Ще използваме приложение в телефона си като лична карта

Голяма част от административните услуги ще станат електронни
16 дек 2021 07:20, Анисия Иванова
74

Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да направи приложение за идентификация. В него ще влязат данните от личните карти,  обяви министър Божидар Божанов.

Новото министерство си постави няколко амбициозни задачи. Една от тях е да разработи приложение, което ще служи като алтернатива на личните карти. Така ще е възможно да се ползват различни електронни услуги, които изискват документ за самоличност, само с въвеждането на ПИН код през телефона. Срокът за създаването на приложението е шест месеца.

Сред идеите на новото министерство е отпадане на хартиените трудови книжки, стикерите за колите и печатите от администрацията. Това означава, че голяма част от административните услуги ще станат електронни и няма да се налага да се чака от гише на гише. Освен това е възможно да се премахнат сините талони на автомобилите, а регистрацията на колите ще става онлайн.

Новият министър вчера представи приоритетите и най-неотложните задачи, които стоят пред новото министерство. Сред тях е и премахването на 80% от административната тежест чрез отпадане на най-често използваните удостоверения.

Новото министерство иска и по-добра защита на личните ни данни. Всеки гражданин ще бъде известяван кой и на какво основание е разглеждал личните му данни. Например при проверка на пътя от полицаи. Минути след проверката ще пристига SMS до водачите, че униформените са проверили данните им в шофьорската книжка.
Божидар Божанов пое поста на министър с идеята за пълна промяна на начина, по който работи администрацията. Първата стъпка, по думите му, е да се сложи край на опашките пред гишетата, като се премахне печата на хартия.

„Никой да няма право да ви изисква печат, да ви разходи до другия край на града или до другия край на държавата. Неща, които не са нужни в 21 век”, обясни Божидар Божанов.  

Той планира в бъдеще работата с администрация да бъде изцяло електронна. „Тоест ние ще намалим виждането, личната среща между граждани, бизнес и администрация”, заяви Божанов.

Един от вариантите да не се посещават гишетата е като се намери алтернатива на личните карти. От ведомството смятат, че те могат да бъдат заменени с телефон. А ново приложение ще съдържа цялата информация за нас, само че онлайн.

„Идеята е криптографската информация, която иначе стои в чипа на личната карта, да бъде в един специален отсек на телефона, който е достатъчно сигурен, така че да пази нашата идентичност”, обясни Божанов.

И даде пример как ще работи новото приложение.

„Когато искаме да влезем в здравното си досие, ще се изпише „идентифицирайте се“. И ние ще отворим приложението и там ще пише – „заявка за идентификация“. И потвърждаваме, дали с отпечатък, дали с ПИН”, обясни Божанов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то това не е задължително, то е за улеснение. Който не може с телефона - ей го автобуса, да ходи, да чака, да си ги взема нещата на гише, моля, заповядайте. Който се страхува да му искат телефона за удостоверение, ами то сега не е ли същото с личните карти?
45
10
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Най накрая някой да заговори за това, че е време с ритник да вкараме лелките по гишетата в 21 век! Дано да го вкарат и да съкратят 75% от никому непотребните държавни служители! Ако и оправят работното им време, да работят събота и неделя, а да почиват понеделник ще е много добре! Всички хартий които държавна администрация са просто символ на мързела им! За да не се налага мързел едно да кара мързел две да работи и затова го изискват от теб! Дай боже повече електронни услуги!
44
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
И накрая 2 лапета на 16 год разбиват приложението, което е създадено набързо от некадърници и точат данните на цяла бг. Познато !
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най накрая да имаме умен човек. Във Дубай от миналата година евички сме със електрони паспорти. За какво да мукнеш документи като всичко може да е електроно" .... никой не може да ти даде това, което мога да ти обещая!
42
5
 
13
 
! Отговори
Ми добре преди 2 години
Я министъра да обясни като спре тока на сървъра ко праиме?
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най накрая да имаме умен човек. Във Дубай от миналата година евички сме със електрони паспорти. За какво да мукнеш документи като всичко може да е електроно
40
0
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
a софтуера сиела пак ше го поръча от тамбукту, и така не само че ше стане да не можеш да удостовериш банкова транзакция, а и може ако не слушаш, да се окажещ занулен след "хакерска атака"
39
2
 
6
 
! Отговори
Малее преди 2 години
С тия срокове от 6 месеца си представям какви защити ще имат всички тези приложения. Настава рай за хакерите в нашата татковина. Нека почакаме да видим как ще се увеличи работата на господин милиционера Рашков тогава ха-ха-ха
38
7
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Извинявайте, ама нещо не ви разбирам. Къде е разликата дали в портфейла си носиш личната карта или стартираш приложение на телефона си с което се идентифицираш ? МОже би телефона тежи по-малко от личната карта или докато не влезнат картовите транзакции на всякъде не носите портфейл със себе си ? Това е просто ала бала портокала за "младите". И господина наясно ли е, че син талон не се издава за автомобил, а за лице с инвалидност и този син талон може да се ползва със всяка кола в която е инвалид
37
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
А тати ще ми купи колело, ама не сега ...
36
7
 
9
 
! Отговори
До Олд скул преди 2 години
Когато целия ти живот е вкаран в телефона вероятността да стане белята е голяма - прав си, винаги има и риск, затова всеки сам си преценява какво да вкара в телефона и какво не. Опцията е по желание, няма да бъде задължително за никого. Но младите хора ще го оценят това много високо. Вие тука обувайте потурите и тръгвайте за печати по гишетата, никой няма да ви пречи и да ви насилва да си купувате телефони.
35
2
 
13
 
! Отговори
Олд скул преди 2 години
Когато целия ти живот е вкаран в телефона вероятността да стане белята е голяма - открадване на самоличност, кражби на банкови сметки, рекет, изключване на неудобни хора от право до услуги, и тн. Гледали сме филми по темата достатъчно. Не е разумно - лесно се хакват системи и се крадят данни. Видяхме с НАП какво стана, когато всичко е и бутафория
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да ползва приложение да си го ползва, но трябва да има и средство за останалите които по някаква причина не ползват електронни услуги. Би било много глупаво да се разчита само на електрониката, така при бедствие или друг проблем ще се блокира всичко а това е много опасно.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Български чиновници и компютри - рецепта за пълна катастрофа
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 те за тях си имат айфони, даже се рядяха на опашка като бяха избягали от парламентарно заседание
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33 то и в Турция има пръстов отпечатък за болниците. Москов искаше да го въвежда. А в редица държави гласуват и с цветни топчета.
30
16
 
2
 
! Отговори
Опа преди 2 години
Крайно време беше за това приложениеВ редица държави го има
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предпочитам един лист с малко текст и то ясен. Всичко останало може да се случва цифрово, отзад между институциите, те и без това данните си ги имат. Обаче не се прави, а се товарят хората. Купи това, инсталирай онова. Докога ве!?
28
3
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Без телефон и зелен сертификат няма да можете от къщите си да излизате! През комунизма не можеше да излезеш от града без 8елен паспорт, ако си над 16 години (ако си живял тогава и ги помниш), а през Османската империя не можеше да излезеш от селото без тескере. През Римската империя документите са били гравирани медни плочки. Сега през 21 век властта иска лична карта с чип или телефон.
27
0
 
11
 
! Отговори
Тц преди 2 години
22 до 3 дена след въвеждането всеки осмокласник ще го прави, както си хаква плейстешъна. Смешното е че калинките в администрацията няма да могат да се научат да работят с тая система и пак ще има опашки и то по големи.