Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в БВП
16 яну 2022 13:13, Александър Попов
474
Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?
Снимка: БГНЕС

Населението на България намаля до 6,5 млн. души и с 800 000 душу за 10 години, сочи последното преброяване, като окончателните данни ще станат ясни през март.

Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви пред БНР доц. Стоянка Черкезова от БАН.

Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси, то последното преброяване през миналата година сочи, че населението е намаляло приблизително с 800 000 души и се вижда, че през последните десет години има засилване на влиянието на миграцията, поясни доц. Черкезова.

"Изселените имат превес над заселените. Това не означава, че естествените процеси бележат подобрение", допълни Черкезова.

Относно раждаемостта тя заяви, че не се очертава особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си и уточни, че жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно.

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години преминаваме към страни със силно застаряваща структура на населението, посочи специалистът.

"Имаме определени профили на смъртността, ниска раждаемост и това са тенденции, заложени от по-рано. По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти", отбеляза още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не искат да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, коментира доц. Григор Сарийски от БАН. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, тоест те виждат перспектива в своята икономика, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за насърчаване на раждаемостта не работи.

"Не всичко е пари, а въпрос на перспектива".

През 2010 г. едно от седем деца се раждаше в София, в момента е всяко четвърто, заяви Григор Сарийски. Според него след София следващата стъпка е Терминал 2.

Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, каза доц. Черкезова. Тя е съгласна, че доходите са само малка брънка и е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование, работеща икономика.

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в брутния вътрешен продукт, защото населението в активна възраст намалява много сериозно, коментира Стоянка Черкезова.

Виктор Орбан пое за втори път управлението в Унгария при катастрофален коефициент на обща плодовитост, в момента благодарение на множество мерки ситуацията е различна, изтъкна Григор Сарийски. Той даде пример с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете вече няма подоходен данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
2
 
! Отговори
да намаляват преди 2 години
ако ги нямаше ромите, бихме били 4 милиона.
324
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой му пука за някво си застаряване, важното е веднъж в живота да се снимаш от Дубай в инстаграм и да си инфлуенсър, и след 40 си взимаш 5-6 котки - живот
323
0
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 2 години
По голям проблем е че бразилците се множат като ***. След 30г. половината в активна възраст ще са от тях, а те не работят. кой ще ги храни и тях и пенсионерите не знам
322
1
 
3
 
! Отговори
през турско преди 2 години
развитието ни беше европейско!!!!!
321
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то можеше и да се пребори ама проблемът е следния. С 1 работна заплата в България 4/5 членно семейство трудно се храни и стандарта на живот ще е много нисък, като включим, че ще им трябва и жилище на тия хора съвсем става сложно, а ако включим, че и 2-3 деца да гледаш си е почти целодневна занимавка поне 7г става съвсем манджа с грозде. Съответно Българите работят 2-*** родители, имат 1 дете, дават го на частна занималня след градина/училище и бачкат яко за да си позволят апартамент с 2 стаи
320
0
 
3
 
! Отговори
Божие наказание преди 2 години
- жени и деца да ни управляват.........
319
3
 
3
 
! Отговори
без жени на работа!! преди 2 години
По цял ден с клюки се занимават. Като влезат под кожата на шефа си - те назначават и уволняват със задниците си напред. Най-добре е да си стоят удома и гладат децета си!
318
0
 
1
 
! Отговори
Зюмбюла Латифова преди 2 години
Очертава се да живеем още по дълго. В Япония живеят по сто и двайсе години и не им пука на шортите.
317
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като отидеш на интервю за работа в лицето ти казват, че няма да вземат жена да не забременее, 5 пъти ми се е случвало. Като почнеш да отсъстваш заради децата пък те уволняват. Не осигуряват жените в детеродна възраст, обикновено те се осигуряват сами като свободна професия. Не могат да изтеглят кредит и майчинството е минимално. Половата дискриминация пречи на раждаемостта в България и хич не е мираж.
316
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
404. Африка има огромен брой безработни млади. Демографския срив лесно се обръща в енергичен растеж ако отворим границите.
315
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръгнали да сравняват Орбан с нашата Тиква... Къде е единия къде е другия...
314
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се обърне демографския срив.
313
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 396Щом трудно зачеват, щом децата често са болни... еми баби са. Природа.
312
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 398 - а ти знаеш ли? Най просто бройка * продуктивност - разходи за стари хора. Освен ако производителността не нараства много бързо другите две компоненти ще намаляват БВП. За съжаление чалга поколението не виждам как ще направи ръст на производителността с тези чутури вместо глави.
311
2
 
4
 
! Отговори
до дисген преди 2 години
35 годишните са баби само при един определен етнос... ти от тях ли си?
310
6
 
1
 
! Отговори
ф преди 2 години
И как по-точно застаряването на населението ще доведе до спада на БВП? Знаете ли как се формира БВП?
309
5
 
3
 
! Отговори
дисген преди 2 години
До 380На тоя принцип работим и виж къде сме. Баби на по 35 раждат първо и единствено дете. Здраве да е!Но не се тревожи това е широко разпространено в т.нар развити страни от които за каквато и ние май се броим. За това и тези етноси изчезват заедно с нашия, бидейки заместени от далеч по жизнени такива като примерно римските граждани, зулусите, и т.н.Имаше един популярен термин някога "евгеника" - идеята да развъждаш по-читавия народ. Ние май го приложихме на обратно.
308
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има едни българи, които държавата ни е забравила. А те са по-българи и от нас. Бесарабски, банатски......Много от тях искат да учат, работят и живеят в България.
307
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Дори пречат за деца - на моя позната като кандидатсвала за работа директно и казали - и като вземете сега дами раждате....Сякаш раждат по десетина?!
306
0
 
13
 
! Отговори
Млада българка преди 2 години
Деца ли? Докато се приема за нормално на интервюто за работа да ти обясняват, че ако те назначат трябва да подпишеш декларация, че "няма да забременяваш през следващите 3 години"?! Какви деца, като самата държава прави всичко възможно да нямаш деца!!!Не знам си колко години стаж за майчинство, драми с детските градини...и накрая що нямате деца?!