При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%

"Тренд": 39% подкрепа за кабинета "Петков", колкото за "Янев 1"
320
При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова - 40%, са и тези, които са на противоположната позиция. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, което е проведено в периода 12-19 януари.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента, посочват социолозите.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС, уточняват от "Тренд".

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести са „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже поръчката е от 24 часа,считайте,че процента за ГЕРБ е доста завишен.А 58% за Радев са и вчера и днес и такива,а може би и по -високи ще бъдат и утре.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До42. Затова като не ходят в американското посолство никои не ги взима за нормална партия.
38
6
 
33
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Без да се заяждам, днес чета новините, еди коя община плащала 600% повече ток, Бургас спирали някакви нощни общински автобуси, Ямбол от заплаха да остане без вода! 1000 наши войници ще се включват "уж" в учение на НАТО! 26%, вие сериозно ли? Вижда се, че има разлика от това да играеш на борсата с това да управляваш държава. Ако загубиш пари на борсата, показваш комбинация от 3 пръста, но като разваляш човешки съдби и губиш животи, какво се показва?
37
3
 
18
 
! Отговори
допускам ,че преди 2 години
проучването на 100 процента е вярно,от тук следва , че цените въобще не са високи и може още нагоре,клякането пред РСМ е недостатъчно ,ИК е прегърната от целия народ и с нетърпение очакваме подписването и.Както се казва -честито на печелившите! Щом ви харесва халал да ви е!
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ще с сипят държавата! Амебите не се интересуват от държавата! Все още могат да пият,да слушат чалга и да се размножават! КОГАТО СЕ ОГРАНИЧАТ ОТ ПЪРВИЧНИТЕ ИНСТИНКТИ,ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ ,ТОГАВА ЩЕ СЕ СТРЕСНАТ
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вероятността Киро да ходи до Скопие на работна среща другата седмица е 96.3%?
34
8
 
20
 
! Отговори
Хахха преди 2 години
Абе те социолозите прогнозираха победа на ГЕРБ, да не се окаже, че ПП е 10%. Толкова много хора видях които са съжалили, че са гласували за Киро... Кире , жалък си да играеш тя игра със социолозите. Аз не съм гласувал обаче ще гласувам за Възраждане. Така че недей да се хабиш да даваш пари за социолози. Тик так, тик так
33
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за възраждане казваха че няма да прескочат бариерата а Коцето кво им каза "Нормално е да не ни слагат в сметките,ние сме единствените които не ходим в американското посолство на инструктаж"
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Путин може да ви спаси от Дънди Прешъс иФатмака Елвис Пресли.
31
3
 
17
 
! Отговори
Колов. преди 2 години
Като сиренето стане 23лв,хляба 3 и тока ,горивата,поскъпнат двойно напролет друга песен ще запеем .А и война се задава на изток...само балъците и мъртвите не се стряскат от прогнозите на Колов....евала им правя за което! :)
30
4
 
16
 
! Отговори
Народен цоциолог преди 2 години
Пичуйаре, тук не става въпрос дал ша бие ПП - ГЕРБ или обратното, тва е пълнежа на новината;))), а новината е, че се говори за предсрочни избори посред зима, хаххахаха, при все, че Кирчо яко са пъне и са прай, но бюджет не съставя, комай;))) А нема ли бюжет, изнасат на с крака напред;)))
29
5
 
15
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Да. След вчерашния гей актив на Куролацията - още повече се вдига...рейтинга им! Успех!
28
2
 
33
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Има голяма вероятност, при проучването да са попаднали само на eднoклeтъчни кoпeлдaци
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера писаха че рейтинга на Радев бил 58.5%, а днес е 49%. Знащи утре го очаквам 39.5%, а след около 7 дни да е 0?
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
социологичните агенции са платени частни дружества
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо са се ориентирали социолозите. Знаят, че папото идва от тези на власт.
24
3
 
24
 
! Отговори
Тези данни преди 2 години
са директно извлечени от предварително заложения софтуер на машините...
23
4
 
23
 
! Отговори
anonymous преди 2 години
В този случай какво да се каже за този народ? Без обидни епитети,че тези 26% са или слепци или носят розови очила.За месец и кусур този кабинет не е взел нито едно смислено решение.Оказва се,че най неотложният проблем в държавата е казусът с С.Македония.Не цените,не ковид,не липсата на бюджет,не това,че много градове спират уличното си осветление.И пак продължават да ги харесват тези аматьори.Нямам думи!
22
2
 
33
 
! Отговори
То ще се чуе преди 2 години
На предсрочните избори, които няма как да не се случат. Там ще се види кой как и защо.
21
3
 
33
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Верваме им...