МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация

Руската лента твърди, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България
30 дек 2021 19:50, Нели Христова
99
МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация
Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи определи като провокация руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, предаде БГНЕС.

"По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно", съобщиха за БГНЕС от МВнР.

"Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни. Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография", подчертават още от българското министерство на външните работи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това филмче не го знам ама Макетата искат да им плащаме репарации заради Фашистка та хунта на Царо борис. Някой по сведудущи по въпроса може ли да ни кажат нещо повече по въпроса Защото съм роден по времето на Мутрите и тогава не ни учеха че България е била Монархо Фашистка държава..Това е тама Табу и до днес. А на един Мадридски пъдар който ни оправи за 800 дни баща му е бил Фашист.
3
22
 
3
 
! Отговори
Ами Няма преди 2 години
Барба Ганиос е Загубил Териториите си включително Охрид във Войните, но за сметка на това Спаси ЮдеюСемитите си, щото е пр0ст!
2
1
 
20
 
! Отговори
СИГУРНО преди 2 години
Искат да има ескалация на балканите , за да не позволят РСМ да не влезе в ЕС.
1
5
 
18
 
! Отговори
Оксфорд преди 2 години
Външно, оставете бракята, ми кажете отправихте ли запитване до Харвард дали на Киро дипломата е фалшива?