да излива помия. Така ще е в следващите 4 години. Не сме и очаквали просто да се примирите :)
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната Калинка на Радев
56
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алкатрас 58 Случаят на Кирил Петков не случайно се разгледа от братиньо, гербав. Ако тръгнат да го съдят, т.е. той да има право на защита и да попадне на съдия, който не е човек на герб, ще бъде напълно оправдан и няма да има този помиен ефект, който търсехте предизборно.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков клоуна връчва молба на Герб да освободят НДК, а бре господине БСП с техните 200 хиляди гласа какво правят на Позитано 20?
54
0
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 2 години
Нищо ново под слънцето... То не са един и двама... Писане на дисертации по поръчка, преписване... всичко това е ежедневие... Колко само ги хванаха в германското управление след Карл-Теодор фон унд цу Гутенберг... брой нямат... Нашата девойка сигурно сама си е преписвала, това е труд... Оня хубостник Карл даже и за преписването си беше наел човек да му го прави... тъй че с право да може каже истината: "Аз не съм преписвал!!!"
53
2
 
10
 
! Отговори
Алкатрас преди 2 години
За това май се носеше наказателна отговорност (затвор) ама май ще стане като с Киро и неговата фалшива декларация.
52
4
 
15
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
рундю гнъзния си е подбрал хунтата по свой образ и подобие, всеки е измамник, което му дава вече правото да се нарича почтен...хахаах... бог да пази майка България
51
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За 12 г. ГЕРБ са натрупали толкова компромати за всички, че сега ни очакват какви ли не разкрития.... Интересно е за ГЕРБ какво ще излезе след като се разровят архивите на провежданите търгове и усвояването на еврофондовете...
50
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж десе агентите били при Радев, пък работят за гробарите активно :)
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИНЕКОВ Е ПЛАГИАТ
48
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Майора Докато гербавите ни занимавате с евентуална кражба, ощетила 1 човек с неясно колко, фандупкова се готви да открадне едно 50-тина милиона "честно и почтено" от всички софиянци.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да проверят и Минеков той със сигурност е крал.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГНУСНА КРАДЛА!
45
7
 
5
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Не е хубаво да се плагиатства, да не говорим въобще за системата за придобиване на научни степени.... толкова години под зоркото око на ГЕРБ. Та въпросът ми е как до сега това на никой не му пречеше, включително и на ГЕРБ? Но като взеха да им дърпат паничката почнаха да изкарват разни жълтини... от ГЕРБ така и нищо не казаха как Лъчо Мозъка се е сдобил законно с тези милиони в долари..... ама той не им пречи, нали?
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 "На бате ти баучната рсзработк ане е писана от бате ти, само да вметна." Не разбрах, как един "еднокнижник" е стигнал до "научна разработка"? Знаеш ли колко книги трябва да прочетеш, за да стигнеш до такава, па макар и изплагиатствана? Какво стана с "еднокнижника"?