Британско проучване заклейми любимата мусака като враг номер 1 на природата

ВМРО: Ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на либералните чиновници
Обновена: 29 дек 2021 21:14 | 29 дек 2021 18:41, Анисия Иванова
485

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайта Юсуич за готвенето на порция от любимата манджа в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев пред Bulgaria ON AIR.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
1
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Така нар. изследователи и представители на британската медия да не ядат мусака! Никой не ги кара! И вместо да се занимават с ГЛУПОСТИ, да вземат да насочатвниманието си към нещо съществено! Има толкова планетарни проблеми - бедни, гладни, кой и защо предостави на човечеството ковид и т.н.
326
1
 
30
 
! Отговори
UK ваг на планетата преди 2 години
Разбираш ли не индустрията и транспорта в UK (всичко там се внася чрез кораби, самолети и камьони бългващи въглерод) Не са кравите които ги ядът там на стейкове (кравата е най-ресурсоизискващото месо. Кравата яде и пърди много, а месото от нея е малък процент), не са нефтените платформи вадещи CO2 подземята оперирани от BP. Най големия замърсител номер 1 бил мусаката. Хахахаха. такова лицемерие като английското няма. Английски политик = враг на планетата.
325
1
 
31
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Тези измислени диетолози .. са поредните шарлатани.Баба ми живя 92 години и беше абсолютно здрава до 91 .. Яла е мусака и сланина, всичко което се яде на Българската трапеза.
324
24
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не разбирам защо приемате всичко толкова лично и плюете по цялата нация. Държите се като някви индианци или...***...
323
0
 
23
 
! Отговори
... преди 2 години
Напомня историята за евро стандартите и кривите краставици.Тема за пълнеж на информационния масив,за отклоняване на вниманието от инфлацията,пандемията,от проблемите които ни вгорчават живота...
322
1
 
6
 
! Отговори
toti преди 2 години
Брейзита ще свърши тая работа и тия *** ще си получат заслуженото,както на Французите им го сложихме за световното 94г
321
1
 
16
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Ако му сервирам на т ъ пи я учен една мусака ще си изяде пръстите. Тия освен храни ***, друго не познават. Една манджа нямат, на нас обясняват за какво става въпрос.
320
1
 
24
 
! Отговори
Неразбирам преди 2 години
Англичаните нищо не казват за тяхната мазна и пържена риба с мазни картофи "фиш енд чипс" или боба им с гнусните им наденички за закуска..
319
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е.Историята показва,че не ни мразят поляците и американците-нищо ,че са англоговорящи.Сещам се за Владислав Варненчек,за Макгахан,за Джеймс Баучър..А от немскоговорящите предпочитам австрийците пред бездушните немци.
318
7
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Англичаните са същите злобари като руснаците. На едните им пречи мусаката, а на другите кирилицата.
317
0
 
13
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Според британците чипсът, чийзбургера, и кроасана не са вредни. От тях часове ме заболя корема
316
1
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Най-голям въглероден отпечатък оставят християнталибаните кат Урсулата със 7 ча'вета. Сетне са зелените+либералите с износа на демокрация с Ф-16 в Афганистан и вноса на афроараби в ЕС.
315
1
 
5
 
! Отговори
емо преди 2 години
какво ползват тези "учени"?
314
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говеждо,чипс и бира с с най-малък въглероден отпечатък. Пък препилите и пърдящи англета хептен
313
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй,завидяха ни и за мусаката.Банско е пълно с англичани.Не им сервирайте мусака,да не се замърсява природата,давайте им само салата от марули,нищо,че е с нитрати,или точно затова.
312
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А барбекютата във всеки английски двор как се отразяват на природата?Или пушилката от тях не се брои?
311
0
 
15
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Очевидно мутиращият вирус води и до мутации в мозъка. И то необратими.ОК изгаря около 1/3 от норвежкия петрол и газ, без да правят мусака. И още много от други страни.
310
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните съвсем са се ошашавили.От омикрона ли е,от ваксините ли е,не знам,но не са добре с акъла.
309
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛИЦЕМЕРНИТЕ БРИТАНЦИ ПРИКРИВАТ СОБСТВЕНАТА СИ ВИНА, КАТО НИ ВМЕНЯВАТ НЯКАКВА ВИНА ЗА "ВЪГЛEРОДЕН ОТПЕЧАТЪК". АМИ НАЛИ НИ УНИЩОЖИХА ИНДУСТРИЯТА И СЕГА Е РЕД НА HUMAN FACTOR. СЛЕД ТОВА ЩЕ СИ НАПРАВЯТ EASTERN BRITISH COLUMBIA!!! Е, ЩЕ ОСТАВЯТ И МАЛКО АБОРИГЕНИ ЗА КОЛОРИТ И ДА ИМА КОЙ ДА ЧИСТИ КИНЕФИТЕ!!!...
308
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете ги британците на три букви...Направете наша класация за някое тяхно сбъркано ястие че е на първо място...Ама и те имат една кухня.....

Спонсорирани публикации