При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%

"Тренд": 39% подкрепа за кабинета "Петков", колкото за "Янев 1"
320
При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова - 40%, са и тези, които са на противоположната позиция. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, което е проведено в периода 12-19 януари.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента, посочват социолозите.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС, уточняват от "Тренд".

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести са „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Прогнозата на "Тренд" на последните избори беше пълен провал.
199
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управлението на ПП се състои в извършване на поредица престъпления, практически едно след друго.
198
1
 
31
 
! Отговори
ДО КОГА преди 2 години
ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ С ТОКА ?????
197
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди изборите изсипаха милиони по медиите за реклама, сега правят същото, ужким благоденстваме, събудете се.
196
2
 
45
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Още десет такива заглавия да публикувате, няма да скриете резила, който очаква Киро канадецо в близките месеци. Идва пролетта. Идват гладните.
195
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С венецуелските машини всичко е възможно.
194
0
 
38
 
! Отговори
реалист преди 2 години
ПП водели с 26%?! НЕ Е ВЯРНО!Газът води с 300%,токът с 250%,храната с 35%,бензинът с 30% и чак тогава е ПП
193
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре да се регистрираме в Grindr и да сваляме Кирчо! :))))
192
33
 
10
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Герб трябва да бъдат съдени,а Боко Тиквата е директно за затвора.Иначе статуквото крие истинският резултат-в момента Възраждане е първата политическа сила.
191
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОГА Е ИЗСЛУШВАНЕТО НА ИВАН ГЕШЕВ ПРЕД КОМИСИЯТА ПО ГРАЖДАНСКИ СВОБОДИ, ПРАВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШЕН РЕД LIBE- ДНЕС ИМАТ ЗАСЕДАНИЕ И ПОСЛЕ НА 31 ЯНУАРИ.
190
1
 
10
 
! Отговори
Лорд Джон преди 2 години
До Анонимен 216 Вероятно носи. синя прашка също
189
2
 
25
 
! Отговори
Лорд Джон преди 2 години
Ако изборите бяха днес, гласуването щеше да е през Грайндър, а на Кирчо бюлетинката щеше да е в цветовете на дъгата.
188
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Красивата петкова зима донесе много радост-непоносимите цени на храни, ток, газ, разсипия... Всички са щастливи. Виденовата зима ще ни се стори една сладка и нежна приказка.
187
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май взеха да потреперват позитанковци и гербави от Възраждане, усещат че скоро ще бъдат изметени, щом почнаха проучванията по никое време.
186
3
 
46
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
След месец пак го направете това проучване и включете в него и софтуеъра от машините на Мадуро ... Ако има нещо стабилно в българската политика и обществен живот това е подкрепата за ГЕРБ, която беше и остава константна величина, на фона на всичките трансформации с партиите на протеста, да не забравяме че Адвокатите на мутрите изпаднаха от парламента след 2 злополучни правителства, БСП се срина наполовина, ИТН преля в продължаваме Подмяната, а Демократичната Мафия е на прага на изборната бариера
185
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОБРЕ ЧЕ ПОВИШИХА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИ С 40% И НАПРАВИХА ИНФЛАЦИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА СТАНИШКО, ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО ВИСОК ТОК И ТРИ ПЪТИ ПО СКЪП ГАЗ, ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ ЗА ДА БЪДАТ ПАК ПЪРВИ- ТЕ СА НАЙ ДОБРИТЕ ПО СЪСИПВАНЕ- С МАШИНИТЕ НА МАДУРО СИ ИЗБРАХМЕ МАДУРЛАНДЦИ, КАКВИТО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ
184
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се Кирето дали носи розови чорапогащи когато е сам с Кокорчо?
183
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире , хареса ли нещо в Grindr
182
5
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА ТОВА НАГЛО ПРЕСТЪПНО *** ОТ СНИМКАТА НЯМА ДА ГЛАСУВАТ И 50 ХИЛЯДИ ДУШИ НИКОГА!
181
3
 
26
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Доста хумор има в това изследване! Повтаря резултатите от последните парламентарни избори!? Сякаш същия ден, всички са умрели доволни, с усмивка на уста? О миг,поспри:-))