Ще използваме приложение в телефона си като лична карта

Голяма част от административните услуги ще станат електронни
16 дек 2021 07:20, Анисия Иванова
74

Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да направи приложение за идентификация. В него ще влязат данните от личните карти,  обяви министър Божидар Божанов.

Новото министерство си постави няколко амбициозни задачи. Една от тях е да разработи приложение, което ще служи като алтернатива на личните карти. Така ще е възможно да се ползват различни електронни услуги, които изискват документ за самоличност, само с въвеждането на ПИН код през телефона. Срокът за създаването на приложението е шест месеца.

Сред идеите на новото министерство е отпадане на хартиените трудови книжки, стикерите за колите и печатите от администрацията. Това означава, че голяма част от административните услуги ще станат електронни и няма да се налага да се чака от гише на гише. Освен това е възможно да се премахнат сините талони на автомобилите, а регистрацията на колите ще става онлайн.

Новият министър вчера представи приоритетите и най-неотложните задачи, които стоят пред новото министерство. Сред тях е и премахването на 80% от административната тежест чрез отпадане на най-често използваните удостоверения.

Новото министерство иска и по-добра защита на личните ни данни. Всеки гражданин ще бъде известяван кой и на какво основание е разглеждал личните му данни. Например при проверка на пътя от полицаи. Минути след проверката ще пристига SMS до водачите, че униформените са проверили данните им в шофьорската книжка.
Божидар Божанов пое поста на министър с идеята за пълна промяна на начина, по който работи администрацията. Първата стъпка, по думите му, е да се сложи край на опашките пред гишетата, като се премахне печата на хартия.

„Никой да няма право да ви изисква печат, да ви разходи до другия край на града или до другия край на държавата. Неща, които не са нужни в 21 век”, обясни Божидар Божанов.  

Той планира в бъдеще работата с администрация да бъде изцяло електронна. „Тоест ние ще намалим виждането, личната среща между граждани, бизнес и администрация”, заяви Божанов.

Един от вариантите да не се посещават гишетата е като се намери алтернатива на личните карти. От ведомството смятат, че те могат да бъдат заменени с телефон. А ново приложение ще съдържа цялата информация за нас, само че онлайн.

„Идеята е криптографската информация, която иначе стои в чипа на личната карта, да бъде в един специален отсек на телефона, който е достатъчно сигурен, така че да пази нашата идентичност”, обясни Божанов.

И даде пример как ще работи новото приложение.

„Когато искаме да влезем в здравното си досие, ще се изпише „идентифицирайте се“. И ние ще отворим приложението и там ще пише – „заявка за идентификация“. И потвърждаваме, дали с отпечатък, дали с ПИН”, обясни Божанов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24Ще си купят "ставащи" телефони, и ще се научат да живеят в 21 век.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ли е големия проблем на държавата? Да имам лична карта на телефона.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко! Фашизмът идва! Без телефон и зелен сертификат няма да можете от къщите си да излизате!
23
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще трябва да си купите модерни телефони някак си, защото няма как, скоро всичко ще става през Ел. Устройството, в 21ви век живеем. Това е личната карта. Също и моите родители нямат смарт телефони, а някакви стари модели GSM и викат, че не им трябва връзка с Интернет, обаче ако въведат това приложение за идентификация, ще трябва да си сменят телефоните
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пенсионерите, тези които си теглят пенсията на ръка и не използват дебитни карти, как ще се оправят? Както са си свикнали досега - слагат половин кило сланина, три глави с лук и един самун хляб торбата и отиват да чакат на опашка в администрацията. Електронното управление е за САМО за хората, които ИСКАТ да си свършат работата през интернет и нямат време да чакат по опашки. Никой няма да ви чипира мозъците насила, защото няма къде да ви инсталират чип :)
21
3
 
19
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Тотално робство..Утопията от филмите е факт
20
8
 
14
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
И какво правим ако някой ни вземе телефона и ни принуди да му кажем ПИН-а? А какво правиш ако някой ти набие 2 шамара и ти вземе личната карта? Още повече, че чантата или портфейла с личната карта могат да ти ги вземат и без да разбереш веднага. Телефонът също, но за да пробият криптографската защита ще им трябват поне няколко дни, през които ще си смениш ПИН.
19
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А пенсионерите, тези които си теглят пенсията на ръка и не използват дебитни карти, как ще се оправят?
18
19
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
На мен пък това страшно ми харесва! Който няма смартфон или не иска да си дава данните в интернет, нека да се разхожда за печати с хартиените си документи, никого няма да карат насила да си купува телеи да си въвежда данните. Но който иска да живее в 21-ви век трябва да има електронно управление. И наистина сериозна криптографска защита.
17
1
 
14
 
! Отговори
Едгар Давиц преди 2 години
Нидерландия и бяла държава? Ти чуваш ли се напушалка такава?
16
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Време е да си лягаш.
15
13
 
3
 
! Отговори
Eur0tica преди 2 години
Ей много страхлив народ,В белите държави е измислено от доста отдавна, за пример : НидерландияВсеки път ди дава различен пин, който се въвежда в сайта на НАП и сканирате QR при всяко влизане.
14
2
 
10
 
! Отговори
Джони Мнемоник преди 2 години
В главната роля участва Киану Рийвс, който играе мъж с кибернетични мозъчни имплантанти, в които се съхранява информация.
13
4
 
9
 
! Отговори
Добре дошли преди 2 години
В дигиталният концлагер- тоест тотално поробване..консПирация е..не вярвайте..
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие първо си модернизирайте процедурите по регистрация на МПС, и издаване на документ за самоличност.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с електронната лична карта е невъзможно. Ако беше така, както го е сънувал този Япония и Китай щяха да са го въвели. Колкото и да ви е странно има хора, които нямат смартфон.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че това е страхотна идея и голямо улеснение, защото в България е пълно с бюрокрация и още се ползват методи за идентификация и плащане като в каменната ера! Време е това да се свърши и да не трябва да си показваш физически картата на всяко място, където човек отива. И ще е хубаво, вместо снимките да се правят в някое фотографско студио, и да излизат нереалистично, да ползваме селфи.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не го правят задължително! Аз лично си предпочитам личната карта, пък който иска, нека си ползва телефона вместо такава.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достъп до лични данни има само МВР. Значи да уведомим престъпника, че му гледаме досието... Аха... Друга тъпотия?
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, лична карта в телефона... Гениално. Те не успяха да опазят данните в НАП, та това ли!?! Глупост след глупост.