При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%

"Тренд": 39% подкрепа за кабинета "Петков", колкото за "Янев 1"
320
При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова - 40%, са и тези, които са на противоположната позиция. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, което е проведено в периода 12-19 януари.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента, посочват социолозите.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС, уточняват от "Тренд".

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести са „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
34
 
! Отговори
гост преди 2 години
Ми да пробваме, като е толкова сигурно?
19
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините още не са пренастроени и ще покажат същия резултат от изборите през миналата есен.
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващи избори няма да гласувам,да ходи бай шведа да гласува вместо мен..как отмине пЛандемията излитам със 700 км от терминал 2!!
17
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо при нови избори няма да хване и 10 процента, Възраждане са поне 15% в момента. Щом почната да облъчват с рейтинги и резултати, е сигурно ,че те падат
16
36
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Споко, Възраждане е само с лек ръст, Възраждане отиват в историята. Ние българите подкрепяме ЕС и НАТО, искаме да живееме като американци, а не като руснаци.
15
4
 
41
 
! Отговори
злобар преди 2 години
Да бе вервайте си , вие вдигайте такси и цени и на предсрочните избори и ще видите как бързо ще изхвърчите.
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократична България с 6.8% е това вече е голям виц!
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петко Петков как замина в Канада ?Питам .Кирил не знае български език има проблем с историята .
12
5
 
22
 
! Отговори
така е преди 2 години
До Анонимен 10 Вчера одобрението на чорапа беше 58%,а днес вече е 49%!Тия смятат хората за едеоти!
11
4
 
5
 
! Отговори
подмяната преди 2 години
Единственото българско е именто на Ученото.
10
2
 
37
 
! Отговори
F преди 2 години
Мушмороци вие досега едни избори не сте познали. Дори не сте били близо до реалните резултати. Въобще защо ви дават пари за нещо от което не разбирате. Всички агенции сте едни шарлатани и нищо повече.
9
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха , къде си бе статистиката??? Хахаха. Сега ако има избори Възраждане ще отнесат всички като куцо пиле домат. Толкова поръчкова стъкмистика чак не бива.
8
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз мога да натъкмя някакви проценти . При изборите днес Възраждане води с 56% пред ПП с 20%
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В общината сменят осветлението с по-икономични лампи, във вашата община така ли е?
6
5
 
22
 
! Отговори
L. преди 2 години
И кому е нужно това изследване? Искаме пак избори, служебни правителства и т.н.?
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно.Кой ще гласува за Здравейте отново и Не дрънчиме на война.Кой ще гласува за Точева с мъж в затвора за 11г и Росица видинска с наркобос от Косово???
4
4
 
47
 
! Отговори
. преди 2 години
Вервайте на Тренд, вервайте :)
3
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При изборите днес Възраждане е първа сила политическа сила , следват я Атака .. ПП ИНТ , Герб , БСП под прага на 4процента
2
2
 
29
 
! Отговори
Ген. Атанас Атанасов преди 2 години
Grinder-и сър.
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ората са гладни и озверели и нема да гласуват.

Спонсорирани публикации