МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация

Руската лента твърди, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България
30 дек 2021 19:50, Нели Христова
99
МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация
Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи определи като провокация руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, предаде БГНЕС.

"По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно", съобщиха за БГНЕС от МВнР.

"Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни. Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография", подчертават още от българското министерство на външните работи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана "кои точно са тези "откровени лъжи", защото формално във филма всичко е изпипано, всичко е ВЯРНО!" Ами, гледай филма, защото ще разбереш, че през цялото време във филма се говори за КИРИЛИЦАТА, и ВСИЧКИ твърдения за "славянската азбука" се отнасят до нея, което ги прави ЛЪЖИ. Кирил и Методий не са гърци, най-много да са ромеи, но като се има предвид, че майка им е БЪЛГАРКА и това е под въпрос. Също във филма ще видиш едни прелюбопитни карти на полуострова, на които България я няма.
43
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен 60 Само да си довърша мисълта от пост 62..Та..Кирил и Методи просто са използвали познанието си на българския език за да направят СЛАВЯНСКА АЗБУКА, не българска азбука...Не България е била тяхната спирка, а славянството по света..Не случайно папата не е приел тяхната азбука, виждайки гръцката мръсотия с политически уклони и опити за създаване на нови гръцки зони на влияние в Европа..Друг е въпросът с Кирилицата, която вече си е наше творение и точно която използват и руснаците..
42
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен60 Я кажи, БСП, кои точно са тези "откровени лъжи", защото формално във филма всичко е изпипано, всичко е ВЯРНО! Кирил и Методи официално са гърци! Майка им е наша македонка, от където знаят български език за да направят глаголицата, но това не означава, че те са българи или имат нещо общо с България - те са ГЪРЦИ! И възпитанието им е гръцко и образовението им гръцко и поведението им гръцко! Никога не са идвали дори в български земи! Никога не са казвали, че правят нещо за българи
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 И ти имаш много здраве: никой не изразява благодарност към посолството, ако то не е замесено в съществено качество в създаването на филма. Това означава, че руската държава е знаела всичко за съдържанието на филма. Изричането на откровени лъжи и то в целия филм е работа точно на руснаците. Те са замесени навсякъде: от актьорите, до студиото, до финансирането, даже и наградите са си техни.
40
1
 
2
 
! Отговори
ИСТИНAТA Е СВЯТA преди 2 години
Свети Констaнтин/Кирил/ и Методи сa посрещнaти в Рим от Пaпaтa и сие кaтолици кaто "олицетворение нa Господ" то ест е сигурно че сa ГъРЦИ.........Те нaлaгaт тезaтa че Слaвянскaтa писменост е ПЕТAТA след първaтa Шумерскa плюс триезичнaтa догмa и съзнaтелно и нaрочно тръгвaт по пътя нa историческaтa приемственост от нaй древнaтa и стaрa Великоморaвия/с още по стaр предишен слaвяноосновaтел нa държaвa/ до вторaтa слaвянодържaвa Бългaрия
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни" Вместо да се "надявате" просто си пуснете филма. На 1 час и 24 минута авторката на филма благодари на Руското посолство в РСМ. Има директно доказателство, че трета страна е участвала в тази провокация и тази трета страна е Русия.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Русия не й трябват братушки, на които да прави подаръци. На нея й трябват партньори за взаимно изгодно сътрудничество. На сащ такива партньори не им трябват -- на тях им трябват слуги да им вършат работа за трохи, а те самите да живеят охолно на техния гръб. Сами си направете сметка и избор.
37
3
 
7
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Това е то Руската кална тайга в пълната си прелест, до ония ден правиха филми твърдящи обратното ,днес сме им враг и пропагандата се обърна. Всеки ,който си мисли ,че русия или някой там е приротал за българия тежко му и горко.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руската лента твърди, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България" -- това е долна русофобска провокация на българското министерство на външните работи срещу България.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българското външно министерство трябва да работят специалисти с минимум два задължителни чужди езика -- английски и руски. Защо така -- няма нужда да обясняваме на герберски калинки, банкянски тикви, торбести каракачанци и др. подобни. Това е промяната, другото е блатото.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички русофоби трябва да напуснат или да бъдат освободени от българското министрество на външните работи и да им се потърси сметка за нанесени вреди на държавата, такива има.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското министерство на външните работи не е компетентно по случая. То да се занимава как българските представители гласуват в международни организации, защототам става подмяна на българския национален интерес с чужди интереси -- ще търсим сметка на това министерство за антибългарска дейност. За историята и филмите си има историци и филмови творци.
32
5
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
44 ти. Точно така.Кирил и Методий не са влизали в България, а техните ученици.Родом са от Моравия днешна Чехия, а се изучили в Солун. И базата за днешната кирилица идва от гръцката.Жалкото днес е,че днешните политици, са НЕГРАМОТНИ, НО СЪС САМОЧУВСТВИЕТО,КОЕТО Е ОТ ПАРИ.ИНАК СА ГОЛА ВОДА. А циганена от Канада е учил в Харвард друг път.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за 30 години забравихте и добрите бг соц филми за историята културата азбуката били комунистически и ето ви резултата знаете кой е Бъфало Бил но не знаете кой е Борис Михаил
30
3
 
2
 
! Отговори
Виж какво мило преди 2 години
девойче Остави Русия на мира а се пиши българско девойче щом се бараш патриотче и учи учи Бг история защитавай я пропагандиррай я верно и точно другите народи не мисли и те не ни мислят доброто
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наместо минуси се учете завбравихте си произхода утре ще кажете чи Хиро Мустафа ви написал азбуката а Бъфало Бил ви освободил драги бугараци
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо да сте чели за Преславската книжовна школа и учениците на Кирил и Методий поканени от княз Борис и натоварени със задача да създадат азбука наричат я Кирилица в чест па светите братя и идва от гръцката азбука учете история за 4 клас и глидайте бг филми по въпроса и тотаз пишете
27
1
 
1
 
! Отговори
А ние преди 2 години
С толкова много професори по ваксина защо не сии защитим нещатата с културата а?????За там паре нема а съвест никак.
26
1
 
2
 
! Отговори
Мекедонско нам кво преди 2 години
Ти не са ти ясни нещата не пиши поне тъпни
25
1
 
4
 
! Отговори
И друго преди 2 години
Ако не бе еи пък освободила Русия днес щяхте дс пишете на турска шлиокавица и да ходите с фес .