Ще използваме приложение в телефона си като лична карта

Голяма част от административните услуги ще станат електронни
16 дек 2021 07:20, Анисия Иванова
74

Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да направи приложение за идентификация. В него ще влязат данните от личните карти,  обяви министър Божидар Божанов.

Новото министерство си постави няколко амбициозни задачи. Една от тях е да разработи приложение, което ще служи като алтернатива на личните карти. Така ще е възможно да се ползват различни електронни услуги, които изискват документ за самоличност, само с въвеждането на ПИН код през телефона. Срокът за създаването на приложението е шест месеца.

Сред идеите на новото министерство е отпадане на хартиените трудови книжки, стикерите за колите и печатите от администрацията. Това означава, че голяма част от административните услуги ще станат електронни и няма да се налага да се чака от гише на гише. Освен това е възможно да се премахнат сините талони на автомобилите, а регистрацията на колите ще става онлайн.

Новият министър вчера представи приоритетите и най-неотложните задачи, които стоят пред новото министерство. Сред тях е и премахването на 80% от административната тежест чрез отпадане на най-често използваните удостоверения.

Новото министерство иска и по-добра защита на личните ни данни. Всеки гражданин ще бъде известяван кой и на какво основание е разглеждал личните му данни. Например при проверка на пътя от полицаи. Минути след проверката ще пристига SMS до водачите, че униформените са проверили данните им в шофьорската книжка.
Божидар Божанов пое поста на министър с идеята за пълна промяна на начина, по който работи администрацията. Първата стъпка, по думите му, е да се сложи край на опашките пред гишетата, като се премахне печата на хартия.

„Никой да няма право да ви изисква печат, да ви разходи до другия край на града или до другия край на държавата. Неща, които не са нужни в 21 век”, обясни Божидар Божанов.  

Той планира в бъдеще работата с администрация да бъде изцяло електронна. „Тоест ние ще намалим виждането, личната среща между граждани, бизнес и администрация”, заяви Божанов.

Един от вариантите да не се посещават гишетата е като се намери алтернатива на личните карти. От ведомството смятат, че те могат да бъдат заменени с телефон. А ново приложение ще съдържа цялата информация за нас, само че онлайн.

„Идеята е криптографската информация, която иначе стои в чипа на личната карта, да бъде в един специален отсек на телефона, който е достатъчно сигурен, така че да пази нашата идентичност”, обясни Божанов.

И даде пример как ще работи новото приложение.

„Когато искаме да влезем в здравното си досие, ще се изпише „идентифицирайте се“. И ние ще отворим приложението и там ще пише – „заявка за идентификация“. И потвърждаваме, дали с отпечатък, дали с ПИН”, обясни Божанов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги тиквопитеци, никъде не се казва, че повече няма да има физически лични карти, като даже един от работните варианти е електронния подпис да е вграден в нея! Ще си остане скъпоценната пластмаса в джоба ви! Колкото до тия филми за подслушване: цял свят тайно се надява да види вечно пияния Асан от Маалата какво прави по цял ден! Никои няма да ви подслушва защото ще е загуба на ресурс да следят индивиди чийто най голямо постижение в живота е гаврътване на двулитрова за 2 минути!
65
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
И дали ще се справят много хора?
64
1
 
6
 
! Отговори
Азармо преди 2 години
Директно чип на ръката и още един на челото, за който си забравил телефона!
63
1
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Кой ще го разработва това, кой ще го поддържа и кой ще има достъп до данните?
62
8
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
да се притесняват тези които вържат плащания на черно и далавери. Аз си плащам сметките и мога по всяко време да докажа от къде са ми парите. Ама някои иска да праи далавери да не се отчита като във всяка държава. Еми Даркуеб Монеро това онва и така. Ит-тата винаги ще намерят начин
61
13
 
1
 
! Отговори
Ами преди 2 години
крайно време беше. Това трябваше да стане отдавна. Омръзна ми от тези които се оплакват че няма да могат да се справят че сложни били технологиите. Ако е за зеленчуци на прмоция в Биллата всеки се оправя без проблем тука една лична карта която е в апликацията неможе да отвори. Или да стават хора или в гората там за лична карта няма кои да пита.
60
1
 
9
 
! Отговори
Anonimna преди 2 години
Всеки ти ползва личните данни както му е потребно. Не съм съгласна.
59
8
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
С този мЪтериал който остана в БГ почти нищо не може да се промени. Да си ги взима Тиквата и да да ги отнася на някъде.
58
2
 
13
 
! Отговори
да попитам преди 2 години
тва има ли го някъде по света или се почва усвояване на едни пари ?
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в краен случай да стане по избор , който иска улеснение да си поеме рисковете , който не да си остане със старата лична карта.
56
3
 
17
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
иако ти падне батерията или пък ти откраднат оставаш и без телефон и без лични документи.Ща талкавя много мразите да мислите бе За .да ви е лесно може да ни сложите ушни марки като на уличните песове и кравите.
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да стане.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво правим ако някой ни вземе телефона и ни принуди да му кажем ПИН-а? А какво правиш ако някой ти набие 2 шамара и ти вземе личната карта? ------////------- Трябва да си истински тьп, за да задаваш този въпрос. Той не може да отиде с моята лична карта при нотариус, а от телефона ми може да я ползва.
53
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още малко и ще излезе закон за задължително притежание на мобилен телефон,и по възможност смартфон.Телефонът е средство,с което 2ма души могат да разговарят,когато са на далечно разстояние.Моят е с бутони и не възнамерявам да го сменям,заради подобни изгъзици.И с тези хакерски атаки,не благодаря.Ще си остана с класически телефон и истинска карта.Освен ако държавата не ми осигури модерен смартфон безплатно.Всичките ви промени са свързани с харчове за гражданите(за електроника,за ковид тестове)
52
1
 
6
 
! Отговори
Браооо преди 2 години
Това значи че в замунда може да си теглим лични карти - по няколко
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ти хакнат телефона или системата ела да видиш сеир. КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ТОВА?!!!
50
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е новото робство! Всичко в телефона. Тотално следене! Това е енда от целите на измамата ковид-19
49
3
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Радват се на паспорт в телефона само хора, които си нямат идея от ИТ - знаете ли какво ще прави това приложение - дали ще следи снимки, разговори, плащания, ще стартира микрофона, ще дава информация за местоположение? Сега я има тази информация, но Google, не органите. И ако си продадете телефона, дори и върнат към фабричните настройки, кой ще го получи това инфо?
48
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 51.Това е защото не ти се е налагало да си вадиш УП от фирма която е фалирала 2000 година и документацията и е била наводнена или изгоряла! И сега нямаш гаранция, че ще можеш да докажеш каквото и да е! Колкото до личните данни, те и сега са общодостъпни, просто трябва да знаеш къде да търсиш! Но ще е хубаво да не ти се налага да си взимаш отпуска за да си извадиш хартия която институция 1 изисква, а реално има данните и не и трябва, ама трябва да създава работа на балдъзата по зълвена линия!
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и после да може с едно натискане на клавиша от нечия ръка да изчезват и трудовият ти стаж, и документите с печат, за които нямаш лично копие. *** доказвай после какво имаш и колко си работил за пенсия. Хиперцифровизираните документи са като криптовалутата- тука има, тука нема. питайте мома ружа.

Спонсорирани публикации