Лекари и фармацевти: Далеч сме от епидемия от сезонен грип

Симптомите на грип и Ковид-19 трудно се различават
15 дек 2021 21:15, Красимир Ангелов
12

Доказано, у нас вече циркулира и сезонният грип. На този етап обаче сме далеч от епидемия, категорични са медици и фармацевти. 

Заради коронавируса и ограничителните мерки в борбата с него у нас се наблюдава значителен спад на грипните заболявания от миналата година. Tази година грипната епидемия се очаква да бъде през февруари и началото на март.

Още по темата
Както и миналата година, и тази основен проблем е разграничаването на обикновения грип от Ковид-19.  Симптомите на двете заболявания е много трудно да се различат от пациентите.

"Обикновено е рязко начало с висока температура, силна отпадналост, в последствие вече може да се ангажират и кашлица, белодробно засягане, но това е по-бързо протичащата картина и по-бързо отшумява достига до своя пик ден, два, три, а при Ковид-19 клиничната картина започва по-подмолно в началото с лека отпадналост и кашлица", съобщи общопрактикуващият лекар Георги Миндов.  

Тази година за хората на и над 65 години са предоставени 230 хил. безплатни ваксини срещу сезонния грип. Имунизирането продължава и в момента.

Според фармацевтите, които имат преки наблюдения върху най-търсените от пациентите медикаменти, има сезонна заболеваемост. Най-засегнати са децата.

"Децата наистина доста боледуват и доста детски лекарствени форми се продават, продават се много инхалатори и от всичко личи, че има заболеваемост, но не е повече от нормалната за сезона", категоричен е Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Очакванията са и тази година Ковид-19 мерките и носенето на маски и тази година да ограничат разпространението на сезонните грипове.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе каква епидемия от грип като се пазим от ковид, има наложени мерки и т.н. Малко разсъждавайте.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемаш пациент с грипна пневмония в болница , той вземе, че се зарази с ковид от друг пациент, или обратно . Резултата? Бърза смърт.
7
2
 
1
 
! Отговори
Тъхйййййй преди 2 години
Медицина не ни интересува всичко в медицината е стакмистика с този ковид единият ден решаваме и споменаваме повече умрели следващият ден по малко умрели това е тъпо иначе докторите полага клетва
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои мерки ограничават разпространението на грипа? Носенето на маска под носа в транспорта? Пипането с мърляви ръце на хранителни продукти в супермаркетите? Свалянето на маска, за да се изкашля някой? Страхотно спазване на мерки е това, да
5
3
 
8
 
! Отговори
За информация. преди 2 години
Безплатни "ваксини" няма. Фармацевтиката е вторият по големина бизнес след военния комплекс с печалби в трилиони долари. Всички плащаме от джоба си "безплатните" ваксини. Също и безплатни лекарства няма.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаше тестове за ковид всички щяха да са болни от грип в протокола.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година нямаше грип. Но тая година има. Очаква се даже епидемия.
2
0
 
10
 
! Отговори
математик преди 2 години
Ковид вируса изяжда грипния вирус. Затова няма грип.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 в 1. Делта+омикрон +инфлуенца. Възможно е. Да видим как ще ги разделяме по отделенията.