Насилието ни залива всеки ден, защо си мълчим?

Психолозите Христо Монов и Младен Владимиров с коментар на наболялата тема
35

Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден?

"Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри ситуацията. Винаги, когато се случи критична ситуация, изпъкват най-същностните черти на един човек", каза психологът Христо Монов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Има семейства в България, които цяла година спестяват, за да идат на почивка в Гърция. И сега, когато и тази възможност им е отнета, те започват  да трупат в себе си желание за друг тип изява", допълни Монов.

Колегата му Младен Владимиров сподели, че има нужда от реформа за грижата за психичното ни здраве.

"Последната случка, която стана в "Лагера", показа нещо, което в психологията се нарича "Синдром на лошия самарянин" - всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, мълчаливо си затваряме очите. Виждаме "Макс и Мориц", които около нас извършват бели, но понеже не са в нашия двор - ние си казваме: "Аз не бия моята жена, нищо, че някой бие своята в друг апартамент", подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сме станали толерантни към насилието.

По думите на Монов домашно насилие в някои страни е нараснало в пъти.

"Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме - много контакти, динамика, кариера, пари. Има нужда от промяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказанията, а със създаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят подкрепа. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно насилие", подчерта Монов.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
Мамул преди 2 години
Да бяхме си останали по добре под османско робство.Защото ние така на самотек не можем да я караме така.
22
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Напълно съгласен, че сега е по-малко насилието. А да не говорим за по-стари времена, когато животът не е имал никаква цена, кой когото може, мъжете са се трепели, жените да не казвам какво, ни правосъдие, ни нищо, освен отмъщение. Но сега лиготия до шия. Проблемът е като този - колко по-дълго живеели преди, да, ама не. Дядо му изкарал до 90 и това е критерият му.....
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси безкрайните глупости! Направо е потресаващо какви неща ръсят хората по телевизиите! Че чак са ги и цитирали! Насилието в момента е едно от най-ниските изобщо, откакто съществува население на тази територия. Този другар осъзнава ли какъв е бил живота преди около 70-80 години?!? Масово са били прости, необразовани и бандюги, хайдуци.
20
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Възпроизведе своя характер върху детето. Непростимо.
19
2
 
6
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Твърдението на Монов за 'други изяви' поради затруднено отиване в Гърция е пълна глупост, която няма връзка с логиката и действителността. Още преди около 30 години един състудент ми разказваше за скинари в Софийската Математическа Гимназия, която той беше завършил. Има хора предразположени към психопатия и социопатия - в подходяща среда и липса на възпиращи фактори наклонностите им се активират. Затова скоро след 89-та имахме хиляди мутри официално. Днес средата е още по-стимулираща.
18
4
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Решението,парвеню на властта ,не е еврейската noмuя Психология,а Державата. Защото психолозите са napазuтu и препращат към психиатрите,а Психиатрията е абсолютното унищожение на Човешкото Добро. Нямаме общество на солидарността,защото сме лишени от правото да бъдем Българи,господинчо! Управлявани сме от евреи,турци,руснаци,гърци,немци,американци,а не от Наши Братя и Сестри Българи. Заври си психологията в тората !
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечувано насилие се упражнява над цялото човечество в момента чрез ковид манипулациите и т. нар. ваксини, зелени хартии и прочие бесове над човешките права и свободи, а многознайковците коментират последствията от това насилие, затваряйки си очите за същността на прочините.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото сме роби!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги си е имало насилие, просто преди нямаше всеки телефон с камера да снима за какво иде реч в милата родина.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що има насилие ми щото нямампари а що няма пари щото Бг е единствената мало умна държава в която данъците са огромни за бедните и нищожни за богатите точно обратното на развити държави като Франция например.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой да се оплачем?
12
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Мисли Крайно време е да спрете да пишете за коронавируса под новини, които са на други теми. Няма смисъл просто.
11
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Мисли За това ще пишете под новините за Ковид. Въпреки че този протест е безобразие. Тази новина е на друга тема, защото има и други проблеми.
10
9
 
1
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
На 12.01.2022 г. от 12:00 часа пред Народното събрание се очаква насилие
9
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Няма нещо, за което да не си мълчим. Не се интересуваме от много неща, които би трябвало да ни интересуват. Нямаме позиция за много неща и не казваме това, което мислим, освен, когато ни засяга пряко. Не ни ли засяга пряко, пасуваме.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилието идва основно от властта, финансово, политическо, медицинско, нравствено ... тормоза не спира. Комунистите издевателствата над тоя народ вече почти 80г, скоро и правнучетата на партията ше включат :D
7
3
 
14
 
! Отговори
Насилието преди 2 години
е с давност над 30 години...в момента насилието е К19, с цел подмяна на населението и смяна на икономическата система..Всъщност хората не мълчат, справят се сами...тъй като наличните закони се прилагат избирателно...а в момента дори е нарушено върховенството на закона - Конституцията на България и то от конституционните служители....
6
2
 
7
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Всеки ден трупове, убити, ама ГЕРБ е изчегъртан от матката на родителката на Слави. Сега е рай и справедливост. Младите, дето една клечка за г.за си не могат да одялат, управляват със стари ДС кадри. РАЙ!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме такива каквито ни описва пишман психолога досега да сме направили революция.
4
1
 
22
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Безнаказаност навсякъде.Съдът постановява смехотворни присъди, освен ако не е поръчано нещо.Училищата търпят хулигани и насилници, вместо да ги изхвърлят, на един чин сидят жертви и извършители. Днес ученикът е безнаказан, утре той си позволява много повече.Не е нужно да си психолог (училищата са пълни с такива!) за да видиш, че липсва адекватно наказание в цялото общество. Само наказанието има възпираща сила.