Проблемът с тока не се решава със замразяване на цените

Нужна е либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност
16 дек 2021 14:28, Анисия Иванова
45

"Връщаме се в едни много тъмни времена от 2013 г. и има намеса в енергийния регулатор. КЕВР не е очаквал подобна популистка реакция", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин".

Вчера парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното, а днес прегласува решението си.

Още по темата

"Това показва колко са неадекватни депутатите, дори не разбират какво гласуват. Проблемът не се решава със замразяване на цените. Кабинетът може да приеме други механизми", подчерта главният икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Мартин Владимиров очаква реакция от Европейската комисия и вероятно ще има такава. По думите му може да се стигне до фалити при електроразпределителните дружества.

"Електроразпределителните дружества отдавна работят на загуба и им се казва, че ще продължат да работят така, а няма да има компенсации", категоричен е Калоян Стайков.

Мартин Владимиров поясни, че според проучване 16 държави членки са предприели кешови облекчения за енергийно бедните, а само ние се опитваме да действаме против законите на природата.

"Наистина трябва да се започне либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Владимиров очаква през пролетта цените да се успокоят. На мнение е, че трябва да има увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници, за да се избегнат такива криза в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Кой финансира тези институти?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Мартин Владимиров поясни, че според проучване 16 държави членки са предприели кешови облекчения за енергийно бедните, а само ние се опитваме да действаме против законите на природата..." ====== Не знаех, че икономическите закони на една наскоро слязла от клоните раса, поне според водещите й твърдения по случая и след категоричния отказ на брат'чедите й да имат каквото и да е било общо с нея, са били и природни закони. Утре може да ни плакнат как Слънцето ще спре, заради обменния курс на лева
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме построили АЕЦ Белене + модернизация на АЕЦ Козлодуй да отворят затворените блокове и да работи на пълен капацитет сега нямаше да имаме този проблем! Още повече че имаме и големи уранови находища и ако имахме истински политици с визия досега щяхме да си изградим и съоръжения за обогатяване на урана така че сами да си произвеждаме и горивото за атомните централи. Тогава токът щеше да ни излезе направо без пари и спокойно държавата може да приватизира обратно всички посредници.
9
2
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Абе и аз това казвам,че с това няма да стане -решаване на проблема...ами аз първо бих въвел закон и Той да се изпълнява,че ако краднеш ток и те хванат и то 6 месеца не си платил глобата-то 3-6 месеца на топло...а то много типа "не могли да си плащат тока,щото са бедни"...а лаптопи,мобилни по 1000 лв,ходят на море,правят увеселения за по над 20000 лв...не искат да работяТ.. ВСИЧКО ТЕЗИ -на топло 3-6 месеца и след 6 месеца , изгубването на ток по мрежата...ще се завърне поне на 25%,а след1 г и 50%
8
0
 
15
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Абе, експерте, тука облекчения трябва да има за 90 % от населението!!! В колко от тия страни, които споменаваш заплатата е 500 Евро!??
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой е казал, че замразяването на цените бори проблема с тока? Това е срещу социални проблеми.......
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се решава и със зелена енергия.
5
2
 
7
 
! Отговори
Мафията на Борисов преди 2 години
Някой запита ли се защо от ДАНС са си мълчали за далаверите "Хемус"! Иначе от ДАНС подкрепят Пернишките терористи и трафика на Киро Японеца!
4
0
 
8
 
! Отговори
Викам я да спрем преди 2 години
Да ползваме ток два дни само два да видиш как ще ви решим проблема аахаах да ви питам аз вас
3
1
 
15
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Институт по енергиен мениджмънт?! Аман от НПО-та, в тая София някой работи ли нещо смислено освен да е в държавната администрация или в НПО-та? Тя енергетиката и сега си е либерализирана. Всеки ТЕЦ гори каквито му *** падне без някой да го контролира, продава на каквито цени си иска, в борсата пък какамангата е пълна - произведеното електричество на едни от най-ниските цени в ЕС се продава на тази борса по-скъпо , отколкото е в ЕС. Къде остава разликата, другари? Държава трябва! Държава!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези некадърници не спират да говорят глупости! Видяхме както става от "либерализация" на енергийния пазар! На две магарета сламата не могат да разделят, къде се бутат да си дават мнението за параза на енергия?! Отвсякъде ни дебнат да ни прецакат по темата: САЩ, Русия, Турция, всеки! Не бива полу-умни хора даже да се изказват публично по темата!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа с увеличаване се решава дефицит увеличавай до откат