У нас има свръх хоспитализация, половината от нея е излишна

Здравеопазването у нас е пълна какафония
4 яну 2022 11:18, Анисия Иванова
59
У нас има свръх хоспитализация, половината от нея е излишна
Снимка: БГНЕС

В България има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират годишно, това не е ново. Половината от тази хоспитализация е излишна. Затова е този голям натиск върху здравната система, каза Пламен Таушанов, който е председател на Асоциацията за закрила на пациентите. Според него пациентите не знаят за много от правата, които им се полагат.

„Много е важно, че няма протоколи на лечение, а именно какво трябва да прави общопрактикуващият лекар и какви лекарства трябва да предписва до приемането на пациента в болница. Дали трябва изобщо общопрактикуващите лекари да изписват антибиотици, според мен не трябва. Въпреки че се приеха няколко решения, а именно антибиотици, противовирусни препарати да бъдат назначени, към този момент има 50 центъра, където пациентите могат да си ги получат безплатно, иначе плащат всичко. Сега пациентите не знаят, че имат такова право за безплатен PCR, а продължават да си плащат по 90 лева, за да се тестват“, каза Таушанов.

Според него бързите тестове не може да са релевантни. „Ако се говори сериозно тестовете, които са релевантни, са тези, които се извършват в болнични заведения. Тези тестове пред моловете са нагласени предварително да дадат отрицателен знак, за да върви бизнесът. Правителството бездейства и компетентните органи не си вършат работата“, добави Таушанов пред БГНЕС.

По думите му лекарите не обръщат внимание на пациентските организации.

„Повече от една година хронично болните пациенти избягваха да влизат в болници със страх да не се заразят. Поради тази причина нараства натискът на тези, които са с основните заболявания, отложиха се операции, но никой не обръща внимание на този въпрос. Когато един пациент с коронавирус влезе в болница, но има и друго заболяване, дали лечебното заведение има достатъчно специалисти, които да го консултират по проблема му. Той също не знае дали да се ваксинира, или не. Не може да се дават фалшиви успокоения, че ваксината е напълно безопасна за хора с други заболявания. Няма безплатно лечение след преболедуване с коронавирус, въобще пълна какафония е“, категоричен е Таушанов.

„По принцип има едно нарушение, което е започнало от момента на ваксинация и то е, че пациентите не подписват реално информирано съгласие. Има над 12 до 18 конспиративни теории, дали вреди върху сърдечната дейност, репродуктивни способности, като на тях не им се дава аргументиран отговор. Затова младите хора масово не се ваксинират, защото се страхуват от такива последици. Кацаров не проведе комуникационна кампания. Как изчислиха, че като се ваксинират 300 000 пенсионери, това ще намали натиска към болницата”, добави още Таушанов.

Според него България се лута от едната страна на махалото към друга. Той е скептичен към ваксинационния процес при деца от 5 до 11 години и припомни, че у нас има 30 000 умрели и под 30% ваксинирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият модел е сбъркан и скоро няма да се оправи, за съжаление. Докато на лекарите се плаща, за да лекуват, те ще имат интерес да сме болни. Ако системата беше наистина здравеопазване, то на здравните работници щеше да се плаща да ни опазват здрави. И всичко щеше да е различно.
30
2
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Разбира се, че ще има, та нали са търговски дружества и трябва да реализират печалба.. За да си направиш един смотан тест (не говоря за настинка) искат 3 /три/ дни да висиш като *** в болница!? Що за безумие е това? Цялата система е сбъркана и опорочена!
29
4
 
12
 
! Отговори
Журналист преди 2 години
Хубаво е моите колеги да се научат, че се пише какОфония.
28
17
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Мисля, че прекалявате с глупостите. Болниците ТРЯБВА да бъдат търговски дружества. Друг начин на ефикасно функциониране НЯМА. Проблемът идва от това, че здравните фондове са общи и държавата ги разпределя, което си е чист соц. Някакви чиновници с 4-5 хил лв заплата разпределят стотици милиони. Ми няма как да не се краде при това положение. Набийте си в главата - където има соц, се краде. Обща каца, а на канелката стои Просто Киро - това е моделът.
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То така работи здравеопазването ни. Болнична, а не до болнична помощ. Превенция за каквото и да почти липсва, което води до огромен наплив в болниците. Болниците пък са търговски дружества, след това болници. Ковид болниците с ковид пътеките придобиха доста добра финансова стабилност. Всичко живо да се бута, за да се дърпат пари. Така и не желаем превенция, защото няма финансова изгода.
26
2
 
15
 
! Отговори
матура преди 2 години
Правилно е да се изпише "Какофония"!
25
18
 
6
 
! Отговори
Погребален агент преди 2 години
Няма вирус! Не се ваксинирайте! Ще ви изпратим подобаващо. Близките ви ще платят!
24
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се бяхте ваксинирали никой нямаше да печели от тези тестове.
23
2
 
12
 
! Отговори
гост преди 2 години
В болницата е топло, хранят 3-пъти дневно, няма сметки за парно и ток - това е светлото бъдеще. Болница за всички българи!
22
3
 
23
 
! Отговори
Короната преди 2 години
Научете се най-после, болниците не са хотели, а заведения за реално нуждаещи се от болнично лечение! През изминалата есен мой близък беше за спешна помощ, казаха му, че линейката няма къде да го закара. В същото време местата заети от хора с връзки, за които домашно лечение е достатъчно. Нали за тази работа имаше безплатни лекарства, нали се поддържаше връзка по телефон с лекуващ лекар? Какво стана?
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От около направени досега във България 7.5 милиона теста,над 4 милиона са PCR при печалба от над 60-80 лева на тест,всеки един може да сметне каква огромна сума прибират само от тестове,като прибавим и клиничните пътеки за неговото лечение,цифрите стават умопомрачителни!
20
3
 
14
 
! Отговори
един преди 2 години
Свръххоспитализации има, защото повечето болни са уплашени. И близките им също. И когато с основание им откажат прием в болница тръгват да се оплакват по медии и адвокати.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е търговско дружество или не, какво е значението. Трябва да те лекуват.
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното глупаво обобщение... Някой ходил ли е в Западна Европа да сравни. Аман от хейтъри. Не е перфекна системата ни, но чак пък какафония.
17
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За неграмотните и про'сти европеиди повтарям: Болниците в ЕС ТРЯБВА да са търговски дружества, за да бъдат оценени добре по Брюкселските критерии. Факт.
16
5
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
тулупа направи болниците търговски дружества, и като такова те се борят за клиенти !!!___тулупа управлява 12 години и за това време не вкара в ред нито здравеопазването, ниот съдебанта система, нио образователната, нито ... абе едно нищо !!!__Просто една мут***ра !!!___Сега предстои нов рпеход - дегерберизация !!!
15
4
 
15
 
! Отговори
??? преди 2 години
Между другото, още през юли 2021 г. СЗО обяви, че PCR са валидни само до края на 2021 г. Вече сме 2022, но някой да е чул да са ги спрели?
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болните с хронични заболявания, ако постъпват в болница, трябва да е, за да се лекуват от това, от което реално страдат (диабет, язви, злокачествени, бъбречни, кардиологични проблеми и т.н и ), а не от ковид, ако съмнителният тест е показал това, но пациентът не се оплаква от симптомите му, а има проблеми със своите заболявания. Но нали лекарите бързат да вземат парите по клиничната пътека за ковид...как да има адекватно лечение, как да се прекрати тази свръх-хоспитализация, за която сами призн
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после да публикувате и нещо вярно.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При цена на PCR тест с всичките му разходи от порядъка на около 30 лева,ние тук плащаме от порядъка на 100-120 лева,ама иначе ни лекуват и ваксинират"безплатно"

Спонсорирани публикации