Спас Ташев: Правата на човека са в основата на исканията ни към Скопие

В този подход България намери съюзник - самите македонски българи
23 дек 2021 10:00, Елка Василева
23
Спас Ташев: Правата на човека са в основата на исканията ни към Скопие
Снимка: БГНЕС

Скопие има една утвърдена идеологическа схема, която се нарича дебългаризация. Поради тази причина се опитва да използва всякакви подходи, които биха позволили да заобиколи основното българско искане да бъдат съхранени нашите национални интереси. Това посочи пред БНТ доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Още по темата

"Ние тръгнахме през историята - това е един силен сантимент за всеки българин, но стана ясно, че историята като послание не говори нищо на нашите евроатлантически партньори, поради което бе направено частично надграждане на подхода към Северна Македония. България обърна своето внимание към правата на човека", припомни той.

В този подход България намери един съюзник, на когото все още не се обръща необходимото внимание, а това са самите македонски българи. Те повдигнаха въпроса, че са дискриминирани, маргинализирани, "техните деца дори не смеят да ходят на училище, тъй като са подигравани, сочени с пръст и от съученици, и от учители, поради което те се обърнаха към българския държавен глава и обясниха всички тези нарушения", отбеляза Ташев.

Техните искания намериха отклик и за пръв път преди два месеца в Словения президентът Радев много ясно формулира българските цели - т.нар. "Подход 5+1".

Правата на човека са поставени в центъра на нашите цели, каза Спас Ташев и допълни, че държавите, в чийто дневен ред беше членството на Северна Македония в ЕС, започнаха да проявяват някакво разбиране към нас.

"Мисля, че Скопие при такъв подход няма възможност да маневрира встрани, тъй като няма как да откаже да изпълни исканията", каза Ташев.

Зоран Заев, премиерът на Северна Македония в оставка, не отрича, че в страната има българи, но той обещава, че права ще им бъдат дадени, когато страната му стане член на ЕС. Това е поредният дискриминационен подход, разкри Ташев.

Той коментира и факта, че Северна Македония води медийна война, финансирана от правителството в Скопие, която тиражира неверни информации за България. "Едно от условията, които България поставя, е да се спре езикът на омразата."

Доц. Ташев е категоричен, че и по темата "история" страната ни не само няма да отстъпи, но и предстои надграждане.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Пак маймунодония. Научете го този гръцки и не ни говорете на езика.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаб интерес към темата. Македонците просто да изпълнят условията за започване на преговори както ние на времето ги изпълнихме. Може да ги озори но и за нас е било така. Нищо не пада даром от небето трябва да се потруди детето. Те кандидатстват те да направят усилие и ще се получи.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какви човешки права говорите с този военен диктатор, където си го избрахте да ви управлява? Изберете си нормална цивилна власт, а не военна хунта, пък чак тогава можете да говорите за човешки права.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Руският пл*ъх пак се изходи! Ако виждаш в България само "Чалгария", проблемът си е твой! И между другото, чалгата тръгна от сръбската музика!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се разбере те ли искат да почват преговори или ние вече сме вътре и то с двата крака. Сега каруцата е поставена пред коня. Защо те поставят условия. ЕК трябва на тях да им постави условия и правила .
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой пък ще ви дадена вас да си правите царство Чалгария на три морета? На Балканите има и нормални хора, не са само чалгари фашунгери.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците да спрат да ни наричат Бугария ако искат да влязат в ЕС, както и другите съседи да не ни наричат Булгари стан така няма да стане. Дори по нашата телевизия в новините ни наричат така но то НТД.
16
2
 
5
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До БългаринВъпросът е много щекотлив и може да ни вкара в още по-глух коловоз, където накрая се мъдри искане да признаем македонско малцинство у нас. Звучи добре да се запишат и българите в конституцията на РСМ, но така ще станат равни на другите като сърби примерно и ще се заличи малката особеност за обща принадлежност и история. Самият им външен министър го каза - ако запишем българите в конституцията край на "Един народ в две държави. Опасна е тази игра и от топ играчи трябва да се играе.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците да спрат да ни наричат Бугария ако искат да влязат в ЕС, както и другите съседи да не ни наричат Булгаи стан така няма да стане. Дори по нашата телевизия в новините ни наричат така но то НТД.
14
1
 
2
 
! Отговори
...! преди 2 години
До 1,2,3 "Македонската"нация беше създадена от Сталин и Коминтерна , така не намесвай Европата в това разделение!
13
1
 
3
 
! Отговори
Трето преди 2 години
Няма такова нещо, включването на българите като етнос няма да реши нищо, напротив - ще доведе до още по - големи проблеми, свързани с тяхно малцинство в БГ. Истината е, че отношенията м/у двете държави са като на война, буквално, или те, или ние. Признаем ли исканията им се отказваме от 50% от българската история, но и като цяло ще трябва да се пренапише. Не се ли променят учебниците, спре езика на омразата, ако не признаят историческите факти - България отива в ПОСЛЕДНАТА национална катастрофа!
12
0
 
3
 
! Отговори
Второ преди 2 години
В последните месеци се забелязва една тревожна тенденция - разни мишшки църкат по медиите, представяйки нещата в насока, че позицията на БГ трябвало да се промени, но ние нямало да отстъпим от историческите факти, че интереса ни щял да бъде защитен. Дъра - бъра! 5+1, 6+13, да бъдели записани българи в конституцията... Вятър и мъгла е това, динена *** ни подлагат, един вид "най-важни от важното" били правата на 2-3хил осъзнати българи в МК и като ги отбележат в конституцията всичко ще е ОК.
11
1
 
3
 
! Отговори
До пост 9 преди 2 години
До ognyanzТогава на какво основание се сърдите на Македония ,където всеки албанец говори македонски. Всеки турчин и *** -също. Първо погледнете в собствената си държава ,която *** първо себе си и вас ,че не признава малцинства ,а пък им говори на башиния им етнически език. От официална държавна медия.
10
2
 
8
 
! Отговори
Първо преди 2 години
На т.нар. европейци им е кристално ясна ситуацията кой, какво и защо. Все пак те са я създали в миналото; в тяхните архиви има цялата информация. И не че не им е ясно и не разбират, а просто не им дреме. Сега ни натискат да приемем исканията на РСМ, но в утрешна дата, ако тръгнем да им се жалваме за нещо, те просто ще ни подритнат и ще кажат да се оправяме сами; че РСМ е пълноправен член на ЕС; че никой не ни е виновен за това, че сме признали исканията им пък сега хленчим.
9
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До До пост 5: А ти какво ще отговориш на твоя си въпрос? Моят отговор е: докарали сме я дотам, че в Родопите има хора, които не говорят български, а трябва да са информирани за това, което става в България. Ако не беше така, нямаше да има нужда от новини на турски език.
8
0
 
4
 
! Отговори
До пост 5 преди 2 години
Като бг конституцията не признава малцинства какви са тези новини на турски език по ДЪРЖАВНАТА национална тиви ?
7
3
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Президентът Радев извади на преден план в нашата позиция за членството на РСМ нещо, което е разбираемо за европейците и ще намери поддръжници сред тях: правата на хората с българско самосъзнание в РСМ. Заев се мъчи да финтира: "Първо да влезем в ЕС пък сетне ще им признаем правата", но това няма да мине. ВМРО от РСМ също се мъчи да финтира: "Когато в България признаят македонско малцинство", но това също няма да мине. Така че ние сме в силна позиция и ще намерим поддръжка в ЕС ако се постараем.
6
3
 
5
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Българин: Ние не можем да принуждаваме никого да се счита за българин, анадънму? Но можем и трябва да защитавам правата на тези, които се считат за българи. Помисли над това, преди да пишеш г'лупостите си по опорната точка "Всичко срещу президента Радев".
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата Конституция не признава малцинства. Северномакедонската признава, но в нея липсват българите като малцинство, другите са старателно описани. Което предполага, че всички българи са македонци и оттам и цялата ни история, логично, е притежание на македонците. Има обаче една подробност - човешките права са си основополагаща европейска ценност, а българската история си е основополагаща българска ценност. Политиците ни да не се правят на шашави, а защитават това, за което сме ги избрали!
4
1
 
10
 
! Отговори
И това го пишат хора преди 2 години
които предадоха правата на българите и в Западните покрайнини и в Беломорска Гърция. Пълно двуличие. От*врат.

Спонсорирани публикации