Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ - без срокове, след резултати

Около какво се обединиха участниците в КСНС?
Обновена: 10 яну 2022 20:31 | 10 яну 2022 19:57, Веселина Йорданова
251

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство след близо шестчасовото заседание.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев по отношение на националната позиция за РСМ.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание, гласи първото предложение към изпълнителната и законодателната власт от КСНС.

Президентът изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни, съвпадащ с интереса на партньорите ни в ЕС и НАТО.

Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти, посочи обаче той по отношение на РСМ.

Преди 30 години, на 15 януари, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, изтъкна той.

Именно това е и поводът премиерът Кирил Петков да посети Скопие на 18 януари. 

Радев обаче подчерта, че има десетилетна политика на дискриминация на македонските българи, която в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

По думите му са необходими всеобхватни, целенасочени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, и конкретно инфраструктурни проекти с акцент върху коридор номер 8.

Изпълнителната власт да предложи създаване на съвместни работни групи, с цел активизиране на двустранните връзки, са се обединили още участниците в КСНС.

Освен това изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КСНСРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Презират ни като цирей на црвен *** . Няма да ги пущиме в унията Европска.
86
1
 
1
 
! Отговори
А мене от лустрация преди 2 години
Ме не е страх! Много хора се чудят аз пък чия калинка съм и отговора е ничия. Аз съм част от Народна република България и ако не бяха калинките на някой досега щях да съм доцент по рисуване , а не капитан втори ранг цивилен под международно военно право и военна юрисдикция на НРБ... И цивилен учител.Но това е един друг въпрос.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платестърите, сега знаете ли срещу какво да протестирате или чакате инструкции? И бира?
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново отложихме проблема вместо да го решим.Сърбите и руснаците да почерпят.
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим на нашите братя Българи за това,че ни налагате вето.Така ще Ви заобичаме и ще започнем да се възприемаме като Българи.Време е и ние да разберем как се чувстват Българите в България Блокирани и ограбени и подложени на геноцид от собствените си политици Българи.Как да Ви възприеме за наши братя като Ви виждаме какво се случва всеки ден при вас.Нашите са много зле,но вашите са в пъти по зле.При толкова пари от ЕС да имате пенсии от 150 евро.Не знам как ще ни убедите да влезнем в ЕС.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН...МАЛКА МАКЕДОНИЯ Е ПРОБЛЕМ,А ЧЕ ЧЕРГАТА ВЕЧЕ Е НА ПЪТ ДА СЕ ЗАПАЛИ НА ЮГОИЗТОК,КЪДЕТО ПРИЯТЕЛЯТ НА БОЙКО ЕРДОГАН ТРУПА ВОЙСКИ СЯКАШ СЕ ГОТВИ ЗА НАХЛУВАНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА...АМИ КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ПРИЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЦИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОКУПАТОР В ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ(ПЛОВДИВ И БУРГАС)...
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички македонци вкупом се извинят . Ще ги пуснем да преговарят за преговори за ЕС . Ама те на това се надяват руските у сръбски агенти .
80
0
 
1
 
! Отговори
Защо си мислите: преди 2 години
Че мафията тип Божков, Банев, Арабаджиев няма своите калинки във властта. Или БПЦ ... 30 години са се окопали на държавни длъжности много кофти "дяволски яйчица" в пощата колониално сбъркали партидите с яйцата и на власт се оказали паяци, змии и гущери ...
79
1
 
6
 
! Отговори
Iv преди 2 години
До анонимния македонец 69 Аз съм във ВМРО от години и с нищо не съм те ограничавал. Не, че ти е работа, но приятелката ми е от Македония. Въобще не ми намесвай ВМРО - толкова години се опитваме да направим нещо... За вас, не за себе си...
78
4
 
4
 
! Отговори
Може и преди 2 години
Република Горен Вардар, по подобие на Горна Волта.
77
1
 
5
 
! Отговори
Каква пандемия бе преди 2 години
Пандемия ли?!!! Циркаджиите позираха с маски пред камерите, но в момента в който помислиха, че не ги снимат ги свалиха. Забелязвате ли ги тия неща зомбита и оФце?!
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си имат държава, нека си живеем в мир, аз и мойте приятели македонци! На мен и мойте приятели не ни е нужна вражда! Нужна е на политиците.
75
2
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Ама какъв е този Консултативен съвет без Каракачанов,Джамбазки и руския посланик?...
74
3
 
9
 
! Отговори
Г. Димов преди 2 години
Такааа.На Кирчо му набиха канчето- "Никакви 6 месеца които си обещал". За това не е могъл да отговори на журналистите, оправдавайки се с друга среща. Разбирате ли какво за какво говоря? Иначе президента е прав!
73
1
 
8
 
! Отговори
Руски агентин преди 2 години
Ами бре . Мразят ни в чарвата чак. И ще им ходим диван чапраз на крака . Айфон бе .
72
1
 
0
 
! Отговори
Друг тема преди 2 години
Психиатрите са истински и големи мошенници, даже не им личи ! Те не работят за доброто на техните пациенти !
71
1
 
3
 
! Отговори
И когато разберете преди 2 години
Че Сакскобурготски- Банев-Станишев -Араббаджиев. -Доган и Борисов са едно и също нещо - неоколониални нацистко фашистки режим и има лустрация на калинките на тоя режим .....
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Путин се подсмихва като "котаракът, който изяде канарчето"!
69
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
До АнонименJebem ti picku materina
68
0
 
4
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Държавата им трябва да се прекръсти на република северозападна Македония и тогава да влиза в EU