Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ - без срокове, след резултати

Около какво се обединиха участниците в КСНС?
Обновена: 10 яну 2022 20:31 | 10 яну 2022 19:57, Веселина Йорданова
251

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство след близо шестчасовото заседание.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев по отношение на националната позиция за РСМ.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-ото Народно събрание, гласи първото предложение към изпълнителната и законодателната власт от КСНС.

Президентът изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни, съвпадащ с интереса на партньорите ни в ЕС и НАТО.

Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти, посочи обаче той по отношение на РСМ.

Преди 30 години, на 15 януари, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание, изтъкна той.

Именно това е и поводът премиерът Кирил Петков да посети Скопие на 18 януари. 

Радев обаче подчерта, че има десетилетна политика на дискриминация на македонските българи, която в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

По думите му са необходими всеобхватни, целенасочени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, и конкретно инфраструктурни проекти с акцент върху коридор номер 8.

Изпълнителната власт да предложи създаване на съвместни работни групи, с цел активизиране на двустранните връзки, са се обединили още участниците в КСНС.

Освен това изпълнителната власт да изготви и обезпечи във финансово и кадрово отношение план за действие за постигане на осезаеми резултати във всички области на двустранните отношения с РСМ.

Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни групи и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КСНСРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
11
 
! Отговори
Бля бля бля преди 2 години
Някой разбра ли му нещо на Фигурантът ? Стана ли ясно, за какво е събрал този КСНС?
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А СЕГА ТЕЗИ НА СНИМКАТА НЕКА МАЛКО И ДА ПОГЛЕДНАТ НА ЮГОИЗТОК,ЗА ДА РАЗБЕРАТ,ЧЕ ЕРДОГАН НИ ГОТВИ ИЗНЕНАДА...СЛЕД КАТО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ТУРСКИ ВОЕННИ КОРАБИ(ПОВТАРЯМ НЕ НАТОВСКИ А ТУРСКИ),СЕГА МИСЛЯ,ЧЕ СЕ ГОТВИ НЕЩО И ПО СУША...ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК ПОСТЕПЕННО ЕРДОГАН ПРЕВЪРНА ЦЯЛА БРОЕНИЦА ОТ ГРЪЦКИ ОСТРОВИ(ХИОС,ЛЕСБОС,САМОС,РОДОС И Т.Н.)В БЕЖАНСКИ ПРОТЕКТОРАТИ НА ООН...,ЦЕЛТА Е ЦЯЛА ГЪРЦИЯ БАРАБР С МАКЕДОНИЯ...А ЗА БЪЛГАРИЯ Е ДОСТАТЪЧНО САМО БОЙКО ДА МУ ЦЕЛУНЕ РЪКА...
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкарваме си автогол.
104
2
 
0
 
! Отговори
Ама чакайте сега: преди 2 години
Те казват така - ти си получавал награди и си бил награждаван до периода 2016 година на длъжността на която си бил от хора на тоя режим! Да така е и не по мое предложение , а на викопоставени офицери и то за работа и разработки за които би ме наградил кой ще да е!Вие не можете да го разберете тоя номер нали - както Витман е военен и преди и по време и за след Третия райх! Ако беше жив де! Служа на Република България без значение кой идиооот я управлява в момента!
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние в Македония харесваме Тито,защото преди това всички само са се подигравали с нашите предци.Да неговите хора са избили наши хора(вие ги наричате Българи),но това което сме преживяли като начин на живот в положителна посока може само да го сънувате.Едни години,които новородено Македонче няма как да го преживее в следващите 50 години,даже от утре Македония да влезне в ЕС.Вие от кога сте в ЕС и какви пенсии имате?Давайте с ветото не ни трябвате.
102
4
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ама наистина...макетата си повеерваха,че без...положителни резултати ще се...промъкнат в ЕС.Ееее,този път няма да стане,това не е Титовия...съюз,с общи приказки няма да стане.За успокоение да си пуснат песента "Македонско сърце лудо носам" на Володя Стоянов,ще се успокоят и ще мислят...трезво.
101
3
 
8
 
! Отговори
Птичка ви лелина преди 2 години
Участваме в балканска кретениада с рефери от америкоруски агенти .
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАЛБАНЦИТЕ ОТ НАД 10 ГОДИНИ СА В СЕРИОЗЕН ДЕМОГРАФСКИ РЕГРЕС НЕ САМО В САМАТА АЛБАНИЯ,НО И В МАКЕДОНИЯ И КОСОВО...ТАКА ЧЕ ТЕ НЕ СА НИКАКВА ДЕМОГРАФСКА ЗАПЛАХА ЗА КОГОТО И ДА БИЛО...А ВИЕ ПО ДОБРЕ СЕ ФОКУСИРАЙТЕ ВЪРХУ ДЕМОГРАФСКОТО ЦУНАМИ,КОЕТО ВИ ГОТВИ ЕРДОГАН И,КОЕТО ПРЕВЪРНА МНОГО ГРЪЦКИ ЕГЕЙСКИ ОСТРОВИ В ПРОТЕКТОРТИ НА ООН,КЪДЕТО АТИНА НЯМА НИКАКВА ВЛАСТ!
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маке! Намажете им ските с вакса и ги пуснете да се пързалят!
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въртим Ви на малкия пръст братя Българи.Ние не искаме ЕС.Скоро ще махнем СДСМ(това е партия която е за ЕС) и ще спрем преговори с вашите политици.Не искаме ЕС с най-умиращо население.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празът и неговата цена зависи пряко от присъединяването на рсм у ЕС.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин потрива ръце, не забравяйте "братушките"!
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не искаме в ЕС,искаме да сме кандидати за ЕС ,за да може да смучем пари и от ЕС и от Путин и от САЩ.Благодарим Ви за ветото.Сега ще ни направите магистрала,ЖП линия и още много други придобивки.Блокирайтв ни до дупка.Не ни трябва ЕС с пенсия от 100-150 евро.Ние имаме двойно по-високи пенсии.Скоро ще измислим и друго спорче,за да в по-дълго.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЕЖДУ 30 И 40 % ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ НА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЛКО СА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ-МЕЖДУ 60 И 70 %!
93
2
 
2
 
! Отговори
Мъдолино преди 2 години
Зора го нямаме ние. Файда хич. Пуши ги да пасат и да си гледаме кефа.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 Докато се заяждате с нас, албанците ще ви претопят. Ще дойде време да сте само шиптъри в РСМ.
91
1
 
0
 
! Отговори
Мен от лустрация преди 2 години
Ме не е страх! Много хора се чудят аз пък чия калинка съм и отговора е ничия. Аз съм част от Народна република България и ако не бяха калинките на някой досега щях да съм доцент по рисуване , а не капитан втори ранг цивилен под международно военно право и военна юрисдикция на НРБ... И цивилен учител.Но съм цивилно на степен дето не трябваше да бъда заради едни калинки!
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОСЛЕДНИ ИЗДИХАНИЯ НА ЖИВКОВИЗМА ПОСТСТАЛИНИСТКА И ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 По един въпрос само не ни беше предал баце ви, но сигурно е по друга причина. Не го подозираме в родолюбие :)
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ИМАМ СЪСЕДИ В ГРАД САМОКОВ БЛИЗО ДО СОФИЯ,ЧИЙТО КОРЕНИ СА ОТ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ И ИМАТ РОДНИНИ В РАЙОНА НА ЩИП И ТЕ ВИНАГИ КАЗВАТ НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ, А НЕ ОБРАТНОТО-ОНЕЗИ ОТ ЩИП ДА КАЗВАТ,ЧЕ СА БЪЛГАРИ...