МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация

Руската лента твърди, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България
30 дек 2021 19:50, Нели Христова
99
МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация
Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи определи като провокация руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, предаде БГНЕС.

"По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно", съобщиха за БГНЕС от МВнР.

"Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни. Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография", подчертават още от българското министерство на външните работи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
В интерес на истинат преди 2 години
Кирил и Методий са ромей родени в Солун от баща Лъв и майка Мария.Създали са глаголицата и чак след смърта им е създадена кирилицата от Климент Охридски от гръцката азбука и верно нямат общо с Бг.Кирилицата е създадена по поръка на княз Борис.
23
3
 
3
 
! Отговори
Пончо преди 2 години
Кирилицата е преписана от коптската азбука. Потърсете я в Интернет и ще останете шокирани. Същите букви, но само са леко разместени. И целият ви хъс да се дърлите с този и онзи ще се изпари.
22
6
 
5
 
! Отговори
Пенчев преди 2 години
Изгледах филма. Има го в ю туб. Трае 1 час и 24 минути. За да го разберете, трябва много добре да знаете руски език. Подобни категорични твърдения в него няма. За Охрид се казва, че е бил български и се изброява в кои векове, после сръбски и т.н. Нещата са казани доста прецизно. Ех, как ми се иска нашите политици да бяха минали една сериозна езикова подготовка, да бяха подложили себе си на едно сериозно развитие - духовно, морално, физическо... Ех, мечти, мечти!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киприан Българина, митрополит киевски и на цяла Русия, ли им го е казал :)
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще толерирате Руските империалисти и техните лъжи ???Изгонете руските дипломати от България и да се приключва с тези манипулации и лъжите за историята ни !!!
19
5
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В момента студената война пък е между САЩ и Русия и ние сме твърде малки за собствени мнения Те са само две...две!!!!!! Самостоятелна епархия и Съединението!!!! Тук ще спомена, че Бойко се справя най- добре, за да запазим мира. Той умее. Радев показа,че неможе...ако можеше,щях да го подкрепя.
18
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Да, истина е. Борбата между Рим и Византия е била във влиянието си, коя да покори повече народи. Тогава това е било сериозен проблем с,който са се захванали и Кирил и Методий. Разбира се съм благодарен,че пиша на кирилица, но тук въпроса както и преди е политически.
17
4
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Кирилицата е взета от глаголицата, така е, но в основата си е гръцка. Вижте и сравнете и гръцката азбука.
16
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Е спечелена на един събор много по късно от Йоан Златоуст.
15
7
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Против съм руските интереси, защото не са добре за българските.Против съм неблагодарните македонци, но те са подкокоросани от Русия, както беше Сърбия в една война с Тях през 1912/13. Но истината си е истина.Кирил и Методий са родени в Моравия и изучени в Солун. Създават СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ ЗА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ С ЦЕЛ, КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ДА НЯМА ВЛИЯНИЕ ОТ ГЕРМАНСКИТЕ КРАЛСТВА.ТОЕСТ В ПРОТИВОВЕС НА ГЕРМАНСКИТЕ ЦЪРКВИ ТОГАВА,КОИТО СА ВЛИЯЕЛИ СИЛНО ПО ОНОВА ВРЕМЕ.А НЕЗАВИСИМАТА НИ ЕПАРХИЯ
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго Бонго Латиница е взета от гръцката и си е отделна азбука Така и кирилицата е бг, защото Кирил и Методи правят глаголицата, но тя е много сложна и доста по-различна. Съвременнта кирилица ползва не гръцката а глаголицата и латиницата.
13
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Бонго Бонго/ ПРО-СТАКО НИЕДЕН! В ОФИЦИАЛНИЯ ИМ ПРОФИЛ В УИКИПЕДИЯ НА АНГЛЕЙСКИ ЕЗИК ПИШЕ, ЧЕ СА РОДЕНИ В СОЛУН! ИМАШ ЛИ ДНЕВНИКА НА БАЩА ИМ ИЛИ МАЙКА ИМ ДА ДОКАЖЕШ, ЧЕ СА ОТ ДРУГАДЕ!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са виновни толкова руските и други политици, че се възползват от мазохистичната българска историческа "наука". Първо, да седнем да си напишем историята, че да я знаят децата ни! Пък после, ще се борим с чуждите човешки отпадъци.
11
12
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Имало е две престижни школи по онова време:А/ Магнаурската в ЦариградБ/ Солунската в Солун.Отишли са там да се изучат, НО СА РОДЕНИ В МОРАВИЯ!!!!! МО- РА- ВИЯ.ЗАТОВА ИМ КАЗВАТ ДВАМАТА МОРАВИЙСКИ БРАТЯ. ВИЖ КЪДЕ Е БИЛА МОРАВИЯ?????
10
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ти чел ли си,че са родени в Моравия пътунгер? Не са родени в Солун, разбирко. Но там са се изучили. Основата за азбуката може взета от гръцката, ти наясно ли си с това????Много си неук
9
6
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
В Ганьовина като пишете такива статии само затъва още повече интелектуално ***. Разбирате ли, че поднесена така статията у не особено интелигентия *** (сиреч почти всеки) остава впечатление, че твърдите че Кирил и Методий са българи? Какво тогава ни различава от македонците? Тоя българин, ония българин; това българско, онова - българско. Ама така е; трябва да има какво да поддържа изкривеното българско его, дори и лъжите.
8
8
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Добре. Къде са родени Кирил и Методий ? В МОРАВИЯ! КЪДЕ Е МОРАВИЯ ДНЕС? В ЧЕХИЯ.ПОСЛЕ СЕ ИЗУЧИЛИ В СОЛУН ГЪРЦИЯ И ЧАК ТЕХНИТЕ УЧЕНИЦИ МИНАЛИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ПОСРЕЩНАТИ ОТ БОРИС ПЪРВИ.КЪДЕ СА БЪЛГАРИ? КОЕ ИМ Е БЪЛГАРСКОТО? ЩЕШЕ АЗБУКАТА ДА СЕ КАЗВА БЪЛГАРСКА, а не СЛАВЯНСКА.ХАЙДЕ ДОКАЖЕТЕ,ЧЕ СА БЪЛГАРИ?
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е провокация а напомняне или по-просто казано каквото повикало това се обадило...
6
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФИЛМА КОЙТО СЕ КОМЕНТИРА Е В КАТЕГОРИЯ НАУЧНА ФАНТАСТИКА! ТО И ЗА ЛИНКЪЛН ИМА ФИЛМ, ЧЕ Е БИЛ УБИЕЦ НА ВАМПИРИ!
5
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Верата е работа на попа, македонски нищо не разбирам :)))