Проблемът с тока не се решава със замразяване на цените

Нужна е либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност
16 дек 2021 14:28, Анисия Иванова
45

"Връщаме се в едни много тъмни времена от 2013 г. и има намеса в енергийния регулатор. КЕВР не е очаквал подобна популистка реакция", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин".

Вчера парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното, а днес прегласува решението си.

Още по темата

"Това показва колко са неадекватни депутатите, дори не разбират какво гласуват. Проблемът не се решава със замразяване на цените. Кабинетът може да приеме други механизми", подчерта главният икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Мартин Владимиров очаква реакция от Европейската комисия и вероятно ще има такава. По думите му може да се стигне до фалити при електроразпределителните дружества.

"Електроразпределителните дружества отдавна работят на загуба и им се казва, че ще продължат да работят така, а няма да има компенсации", категоричен е Калоян Стайков.

Мартин Владимиров поясни, че според проучване 16 държави членки са предприели кешови облекчения за енергийно бедните, а само ние се опитваме да действаме против законите на природата.

"Наистина трябва да се започне либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Владимиров очаква през пролетта цените да се успокоят. На мнение е, че трябва да има увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници, за да се избегнат такива криза в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ще уволним престъпниците гербери в КЕВР, които саботират властта.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е завладяна от престъпни дружества, те са манипулирали с подкупи гласувания в парламента за да се стигне дотук. Няма никакъв регулатор годен за това име. Правителството е постъпило много правилно. За няколко месеца трябва да разчисти престъпната *** в енергетиката. На брюксел ще кажем, че стимулира енергийни престъпници и компаниите им и сега трябва да ги почистваме заради тях, какво си мислят? Кризата е добър момент за премахване на всякакви паразитиращи дружества в енергетиката.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И децата вече знаят какво трябва да се направи ....по един шут на всички ЕРП и от където са дошли ,само тогава ще сме добре
29
0
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Луд,ли е този ЕРП на загуба!!!Закрийте ги,де!
28
0
 
10
 
! Отговори
много просто преди 2 години
До Анонимен 26 Консумацията в България не е голяма!Остава голям излишък!И тарикатите го предлагат навън!Обаче навън цените на енергията са ниски,защото има свръхпредлагане!И нашите мушмуроци за да продадат слизат под себестойноста!А разликата я плащаме ние с повишаване цената на битовия ток!И тука няма сини и червени,всички са в кюпа!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя либерализация ни пощади от бедност? То, че ние не сме от славещите се с дълготрайна памет, не сме, но чак пък толкова да сме дементирали...
26
1
 
15
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Либеризацията и на тока, и на другите стоки ги направиха ппрез 90-те г. на миналия век. Между впрочем, когато се заговори за освобождаване на цени, се случва тяхното повишение. Сутринта пресметнах поскъпването на тока, водата и парното ва годишна база. Бух доста изненадан, когато цифрите показаха около 30 % инфлация. При статистическите данни он НСИ за около 5 % и целема инфлация на ЕЦБ от 2 %. Честито на чатематиците и на тези от БНБ-то !
25
0
 
6
 
! Отговори
Бено преди 2 години
Ние знаем, че мораториумът не е решение. Но без драстични действия нищо няма да започне да се променя!
24
0
 
15
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Стига с тия кухи специалисти! Търсете инженерите - те ще Ви обяснят много бързо точно проблема!
23
6
 
0
 
! Отговори
До Мислеща преди 2 години
Ами ако можеше да мислиш щеше да видиш че в Румъния има абсолютно свободна борса на електричество. А са Сърбия си в грешка. Там цените са по-високи отколкото в България.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де защо в България се вдига цената на тока, нито има свръх потребление, нито има свръх търсене и не ми излизайте с борсовите цени.
21
3
 
19
 
! Отговори
Факт е преди 2 години
че най-работещите и произваждащи ток електроцентрали са в най-окаяно състояние и често не успяват да плащат заплатите на работниците си. Същевременно на борсата потребителите купуват на цени в пъти по-високи от други страни в Европа и дори в съседна Румъния. Защо се получава тази ножица? Къде изчезват тези пари - ами в джобовете на наследниците на Държавна Сигурност, която зъбато се усмихва зад Радев, а сега свободно си разиграва коня, защо те са НОВИТЕ ПОЧТЕННИ.
20
6
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Русия предлагаше сама да построи Белене-АЕЦ и след това нашите да връщат в течение на 50 години ....типа кредит -финансиране ...ама пустите му американци-сенатори(Байден,Макейн...) ..кацнаха в София и на следващият ден нашите взеха епохалното решение-няма да има Белене...а ссега ще плащаме ние за това,а не тези сенатори.
19
3
 
2
 
! Отговори
Do20 преди 2 години
Вие сериозно ли чакате смислен отговор от Петкова,за която мери всичко в мегавати?
18
1
 
15
 
! Отговори
Верно, че преди 2 години
не се решава проблема с тока със замразяване на цените, а с изваждане на светло на схемаджиите, които са се залостили на изхода на предприятията и спекулират и си правят картелни споразумения за цени... Но понеже отново сложихме Мултигруп да управлява такива явления в уж пазарната ни икономика ще имат все по отявлено присъстивие, а упраляващите ще са много учудени що така.
17
1
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
С частни ел.разпределителни дружества и с либеризация за цената на тока кво очаквате?!?Частника да ви каже "много съм рахат и искам да сваля цената"?!? Национализация на предприятията от национално и стратегическо значение, закриване на КЕВР и държавен МОНОПОЛ. Пуснали вълка в обора и после се чудят, що овците намаляват.
16
1
 
16
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Аман от либерализация /либерастия/ Просто спрете спекулата и толкова. Защо в страни като Сърбия и Румъния цената е в пъти по-малка. Дайте някакъв смислен и икономически обоснован отговор. Може би Теменужка Петкова ще отговори за либерализацията на пазар?!!
15
0
 
18
 
! Отговори
ТодорЖивков преди 2 години
Белене ви бях почнал и Хемус също 30 години ги довършвате нищо не става от вас
14
1
 
6
 
! Отговори
Знае ли някой преди 2 години
Какво ще се случи с мрежата ако спрем тока за ден защото аз знам?????
13
0
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
А не допускаш ли възможността с цялата заигравка и лобизъм около тъй наречената "либеризация" да се е целяло точно това? Още повече вече си имаме нашенски прецедент - колцина си спомнят как още през 2012 вече бяхме преизпълнили квотата за ел.енергия от фотоволтаици и ветрови генератори, която другите европейски държави бяха набелязали с хоризонт към 2020. А и как въпросните предприемачи трябваше да си имат вуйчо владика, иначе работата не ставаше. Както винаги паметта ни е избирателна и къса...

Спонсорирани публикации