Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията

Много голяма част от населението ще се срещне с него и ще изгради имунитет
26 яну 2022 11:07, Красимир Ангелов
47
Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с варианта Омикрон на коронавируса, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света. Това заяви в интервю за БТА проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

Експертът посочи, че Омикрон е поне три пъти по-заразен от Делта варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от варианта Омикрон.

Още по темата
На второ място, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо. Освен това, поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират, смята проф. Петрова.

Тя посочи, че в много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат.

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от Омикрон у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова отбеляза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче на този етап не е достигнат.

Независимо, че Омикрон частично заобикаля имунитета обаче, бустерните дози и с досегашните ваксини имат много добро действие и значително намаляват вероятността за заразяване. Те изцяло предотвратяват и тежкото протичане на заболяването, отбеляза директорът на Института по микробиология на БАН.

След първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини. Осемнадесет от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение.

Те работят на различен принцип и покриват целия спектър от възможности за разработка на ваксини: от "класическия" подход, при който ваксината съдържа компонентите на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират, изрази увереност проф. Петрова.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли прави впечатление, че все повече се говори за край на пандемията? Явно кукловодите не са доволни от резултатите и ни готвят нова тесла. Каква ли ще е? Аз мисля, че война.
13
3
 
18
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Колкото повече ни се натрапвате с Омикрона си толкова повече ще се пазим от фашистките ви принуди и ограничаване на човешките права и свободи!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анти Вакса преди 2 години
Новавакс е продукт на генно инженерство. Така пише на страницата на производителя. А аз не участвам в ГМО експерименти. Точка.
11
2
 
30
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Да, би трябвало да свърши, ноооо, ЕМА е поръчала 5,8 милиарда ваксини, в момента текат изпитания на ваксина срещу омикрон. Наистина ли допускате, че ще ни оставят намира? Докато не ги изметем, край няма да има.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога е краят на принудителното бодене и кучешкият сертификат??? Това е важното. Вече никой не се страхува от измисления грип. Те оръжияе дрънкат, глад настава, масови фалити, тия още с няква хрема занимават. И продължават да натискат за игли. Алоооу ако много ви пукаше за хората, щяхте да забраните войните. Сатанисти гну.сни.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шарлатанка... Нюрнберг 2.0 за вас!
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорката ако излезе и каже цялата истина ще я заобичам направо. Защото е факт, че омикрон е природната ваксина. Но също така е факт че омикрон го ловят всички, ваксани и неваксани. И е крайно време изнудването за ваксиниране и нацизма с кучешките паспорти да спре.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"досегашните ваксини имат много добро действие и значително намаляват вероятността за заразяване. Те изцяло предотвратяват и тежкото протичане на заболяването " А днес 16.44% от починалите са били ваксинирани ? Кой лъже ,професорката или от болниците ?
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пландемията ще се прекратява. Откакто Прилепът го "предвиди" и нашите *** го заговориха, явно им дойде заповедта :)
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Специалистите" ни ни спасиха. Добре, че бяха те да лъжат нонстоп, че да не се инжектираме с вирус. Аплодисменти. И следват съд и присъди.
4
0
 
22
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Стоп на ГМО ваксините. Давайте класическите.Макар ,че на лято всички ще забравим за вирусо!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да промениш целия свят,но можеш да си създадеш твой собствен свят..та така и за мен,пандемия никога не е имало.
2
2
 
26
 
! Отговори
Кон с татация преди 2 години
Двайстата интерпретация за днес на темата "Умрикон"!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре кажи как станаха толкова мутации варианти?Много лъжи а?